Novou atrakcí zoo je mládě bílého klokana. Jméno mu vybral náměstek Zarzycký

25.05.2020 12:25

Současně s otevřením pavilonů a rozvolněním provozu v zoo proběhly v pondělí 25. května křtiny bílého klokana. První náměstek primátora mu na návrh své dcery vybral jméno Eda.

4
4123

Bílé mládě zahlédli ošetřovatelé ve vaku hnědě zbarvené samice klokana rudokrkého 27. prosince loňského roku. Křtiny plánované na duben se ale kvůli koronavirové krizi mohly uskutečnit až teď. Mezitím odborníci určili pohlaví mláděte, ukázalo se, že se jedná o samce. Jeho bíle zbarvený otec se narodil v Plzni v roce 2018.

Kmotrem se stal první náměstek plzeňského primátora Roman Zarzycký. Na návrh své dcery vybral jméno Eda. "Při té příležitosti mimo jiné zoologické zahradě popřál co nejvyšší návštěvnost, pokud možno podobnou té loňské, rekordní,“ sděluje mluvčí zoo Martin Vobruba.

Během křtin se ukázalo, že bílí klokani jsou v Plzni už čtyři, protože na svět poprvé vykouklo z kapsy samice Albíny zhruba dvouměsíční mládě.

"V červnu 2017 přicestoval ze zlínské zoo albín klokana rudokrkého a je k vidění s klasicky zbarvenými kolegy ve společné expozici v blízkosti výběhu šimpanzů a psů dingo. Je to samice, které se na jaře 2018 narodilo první, rovněž bílé mládě. Mládě dostalo jméno Jumpy, je to  samec; matka se jmenuje Albína. V roce 2019 se jí narodilo klasicky zbarvené mládě,“ vysvětluje mluvčí zahrady a připomíná, že první klokan žil v plzeňské zoo už v polovině 60. let minulého století. Jednalo se také o klokana rudokrkého. Klokani se pak do Plzně vrátili v roce 1993 a od té doby jsou zde chováni nepřetržitě.

"Klokani jsou známí nízkou porodní hmotností mláďat jeden až dva gramy a péčí matky o tři různě stará mláďata najednou," připomíná na závěr Martin Vobruba.

Více o aktuálním provozu zoo a opatřeních, která zde platí, čtěte zde.

FOTO: K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24