Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Zlato nebo digitální zlato – Bitcoin? Obojí má svá pro i proti

Publikováno
Zlato nebo digitální zlato – Bitcoin? Obojí má svá pro i proti

Bitcoin je často označován jako digitální zlato moderní doby. V čem se tomu pravému zlatu podobá a v čem jsou naopak jejich vlastnosti protichůdné? Na to jsme se podívali v tomto článku.

Obsah tohoto článku

Zlato provází lidstvo už od nepaměti. V minulosti plnilo především peněžní funkci, zato v dnešní době je zhruba polovina vytěženého zlata využívána ve šperkařství. Menší část pak končí v rukou investorů. Žlutý kov se využívá také v elektroprůmyslu nebo třeba v medicíně. Státy kupují zlato do svých rezerv.

Na peněžní funkci ale aspirují i bitcoiny. Za více jak 10 let své existence se Bitcoin dokázal částečně etablovat jako alternativní platidlo a uchovatel hodnoty. Pro mnohé je však stále spíše spekulativním aktivem nabízejícím rychlou cestu k ziskům s úměrně vysokým rizikem ztrát.

Vzácnost

Obě aktiva vykazují jednu důležitou vlastnost, kterou je vzácnost. Bitcoinu i zlata je totiž omezené množství.

V případě bitcoinu je celkové vytěžené množství stanoveno na 21 milionů mincí. K dosažení této mety by mělo podle protokolu bitcoinu dojít zhruba v roce 2140, přičemž do dnešního dne (25. 5. 2020) bylo vytěženo zhruba 88 % všech bitcoinů.

Nárůst množství vytěžených bitoinů v čase.
Nárůst množství vytěžených bitcoinů (v milionech) v čase + znázorněné halvingy.

U zlata se jedná spíše o odhad dosud nevytěženého množství. Vše totiž záleží na nákladech průzkumu možných ložisek a samotné těžby.

Nynější odhady na základě údajů US Geological Survey hovoří o zhruba 54 000 tunách nevytěženého zlata. Doposud bylo podle World Gold Council vytěženo okolo 190 000 tun, čímž bychom se dostali k 77,8 %.

Není však vyloučeno, že budou objevena nová ložiska nebo technologie k alternativním způsobům získání zlata, což může zásobu zlata v budoucnu ještě rozšířit.

Stock-to-flow model a jeho relevance

Vzácnost se promítá do tzv. modelu stock-to-flow. Ten v případě zlata a Bitcoinu zjednodušeně říká, kolik roků je potřeba k získání již vytěženého množství dané komodity, pokud by se těžila nynějším tempem. Důležitý je přitom zejména rozsah vstupů, který je u obou zmíněných komodit relativně malý.

V případě zlata jsme uvedli dosud vytěžené množství zhruba 190 000 tun. Roční přísun je podle US Geological Survey okolo 3n300 tun. Stock-to-flow by v tomto případě činil 57,5.

U Bitcoinu bylo k dnešnímu dni vytěženo zhruba 18,4 milionů jednotek. Ještě v dubnu byl roční přírůstek 0,657 milionů. Díky halvingu, který proběhnul v květnu, se toto množství snížilo na 0,3285. Číslo vyjadřující stock-to-flow se tak skokově zvýšilo na 56 (zaokrouhleno).

Model stock-to-flow vyjadřující tržní kapitalizaci aktiv.
Model stock-to-flow vyjadřující tržní kapitalizaci aktiv. Zdroj: PlanB

Proč jsou tyto hodnoty důležité? Zejména proponenti bitcoinu poukazují na provázanost modelu s cenou hodnoceného aktiva. Jak ukazuje první graf výše, lze pomocí lineární regrese určit tržní kapitalizaci aktiva v závislosti na stock-to-flow.

Druhý graf nám pak tento proces zasazuje do časového rámce s uvedením ceny bitcoinu (osa vlevo) se zohledněním jeho halvingů.

Vývoj ceny bitcoinu na základě modelu stock-to-flow.
Vývoj ceny 1 BTC na základě modelu stock-to-flow. Zdroj: PlanB

Jak vidíme, v případě Bitcoinu korelace ceny a stock-to-flow zatím fungovala vcelku dobře. Pokud bychom tento model měli za bernou minci vývoje ceny, mohli bychom predikovat růst ceny bitcoinu v příštím roce. Takto bychom se dobrali čísla 100 000 dolarů.

