HomeMagazín Jak se inovuje inkoust a papír

Jak se inovuje inkoust a papír

| 25.05.2020 | Albatros Media a.s.
Staletá tradice na jedné straně, přetechnizovaná doba a všudypřítomné displeje na druhé. Jak je propojit a jak něco tak tradičního jako je čtení a psaní vlastně inovovat? Podívejte se, jakými způsoby propojujeme klasiku a nejnovější trendy, a nebo ještě lépe – rovnou si je vyzkoušejte!

Že příběhy jsou staré jako lidstvo samo a jejich vytváření i vyprávění nikdy nezmizí, za to dáme klidně ruku do ohně. Myslíme si ovšem, že podoba, v jaké budou autoři a autorky příběhy tvořit a v jaké si je budeme my, čtenáři a čtenářky, chtít užívat, se proměňuje a v budoucnu se možná změní k nepoznání.

Nenechte se mýlit, věříme, že papírová kniha přečká všechno a jako úžasný artefakt i symbol a nástroj vzdělanosti tu bude i pro další generace. Rozvoj, dostupnost a zkvalitňování digitálních technologií je ovšem pro knihy velkou výzvou a papírové kousky tak doplňují další a další formáty. Prvním z nich jsou samozřejmě e-knihy.
 

E-kniha je inovací formy, obsah zůstává víceméně stejný.

E-kniha je inovací formy, obsah zůstává víceméně stejný. Čtenáři a čtenářky dnes najdou v e-podobě takřka vše, co seženou na papíře – a největší výběr najdou právě u nás, na stránkách Palmknihy.cz, které patří do naší inovační divize. E-knihy jsou dobrým příkladem nového formátu, který řeší hned několik problémů, stojícími dříve často v cestě mezi čtenářem a knihou – především velikost, váhu a rychlost dodání.

Jako každá úspěšná inovace si e-knihy našly své uživatele a způsoby použití a mohlo by se zdát, že se dále nevyvíjí. Opak je ale pravdou. E-knižní trh roste – v uplynulé sezóně vyrostly tržby Palmknih o 12 % – a mění se spolu se světem. Přes 40 % čtenářů a čtenářek e-knih je totiž čte na chytrých telefonech. Dřív by to bylo nemyslitelné, displeje telefonů byly malé a nekvalitní a bez čtečky se do e-knihy pustil málokdo. Velké displeje, filtry modrého světla a především fakt, že smartphone máme v kapse všichni skoro neustále ale otevírají e-čtení nové možnosti.

AM-clanek.jpg

Právě z premisy, že telefony nedáváme z ruky, narozdíl od knihy si je málokdy zapomeneme doma a trávíme na nich až příliš mnoho času, vycházejí do velké míry i naše další inovační projekty. Prvním z nich je aplikace, která chce rodičům umožnit čtení s dětmi kdykoli, kdekoli a v moderní formě. Dětem pak chce nabídnout kvalitní příběhy v podobě, po které tolik touží – tedy právě v tabletu nebo telefonu.

Jmenuje se Booko a najdete v ní více než 80 knížek od Dášeňky po novinky, to vše v interaktivní podobě, s audiostopou, rozhýbanými ilustracemi, zvýrazňováním textu a hrami – vše přitom cílí na snadné osvojování si čtenářských dovedností. Appka chce doplnit papírové knížky a pomoci rodičům budovat lásku ke čtení i u neposednějších dětí.

AM-clanek-1.jpg

Ještě více než děti jsou však moderními technologiemi přitahováni teenageři a mladí dospělí. Odborníci se zabývají otázkou, jak je ve světě Instagramu, TikToku a Netlixu přivést zpět ke čtení. Jedním z fenoménů, který z podobných úvah vzešel, je chat fiction. Jde o příběhy ve formátu krátkých zpráv, jaké známe z smsek nebo Messengeru. Appka Storki, skrze kterou jsme chat fiction přinesli do Čech, je unikátní v tom, že příběhy tu může vytvářet úplně každý. Kromě čtení tak do mobilů teenagerů přináší i aktivní kreativní prvek.

AM-clanek-2.jpg

Náš nejnovější projekt, StoryMe, do chytrých telefonů přináší zase o něco tradičnější formát – čtení na pokračování. Literární seriály, denní dávku non-fiction nebo třeba básní si vyberete podle vkusu a nálady a každý den pak dostanete nový díl k přečtení. Jde o formát jako stvořený do roztěkané a uspěchané současnosti, kdy lidé nestíhají knihy dočítat a přestože o čtení stojí, často nakonec v tramvaji nebo frontě prokrastinují na sociálních sítích.

Svět se mění, příběhy zůstávají a my chceme, aby byly ještě relevantnější a aby číst i psát bylo snazší a přístupnější.

Nejde ale jen o aplikace pro čtení – inovujeme i na poli nakladatelském. Platforma Pointa sdružuje ty, kdo mají rozepsanou nebo v šuplíku uloženou knihu, redaktory, grafičky, korektory a potenciální čtenářky a čtenáře. Výsledkem propojení sítě knižních profesionálů a crowdfundingu je 16 vydaných knih za první rok. Máte také v šuplíku román? Ozvěte se Pointě.

bara_medailonek_2-(1).jpg

Bára Votavová

Marketing Manager

V InovAMu kromě běžného marketingu spolupracuje i na inovačním procesu nebo práci s autory a autorkami. S kolegy se snaží dokázat, že technologie nejsou nepřítelem čtení.


 
Albatros Media a.s. logo

Albatros Media a.s.

300 zaměstnanců 3 nabídky práce

Provázíme čtenáře celým životem.

 
Zdroj: Knihy nás baví

Podobné články v magazínu

VELUX je dobře fungující firma se zájmem o výrobu i o lidi

22.10.2021 |

Naše firma BKR ČR je součástí skupiny VELUX. Jak... Více zde

BKR ČR pomáhá lidem i přírodě

28.07.2021 |

V naší firmě jsme hrdí na to, že se nám daří... Více zde

Co dělá finanční poradce

13.05.2021 |

Finanční poradce? To je jasné už z názvu, radí... Více zde

Registrovaný uživatel se dozví o každém novém článku. Zaregistrujte se