Radmila Kleslová je zpět. V plné síle ukázala na podivný mega byznys v režii Pirátů, Zelených a spol.

25.05.2020 15:56

Členové klubu ANO v Praze 10 požadují zastavení rekonstrukce radnice v nevyhovující budově, jejíž odhadované náklady už teď přesahují miliardu a zadluží městskou část minimálně na 25 let. „Starostka Chmelová záměrně zamlčela závěr studie společnosti Landia Management s.r.o., který potvrdil, že rekonstrukce stávající budovy Vlasta vychází o více než 100 milionů dráž než výstavba nové moderní radnice,“ stojí v prohlášení klubu hnutí ANO v Praze 10, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, stejně jako další dokumentaci.

Radmila Kleslová je zpět. V plné síle ukázala na podivný mega byznys v režii Pirátů, Zelených a spol.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radmila Kleslová na jednání zastupitelstva Prahy 10

Předsedkyně klubu hnutí ANO 2011 v Praze 10 Radmila Kleslová hovoří o současném chování starostky jako o manipulaci. „Ke svým současným funkcím se dopracovala mj. i díky kampaním, jako třeba „Stop miliardové radnici“. Bez znalosti věci brojila v roce 2013 proti nové moderní budově radnice. Ta měla podle veřejné zakázky přijít na 775 milionů korun bez DPH, cena zahrnovala pozemek, samotnou stavbu, studii nového sídla, technický dozor i projektovou dokumentaci. Částku s DPH paní zastupitelka (dnes i senátorka a starostka) použila a kulaté číslo pomohlo sbírat potřebné hlasy voličů.
 

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí
Výsledkem bylo pozastavení stavby. Jenže... Rok se s rokem sešel a paní starostka dnes prosazuje megalomanskou rekonstrukci nevyhovující budovy Vlasta. Náklady jsou už teď větší než plánovaná stavba nové budovy. Neuvěřitelná miliarda korun. Z toho jen 200 milionů má stát zbytečné stěhování. Zásadní rozdíl je i v tom, že minulé vedení hospodařilo s přebytkem a na novou radnici mělo našetřené prostředky. Starostka Chmelová je v mínusu a rekonstrukcí by v současné době Prahu 10 zadlužila na 25 let. Zatímco sobě rozdává koalice bohatě placené funkce, lidem zdražila bydlení v obecních bytech o 20 procent zvýšila daň z nemovitosti o sto procent, zrušila nonstop lékárny, lékařské pohotovosti. To však rozhodně nezachrání městskou část před katastrofálním zadlužením. Je čas zeptat se, jak to starostka se službou pro blaho občanů myslí doopravdy. Teď, kdy lidé bojují s dopady karantény, zachraňují své podnikání, musí radnice hledat možnosti, jak lidem pomoci, a nahradit výpadky v obecních příjmech,“ vysvětluje Kleslová.
 
To ale není jediný problém, který hodlají členové klubu hnutí ANO na jednání zastupitelstva předložit a probrat. 
 
„Zastupitelé klubu ANO navrhují vyhlášení místního referenda s touto otázkou – „Souhlasíte s rekonstrukcí stávající budovy radnice, která bude stát víc než miliardu korun a zadluží naši městskou část na 25 let?“ Megalomanskou rekonstrukci nevyhovujícího a zastaralého objektu plného azbestu považujeme za plýtvání finančními prostředky občanů Prahy 10. Investice v této výši a v daných podmínkách (radnice má nevyrovnaný rozpočet, škrtá výdaje, omezuje služby, zvyšuje daně) je v rozporu s chováním řádného hospodáře,“ je jeden z dalších návrhů.
 
 
Také by rádi snížili nájemné v obecních bytech na původní částku 111 Kč/m²/měsíc. Členové klubu ANO požadují dále snížení daně z nemovitosti a navrácení daně na úroveň před zvýšením v roce 2019. 
 
Kompletní důvodová zpráva:
 

Anketa

Vládnou Piráti hlavnímu městu Praze kvalitně?