Je takový vývoj reálný? Přikláním se k názoru, že nikoliv. Nejsou v něm totiž zohledněny jiné faktory. Svou roli hrají makroekonomické ukazatele, vývoj technologií majících vliv na těžbu, marketing a další.

To vše má vliv na to hlavní: poptávku, která se může, ale také nemusí zvýšit. Může i klesnout.

Je potřeba si dále uvědomit, do jakých rozměrů by podle stock-to-flow narostla tržní kapitalizace samotného Bitcoinu.

Při jeho ceně 100 000 dolarů za minci by tržní kapitalizace činila téměř 2 biliony dolarů. Ty by se v průběhu let ještě dále znásobily. Takový rychlý a masivní přesun prostředků z tradičních investičních aktiv, na kterých mnohdy stojí celý systém fungování současné společnosti, není moc reálný.

Bitcoin a zlato pohledem investora

Model do jisté míry nahrává zastáncům bitcoinu jako uchovateli hodnoty. Takto je Bitcoin v současnosti mnohými vnímán. Tedy spíše jako jakési digitální zlato, než třeba alternativní měna. Při pohledu na dlouhodobý graf tomu tak skutečně může být.

Podobně i zlato je nyní vnímáno jako uchovatel hodnoty. Obě aktiva si prošly a procházejí jak býčími, tak medvědími fázemi, které tento pohled do značné míry ovlivňují a zároveň je do vývoje ceny zpětně promítán.

Níže uvedený graf pak ukazuje vnímání bitcoinu v čase. Jak je vidět, celý koncept se stále vyvíjí a pohledy se rychle mění. Nyní je bitcoin vnímán především jako digitální zlato (oranžová), rezervní měna pro kryptoměny (zelená) a nekorelující finanční aktivum (růžová).

Pohled na bitcoin v čase.
Pohled na bitcoin v čase. Zdroj: Nic Carter

I zlato si prošlo různými fázemi. Mimo zmíněného dřívějšího využití jako platidla a nynějšího uplatnění v průmyslu či šperkařství, bylo již v 70. letech vnímáno jako zajištění proti inflaci, aby později zájem o něj postupně upadal.

Na přelomu milénia pak na něj začalo být nahlíženo jako na bezpečný přístav, do kterého investoři připlouvají v době hospodářských krizí.

Pohled na zlato v průběhu času.
Pohled na zlato v průběhu času. s uvedením ceny v dolarech za 1 unci. Zdroj: Sunshine profits

Zda i Bitcoin bude považován za bezpečný přístav ukáže až čas. To závisí nejen na fundamentech, ale zejména na sentimentu trhu.

Vlastnosti bitcoinu a zlata

Výhodou bitcoinu je jeho jednoduchá dělitelnost a do určité míry likvidita. Ne každý totiž může investovat najednou 10 000 dolarů a koupit si celý 1 bitcoin.

Ten je ale dělitelný na jednotky satoshi (SAT). 1 SAT má hodnotu 0,00000001 BTC a jedná se o momentálně nejmenší množství této kryptoměny, kterým lze disponovat. Snadná dělitelnost umožňuje investorům lépe a efektivněji spravovat jejich portfolio.

Poznámka

TIP: Přečtěte si o dělení BTC více – Co je to 1 satoshi? A kolik se jich vejde do 1 BTC?.

Likviditě bitcoinu nahrávají kryptoburzy a směnárny fungující v režimu 24/7/365. Pokud tedy bitcoiny již na nějaké burze máte, není problém je kdykoliv směnit za fiat měnu nebo jinou kryptoměnu.

Problém však může nastat s vyvedením takových prostředků na váš účet v bance. Tento proces může zabrat i několik dní, a není vyloučeno, že banka transakci zamítne. Děje se tak v nemálo případech, což souvisí s vyhodnocením takové transakce jako rizikové.

V případě nákupu fyzického zlata je u známých značek likvidita také poměrně vysoká, přičemž nejlepší výkupní cena je zpravidla u společnosti, která vám slitek prodala.

