Hlavní obsah

Bývalého hokejistu Dvořáka zprostil vrchní soud viny za dotační podvod

– Praha
Právo, pab

Vrchní soud v Praze (VS) v pondělí zprostil obžaloby bývalého hokejistu a současného plzeňského krajského zastupitele Michala Dvořáka, kterému loni v listopadu uložil Krajský soud v Plzni tříletou podmínku za dotační a úvěrový podvod a za poškozování finančních zájmů Evropské unie. Zproštěn obžaloby odešel od vrchního soudu i Dvořákův společník Radek Seman.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Michal Dvořák (vlevo) a Radek Seman u Krajského soudu v Plzni.

Článek

„Vrchní soud původní rozsudek zrušil a sám obžalované zprostil viny. Ve vztahu ke skutku, v němž byly spatřovány trestné činy dotačního podvodu a současně poškozování finančních zájmů Evropské unie, proto, že nebylo prokázáno, že by se skutek stal. U skutku, kterým se měl obžalovaný Dvořák dopustit úvěrového podvodu, vrchní soud shledal, že se nejednalo o trestný čin,“ uvedla mluvčí vrchního soudu Simona Heranová.

Bývalý hokejista Dvořák dostal podmínku za dotační podvod

Krimi

Dvořák se Semanem vedli spolek DS Training center, který získal více než čtyřmilionovou dotaci na projekt Sport centrum Božkovský ostrov Plzeň. V roce 2014 byla díky ní rekonstruována tělocvična v plzeňské části Božkov. Podle krajského soudu peníze čerpali neoprávněně. „Předložili nepravdivé údaje, způsobili značnou škodu,“ uvedl při odůvodňování původního rozsudku předseda senátu Přemysl Špicar.

Zmíněný spolek získal objekt na padesát let do nájmu za symbolickou tisícovku měsíčně od tamní tělovýchovné jednoty. Nájemní smlouvu ale v roce 2015 napadlo vedení TJ Božkov – podalo trestní oznámení, podle něhož ji bývalý předseda jednoty podepsal bez potřebného souhlasu členské schůze. Podle krajského soudu oba obžalovaní věděli, že smlouva je neplatná.

Je krajským zastupitelem

Dvořák navíc při jednání o úvěru nutném k předfinancování dotace dodal Komerční bance jako potvrzení o vynaložení vlastních peněz falešnou fakturu od stavební firmy. „Zcela záměrně a vědomě předložil nepravdivé údaje,“ konstatoval Špicar.

Obviněným hrozilo až osm let za mřížemi, s relativně mírným trestem se krajský soud spokojil díky několika polehčujícím okolnostem. „K rekonstrukci tělocvičny skutečně došlo,“ připomněl Špicar a dodal: „Nebyli nikdy trestáni a vedou řádný život.“

Michal Dvořák byl plzeňským radním pro oblast podpory podnikání a sportu od roku 2014, v dubnu 2017 kvůli trestnímu stíhání rezignoval. Řadovým zastupitelem zůstal až do voleb v roce 2018. Krajským zastupitelem je od roku 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám