Jídlo a receptyZdraví

Chcete zlepšit svoje poznávací funkce? Pak zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny

Poznávací funkce se řadí mezi jednu z hlavních oblastí naší psychiky. Patří do nich nejen myšlenkové procesy, ale také paměť, soustředění, vyjadřování, plánování činností nebo dobré schopnosti řešit problémové situace. Poznávací funkce se zhoršují s přibývajícím věkem. Mohou na ně však mít negativní vlivy i hormonální změny, chronické záněty, nevhodná strava nebo obezita. Pozitivní vliv na poznávací funkce mohou mít potraviny, od kterých byste to možná nečekali.

Okurka

Tato zelenina bývá často zmiňována v souvislosti s hubnutím, neboť obsahuje malé množství kalorií je to tak vhodné fitness občerstvení. Ne každý však ví, že je to dobrý pomocník v prevenci proti srdečním obtížím, proti otokům, obtížím ledvinového rázu a že působí i jako preventivní prostředek proti vzniku ledvinových či žlučových kamenů.

Kromě toho obsahuje antioxidant fisetin, jež podporuje zdraví mozku a pomáhá snižovat obtíže s pamětí.

Díky velkému obsahu vody pomáhá naše tělu udržovat hydratované a podporuje vylučování škodlivých látek. Tak neváhejte a okurku si dopřávejte co nejčastěji.

Borůvky

Borůvky patří mezi dokonalé pomocníky v boji proti oxidačnímu stresu. Kromě toho pomáhají stimulovat růst nových mozkových neuronů. Mají antioxidační a protizánětlivé účinky, které působí na tkáň mozku i svalovou. Látky, které borůvky obsahují, mají vliv na tu část mozku, která má za úkol kontrolovat pohyb, díky tomu mohou mít pozitivní vliv na roztroušenou sklerózu.

Konzumovat můžete jak borůvky čerstvé, tak i sušené. Ty sušené navíc pomáhají proti infekcím a zahánějí špatnou náladu.

Hroznové víno

Pěstování tohoto druhu ovoce má za sebou dlouho historii a pravděpodobně patří mezi jedno z nejstarších pěstovaných druhů. Plody obsahují resveratrol, který podporuje kognitivní funkce a pomáhá předcházet degenerativním nervovým onemocněním, mezi něž patří Alzheimerova choroba.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button