„Každá žena s malými dětmi může být krásná a šik.“ říká blogerka a maminka Radka Špačková

Publikace: 25.05.2020

Radka Špačková je česká blogerka, Instagramerka, event managerka a především máma. Jak vnímala módu v průběhu těhotenství a jak se změnil její styl po porodu? Řeší nějakým způsobem oblékání svých dvou dětí? A co by vzkázala všem ostatním ženám, které se po porodu přestanou hezky oblékat a líčit? 

Dobrý den Radko, na úvod vás poprosím, zda byste se mohla čtenářům našeho magazínu trochu představit. Čím vším se v současné době zabýváte?

Krásný den Vám i Vašim čtenářům :-) Jak již tedy víte, jmenuji se Radka, je mi 33 let a pocházím z Brna, kde v současnosti stále bydlím. Momentálně jsem na mateřské (mám dva syny – 4 roky a 2,5 let), ale externě stále pracuji jako event managerka, čemuž jsem se věnovala i před nástupem na mateřskou. V létě to budou už 3 roky (to snad není možné!), co jsem si založila blog, který byl zpočátku zaměřen na témata mateřství, děti, apod., ale postupem času se moje zaměření začalo měnit.

Vaši fanoušci vás mohou najít na sociálních sítích i na vašem blogu. Proč jste se rozhodla si jej založit a co chcete čtenářům předávat? 

Ano, mohou mě najít jak na stránce www.mommy-blog.cz, tak na Instagramu jako @mommy_blog_cz. V době, kdy se nám narodil první syn, jsem jako nezkušená matka hledala spoustu informací na internetu, nechávala se inspirovat dalšími maminkami a časem jsem svoje rady předávala dál. 

Z práce jsem byla zvyklá psát mimo jiné i články, a když mi kamarádky i rodina začala čím dál častěji říkat, abych si založila blog a tam svoje poznatky psala, tak jsem si jednoho dne řekla: „Proč ne?!“. Tak jsem se do toho pustila a za jedno odpoledne jsem vytvořila web, založila jsem si FB profil a tak to vlastně začalo :-) Pak přišlo druhé těhotenství a já si založila instagramový profil (protože v této době už byl IG hit a kdo ho neměl, jakoby nebyl). Vše jsem se učila za pochodu, stejně tak vše okolo blogu. Nikdy jsem neměla nikoho, kdo by mi radil či pomáhal. 

Postupem času jsem se začala kromě dětských témat věnovat i dekorativní kosmetice a skincare (protože plno lidí v okolí má s pletí problémy a neustále hledá odpovědi „jak na to“,  a je plno žen, které se rády líčí a oceňují beauty tipy). Tak jsem se postupně přesunula více k tomuto tématu, které je mi hodně blízké. Posledních několik měsíců jsem přidala i lifestyle. Protože každá žena s malými dětmi může být krásná a šik! A nemám ráda výmluvy, že když je někdo na mateřské, tak to automaticky znamená, že se přestane líčit, hezky oblékat apod. Měly bychom to v prvé řadě dělat pro sebe, abychom se samy sobě líbily a byly se sebou spokojené. To bych chtěla říct svým čtenářkám – každá jsme krásná! Nezapomínejme na to a pečujme o sebe!

Je pro vás móda důležitá? A jak jste k ní přistupovala v období nařízené karantény? Chodila jste celý den v teplácích, nebo jste se i doma snažila vypadat pěkně?

Móda byla, je a bude mou součástí. Jelikož dělám manažerku v eventové a modelingové agentuře, je to můj denní chleba. A jak to mám nyní v karanténě? Pokud trávím čas doma, tak sahám po pohodlném domácím oblečení, protože honit dva malé raubíře v pouzdrové sukni moc dobře nejde :-) Ale když jdeme ven, tak se i s dětmi ráda obléknu (třeba slim jeans, tričko, sako a tenisky). Každopádně každý den se alespoň trošku nalíčím a vyvětrám oblíbenou rtěnku, aby jim nebylo smutno :-)

Z vašeho Instagramu je patrné, že jste mimo jiné velkou fanynkou kosmetiky. Kdy se u vás tato láska zrodila? Jedná se o váš koníček? 

