ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

165 míst! Česká atletická rodina společně na startu odstartuje i v Kladně

Pondělí, 25. května 2020 07:00

Zahájení letní atletické sezóny se nezadržitelně blíží. V pondělí 1. června se v Kladně, Plzni a Kolíně uskuteční špičkové mítinky za účasti těch největších domácích hvězd v čele s Barborou Špotákovou, Tomášem Staňkem nebo Pavlem Maslákem. Souběžně s tím proběhnou v rámci projektu Spolu na startu na více než stošedesáti atletických stadionech závody různých kategorií v různých disciplínách napříč celou Českou republikou.

165 míst! Česká atletická rodina společně na startu odstartuje i v Kladně (Ilustrační foto: KL)

Unikátní projekt Spolu na startu má již 165 zapojených oddílů a klubů napříč Českou republikou. „Jsem velmi rád, že atletické oddíly a kluby vzali naši výzvu za svou a našich původně plánovaných 100 atletických mítinků se vyšplhalo až na číslovku 165. Jsem nadšený, že česká atletická rodina bude v jeden den spolu na startu v tak velkém počtu a zahájíme společně závodní atletickou sezonu,“ říká Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu. České domácí hvězdy se prvního června představí hned na třech atletických mítincích v Kladně, Plzni a Kolíně. „S Českou televizí chystáme přímý přenos, který se bude vysílat živě v pondělí 1. června od 17 do 19 hodin. V něm fanoušci atletiky uvidí nejen dění z kladenského mítinku s hvězdami Špotákovou, Staňkem či Maslákem, ale také vstupy z plzeňského či kolínského stadionu, kde budou závodit další české atletické hvězdy,“ doplňuje Varhaník. Vše bude uzpůsobeno současným vládním opatřením v souvislosti s koronavirem. „Projekt Spolu na startu budou moci vidět díky výjimce v geoblockingu také zahraniční diváci na live streamu České televize. Jsem rád, že se budeme moci podělit o tento unikátní zážitek v těžké době i se světovým atletickým hnutím a ukázat možnou cestu k zahájení závodní sezony alespoň v domácích podmínkách,“ říká Varhaník.

Klenotem kladenského mítinku bude soutěž oštěpařek, kde se proti sobě utkají světová rekordmanka, dvojnásobná olympijská vítězka a trojnásobná mistryně světa Barbora Špotáková s úřadující vicemistryní Evropy a třetí ženou loňských světových tabulek Nikolou Ogrodníkovou. Na šedesátimetrovou hranici by mohly útočit také někdejší juniorská mistryně Evropy Nikol Tabačková nebo Petra Andrejsková. „Těším se konečně na první závody a věřím, že se 1. června sejdeme společně na startu a zazávodíme si symbolicky všichni v jednu dobu na více než stošedesáti stadionech v celé České republice,“ vzkazuje Barbora Špotáková.

V koulařském kruhu dojde na souboj dvou nejúspěšnějších českých reprezentantů poslední dekády v této disciplíně. Favoritem bude český rekordman a medailista ze tří posledních halových vrcholů Tomáš Staněk. „Do Kladna se velice těším. Konečně mám nějaký impulz a bod naší přípravy, kde si můžeme otestovat, jaká vlastně byla. Na tréninku to vypadá zajímavě, takže jsem zvědavý, jak budu vypadat v kruhu při závodech,“ uvedl závodník s osobním rekordem za 22 metrů. Sekundovat mu bude jeho tréninkový kolega a někdejší dvojnásobný bronzový medailista z HME Ladislav Prášil.

Mužská třístovka nabídne v podstatě to nejlepší, co u nás jde. Mezi borci ve startovní listině vyniká trojnásobný halový mistr světa i Evropy a národní rekordman na tratích 200, 300 a 400 metrů Pavel Maslák. Proti němu zakleknou do bloků jeho štafetoví parťáci Jan Tesař, Patrik Šorm a Michal Desenský, kteří nás reprezentovali na loňském světovém šampionátu v Dauhá. Na domácí dráze se bude chtít ukázat čtvrtý z loňského mistrovství Evropy juniorů v Boras a základní kámen štafety, která na stejném šampionátu získala stříbro v národním rekordu své kategorie kladenský Matěj Krsek.

V závodě žen na 1000 metrů se můžeme těšit na tradiční souboj našich tří elitních mílařek Simony Vrzalové, Kristiiny Mäki a Diany Mezuliáníkové. „Jako vždy se na naše společné měření sil těším a jsem zvědavá, jak mi prospělo soustředění v domácích podmínkách,“ říká Kristiina Mäki. Její slova doplňuje Diana Mezuliáníková. „Jsem ráda, že se budeme moci konečně sejít na startovní čáře po netradiční přípravě.“ Nedočkavě vyhlíží svůj první start i Simona Vrzalová. „Už se těším na první závod,“ vzkázala.

V zajímavém sprintu na 100 yardů proběhne pikantní souboj mezi trenérem a svěřencem, kterými jsou spoludržitel českého rekordu na stovce Jan Veleba a Dominik Záleský, který se připravuje právě pod jeho vedením. Oba jsou členy štafety, která v minulém roce vylepšila letitý národní rekord. „Na první závod sezóny se těším. Se svými svěřenci jsme se připravovali, jak nejlépe jsme v daných podmínkách mohli, tak věřím, že dokážeme předvést solidní výkony. Podle tréninkových ukazatelů by to s Dominikem mohl být velmi zajímavý souboj,“ řekl Veleba. „Dlouhou dobu jsem trénoval a nezávodil. Duely s Honzou pro mě mají vždy speciální náboj. Snad mě to vyhecuje k co nejrychlejšímu času. Myslím, že jsme oba dobře připraveni,“ řekl Záleský, který by si rád připsal cenný skalp svého kouče. Ten se v posledním roce ovšem nachází v životní formě.

Plzeňský mítink láká na skvělé technické disciplíny. Ve výšce dojde na další duel mezi mladými nadějemi Klárou Krejčiříkovou a Bárou Sajdokovou. Na pozici české jedničky se ovšem bude chtít vrátit Michaela Hrubá. V tyči bude hájit domácí dominanci český rekordman a trojnásobný medailista z velkých mezinárodních akcí Jan Kudlička. Zkušeného matadora se pokusí potrápit mladíci Matěj Ščerba a Dan Bárta. Pro domácí publikum pak bude nejatraktivnější disk mužů, kde nechybí medailisté z loňského MEJ v Boras Jakub a Michal Forejtovi, kteří oblékají dres místní Škodovky. Těžké soupeře budou mít ve dvou nejlepších českých diskařích posledních let Marku Bártovi a kladenskému Tomáši Voňavkovi.

V Kolíně se poběží kilometr například se čtvrtým nejrychlejším půlkařem loňské univerziády v Neapoli Filipem Šnejdrem. Mezi zkušenějšími borci se bude chtít prosadit několikanásobný český dorostenecký rekordman a vítěz závodu na 800 metrů na Evropském olympijském festivalu v Baku 2019 Jakub Davidík. Ve sprintu na 100 metrů překážek žen se představí téměř celá domácí špička včetně čtvrté z MEJ v Boras Markéty Štolové nebo zkušené matadorky Lucie Koudelové.

Sílu české atletiky dokazuje enormní zájem o závodění na více než 160 stadionech napříč republikou. Atleti se předvedou v různých disciplínách i kategoriích vždy dle uvážení každého atletického oddílu či klubu.

Autor: Petr Jelínek



  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově