25.05.20 Výživa

Recepty na domácí stravu pro kočky vybírejte pečlivě

Někdo upřednostňuje komerčně vyráběná krmiva, jiný nedá dopustit na domácí stravu. Sestavit kočce vyvážený jídelníček pomocí receptů vyhledaných na internetu však není jednoduché. To potvrdila i loňská studie vědců k Kalifornské univerzity. Některé recepty mohou obsahovat dokonce nebezpečné složky.

Někteří lidé kočkám stravu sami připravují, protože chtějí mít větší kontrolu nad složením jejich jídelníčku nebo chtějí, aby dostávaly přirozenější krmivo. To je jistě chvályhodné, ovšem při vyhledávání receptů je nutná jistá dávka obezřetnosti. I když kočkám domácí strava většinou chutná, z nutričního hlediska nemusí být nejlepší. Na internetu lze jednoduše vyhledat stovky receptů, ale ne všechny jsou pro kočky vhodné. Loňská studie publikovaná v časopise Journal of American Veterinary Medical Association je považována za první, která zkoumala domácí recepty pro zdravé dospělé kočky. Vědci vyhodnotili 114 receptů z  různých online zdrojů a knih, které napsali různí autoři (včetně veterinářů). Čtyřicet procent receptů neposkytlo žádné pokyny pro krmení a zbytek z nich postrádal podrobnosti nebo byl nejasný. Ze studie vyplynulo, že jen 94 receptů poskytlo dostatek informací, aby mohla být pomocí počítačového softwaru provedena nutriční analýza. Tyto recepty však neobsahovaly všechny nezbytné živiny pro splnění doporučených dávek. Recepty postrádaly živiny bez ohledu na zdroj nebo to, zda byly napsány veterináři. Je však třeba upřesnit, že recepty od veterinářů měli méně nedostatků v základních živinách. Většině receptů chyběla koncentrace tří nebo více živin, některé neposkytovali odpovídající množství až 19 základních prvků. Kromě toho mnoho receptů mělo závažné nedostatky a obsahovalo méně než 50 procent doporučených množství několika základních prvků včetně cholinu, železa, zinku, thiaminu, vitamínu E a manganu. Zda by tyto recepty kočky nějak poškodily, záleží na několika faktorech (pokyny pro krmení, doba, po kterou by kočka stravu dostávala, zdraví kočky, stupeň nutričního nedostatku daného receptu atd.). Vědci našli pouze pět receptů, vše od autorů veterinářů, které splňovaly všechny kromě jedné z nezbytných živin. Sedm procent receptů obsahovalo dokonce přísady, které jsou pro kočky potenciálně toxické, včetně česneku, cibule a pórku.

Vařte pestře a hledejte si ověřené zdroje
Pokud svou kočku nechcete krmit komerčně vyráběným krmivem a dáváte přednost domácí stravě, ujistěte se, že krmíte pestře a z bezpečných surovin. Hledejte si recepty od odborníků – veterinářů nebo specialistů na výživu koček. Množství a složení stravy přizpůsobte věku a zdravotnímu stavu kočky. Selský rozum říká, že vyvážená kombinace všech živin, vitamínů a minerálů není nutná u každé jednotlivé porce. Stačí, když vyváženosti dosáhnete v rámci týdnů. Za určitý časový rámec by měl organizmus dostat vše životně důležité. Při přípravě domácího krmiva vsaďte na různorodost. Jednotlivé druhy masa, příloh, zeleniny mají různé nutriční hodnoty. Ke krmivu můžete přidávat různé přírodní doplňky výživy (řiďte se vždy doporučeným dávkováním). Když si nejste jistí, zda má vaše kočka vyvážený jídelníček a nic jí nechybí, poraďte se s odborníkem. 

Fotka od Isabelle Blanchemain z Pixabay