2%
96%
hlasovalo: 12985 lidí
Usnesením ZMČ Prahy 10 č. 20/15/2018 ze dne 12.3.2018 byla vzata na vědomí informace o záměru komplexní opravy a rekonstrukce objektu ÚMČ Praha 10, Vršovická 68, Praha 10, dle důvodové zprávy předloženého materiálu a dále byl schválen záměr komplexní opravy a rekonstrukce objektu ÚMČ Praha 10, Vršovická 68, Praha 10, dle důvodové zprávy předloženého materiálu. 
 
Odkazované usnesení bylo zastupitelstvem přijato na základě nedostatečných informací o finančních nákladech souvisejících s řešením havarijního stavu ÚMČ Praha 10, a to především ve vztahu ke srovnání nákladů na výstavbu nové budovy ÚMČ a opravy současné budovy ÚMČ.
 
Pro MČ Praha 10 byla v únoru 2019 vypracovaná společností Landia Management s.r.o. objemová studie výstavby nové budovy ÚMČ, která rovněž obsahuje podrobné srovnání nákladů potřebných na výstavbu zcela nové budovy ÚMČ v lokalitě Skalka a nákladů na provedení komplexní rekonstrukce současného objektu ÚMČ na adrese Vršovická 1429/68. Tato studie nikdy nebyla předložena ZMČ Prahy 10 k seznámení se s ní a ZMČ Prahy 10 tak dosud nemělo komplexní informace k tomu, aby mohlo posoudit vhodnost usnesením č. 20/15/2018 vybraného řešení, tedy provedení rekonstrukce současného objektu. 
 
Z objemové studie vyplývá, že v důsledku vysokých nákladů na stěhování celého ÚMČ do náhradních prostor pro nemožnost využívání současné budovy v průběhu rekonstrukce a v důsledku nutnosti po tuto dobu hradit nájemné vychází varianta rekonstrukce současného objektu ÚMČ zhruba o 105.000.000,- Kč dráže, než varianta výstavby nové budovy ÚMČ. 
 
Samotný vyčíslený rozdíl v nákladech na jednotlivé varianty řešení stávajícího stavu však není jediným ekonomickým aspektem, který by měl být brán v úvahu při rozhodování o nejvýznamnější investiční akci Městské části Praha 10, která naši městskou část zadluží na několik desítek let. 
 
 
Důležitými a neméně významnými skutečnosti, které značně znevýhodňují variantu rekonstrukce současného objektu jsou 
 
- výnosy z možného prodeje současného objektu, resp. pozemků, na kterých je vystaven;
- možnost dimenzovat novou budovu ÚMČ tak, aby část prostor bylo možné pronajmout ke komerčním účelům a inkasovat tak pravidelné nájemné;
- řešení naprosto nedostatečné kapacity míst k parkování motorových vozidel nejenom zaměstnanců úřadu, ale i návštěvníků úřadu;
- obecné špatné umístění současné budovy ÚMČ z hlediska její dostupnosti;
- snížení rizika vzniku vícenákladů, které je vyšší u varianty rekonstrukce objektu, neboť je velice pravděpodobné, že během rekonstrukce dojde ke zjištěním, se kterými nebylo možné při projektování počítat. 
 
 
Výše uvedené skutečnosti tak vedle jednoznačného zvýšení ekonomické výhodnosti varianty výstavby nového objektu jak z krátkodobé, tak z dlouhodobé perspektivy, dokazují i možnost elegantního vyřešení souvisejících problému, které při zvolení varianty rekonstrukce současného objektu přetrvají.
 
S ohledem na shora uvedené se tedy navrhuje jednak revokovat usnesení ZMČ Prahy 10 č. 20/15/2018 ze dne 12.3.2018, kterým byl mimo jiné schválen záměr komplexní opravy a rekonstrukce objektu ÚMČ Praha 10, Vršovická 68, Praha 10 a jednak uložit RMČ, aby zajistila rozpracování podrobné analýzy různých variant řešení havarijního stavu ÚMČ, vč. srovnání nákladů na jejich provedení, a to tak, aby jednotlivá řešení respektovala rozpočtové možnosti Městské části Prahy 10 a nadměrně nezatěžovala její rozpočet do budoucna. 
 
doc. Ing. Petr David, Ph.D.
Mgr. Ing. Martin Kopecký
  
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…