Přesně tak :-) Už dříve jsem líčení a kosmetiku milovala, ale v období mateřské se tato vášeň ve mně prohloubila. Naučila jsem se opravdu dobře starat o svoji pleť, takže si troufnu poradit v této oblasti i dalším. Cit pro barvy a líčení, myslím, mám, takže je skvělé, že se mohu i zde posouvat dále, zkoušet různé styly, kombinovat barvy, apod. Odpověď je tedy ano – je to můj koníček!

Pokud se nepletu, máte dvě malé děti. Prozradíte nám, jestli se nějak změnil váš styl v průběhu těhotenství a po porodu? 

Nebudu Vám lhát – ano změnil. Před dětmi byly, co se obuvi týká, cca z 80 % podpatky. Celé těhotenství jsem pracovala (až do porodu), a do takového 7. měsíce jsem je ještě obouvala. Pak už to pro mě přestalo být komfortní a také byla zima, takže pohodlí hrálo prim. Po porodu jsem přesedlala na tenisky a podobný styl obuvi, protože pro dlouhé procházky a běhání za dětmi v podpatcích to není úplně ono :-) Ale když třeba jdu do společnosti nebo jsem na nějaké akci (buď pracovně nebo jako host), tak si podpatky velice ráda obuji a cítím se s nimi opět velice žensky a sexy.

Máte nějaký tajný trik na to, aby to ženám i na mateřské slušelo? :)

Spánek je pro krásu důležitý, ale neznám ženu, která se na mateřské vyspí, takže toto s dovolením pominu :-) Podle mě šťastná máma = krásná máma. Jinak skvělým pomocníkem je termální voda. Stačí ji nastříkat na vatový tamponek a ráno dát na chvíli do mrazáku a po cca 10 minutách přiložit tamponky na oči. Otoky a kruhy pod očima se výrazně eliminují. Pak stačí oblíbená řasenka, rtěnka/balzám na rty a já nedám dopustit na tvářenky a rozjasňovač. A voilá – kráska je na světě!

Jaké módní kousky jsou pro vás úplně nejdůležitější a nedokážete si bez nich představit život?

Určitě slim jeans. Mám jich opravdu hodně a pořád málo :-D Také basic trička jsou pro mě nepostradatelná, stejně tak kožený křivák, pohodlné tenisky, nude lodičky, dobře padnoucí sako a malé černé.

Dáváte přednost nakupování v kamenných prodejnách, nebo na internetu? A co second handy?

Oblečení nejraději nakupuji v kamenných obchodech. Každá značka má odlišné číslování a zdržovat se vracením zboží a objednáváním nového mě nebaví. I když nyní v karanténě jsem si u ZOOT objednala šaty a top a vybrala jsem teda skvěle :-) Přes internet nakupuji kosmetiku, hračky, dekorace, pomocníky do kuchyně... Second handy jsou fajn alternativou a určitě se tam dají najít poklady!

Máte nějaké preferované značky, které se vám již osvědčily svou kvalitou?

Miluju oblečení ze ZARA, Mohito, Mango nebo H&M. Obuv ráda kupuji například u ALDO.

Řešíte nějak módu pro své děti a oblékáte je podle nejnovějších trendů? Nebo vám na tom nijak nezáleží? 

Klukům kupuji oblečení tak, aby se mi v tom líbili, aby se líbili sami sobě a bylo jim to příjemné. Trendy samozřejmě sleduji, ale nemám to zase tak, že musí být od hlavy až k patě oblečení podle poslední módy. Vždy se jich ptám na jejich názor a společně vždycky něco vybereme :-) Jsou to skvělí parťáci!

Jaký poslední kousek jste si pořídila a jaký si naopak v nejbližší době chcete pořídit? 

Naposledy jsem si koupila příjemné košilové šaty (do kterých schovám karanténní +2kg), třpytivý rosegold top (který vidím ve společnosti tmavých upnutých ripped jeans a křiváku) a „ponožkové tenisky“. A protože bude léto, tak budu hledat nějaké pohodlné botky a určitě šaty, kterých není nikdy dost.

A na závěr - prozradíte nám, jaké plány máte do budoucna? Jakým směrem chcete svůj blog směřovat a na co se vaši sledující mohou těšit? 

Já sama plánuji na podzim návrat do práce, takže už to bude větší změna. Soustředím se hodně na svůj Instagram a určitě se chci více věnovat oblasti beauty & lifestyle, protože v tomto jsem se opravdu našla. Takže moji sledující se mohou těšit na dávky módní inspirace, nové looky, co je nového na beauty scéně a nově také na něco málo ze světa fitness!

Autor článku