Světoví producenti zlata, na které nejčastěji narazíte:

  • Argor-Heraeus SA
  • Valcambi
  • The Royal Mint Ltd. United Kingdom
  • The Perth Mint Australia
  • Munze Österreich

Může se však stát, že nastane dočasný výpadek dodávky slitků (což by mimochodem u bitcoinu nastat nemělo, omezení jeho dostupnosti může být ale způsobeno třeba výpadkem internetu). Příčinou může být například válka a nebo pandemie koronaviru.

V posledních 2 měsících totiž byly díky eliminaci dopravy a různých přeshraničních restrikcí značně utlumeny dodávky slitků a částečně utrpěla i těžba. To (stále) má za následek vyšší ceny fyzického zlata oproti tomu obchodovanému na burzách v podobě futures kontraktů.

Dělitelnost zlata je významně omezená.

Na trhu jsou sice dostupné i zlaté slitky upravené pro potřeby plateb nebo rychlého prodeje části slitku. Podobají se trochu čokoládě, ze které si lze „uloupnout“ potřebné políčko třeba o hmotnosti 1 gramu. Ne všude ale s takovým slitkem pochodíte.

Dělitelný zlatý slitek o hmotnosti 50 gramů.
Dělitelný zlatý slitek o hmotnosti 50 gramů. Zdroj: Step Finance

Klasické zlaté slitky se vám pravděpodobně nepodaří takto jednoduše rozdělit. V případě, že byste vlastnili slitek o větší hmotnosti a budete nutně potřebovat jen část vaší investice, budete muset prodat tento jako celek. Tím se ochuzujete i o možnost realizace budoucích zisků.

S tím souvisí i skladnost. Zlato totiž existuje vždy ve fyzické hmatatelné podobě (pokud není zrovna v tekutém rozžhaveném stavu). Je proto potřeba mu také vyčlenit fyzický prostor, kde bude bezpečně uloženo. Pokud by se mělo nacházet v bance, je nutné počítat s poplatky za uložení. Zároveň takto zlato nemáte přímo u sebe.

U fyzického investování do drahých kovů může být často problém se zajištěním bezpečnosti a manipulací.

Podobně můžete svěřit i vaše bitcoiny do úschovy cizímu subjektu, například burze nebo směnárně, kde máte vytvořen vlastní účet. Můžete si vaše privátní a veřejné klíče vytisknout na kousek papíru, uložit na peněžence v mobilu nebo nejbezpečněji na hardwarové peněžence. Skladnost bitcoinu je tedy relativně jednodušší, byť i zde má každá forma úschovy svá rizika. Manipulace a likvidita bitcoinu je také jednodušší než u fyzického zlata. 

Cenu určuje nabídka a poptávka

Kvantifikaci nabídky obou aktiv jsme obecně zmínili výše. Forma investice pak může mít několik podob. Obě aktiva lze koupit buďto přímo v „čiré“ podobě a nebo lze spekulovat na jejich cenu prostřednictvím různých derivátů. Na oblibě získávají i různé hybridní formy vlastnictví, jako například tokeny kryté zlatem.

Nákup zlata – Jak na to?

Nákup fyzického zlata nabízejí společnosti po celém světě. V Česku je známa třeba Česká mincovna nebo Step Finance. Společnost Golden Gate nabízí nákup dokonce i za bitcoiny.

K mání jsou různé gramáže investičních slitků, přičemž tím nejstandardnějším je 1 unce (31 gramů). V sortimentu mají tyto společnosti i různé zlaté mince nebo plakety, které v sobě kombinují hodnotu drahého kovu s hodnotou sběratelskou.

Poznámka

TIP: Přečtěte si náš článek – Jak nejvýhodněji investovat do zlata? Vyplatí se to?

Zlatý slitek Argor Heraeus.
Zlatý slitek Argor Heraeus o hmotnosti 100 gramů. Zdroj. Argor

Nákup bitcoinu – Jak na to?

Nejjednodušší způsob získání bitcoinu je jeho koupě v kryptosměnárně nebo na kryptoburze. S českými korunami uspějete například ve směnárnách ccShop nebo Simplecoin. Méně častým způsobem, ale zato jednoduchým a v případě potřeby anonymním způsobem je nákup bitcoinu z bitcoinmatu, kterých jsou v Česku desítky. Více si o nákupu bitcoinu můžete přečíst v tomto návodu.

Jiné je to s deriváty obou komodit. U zlata jsou velmi oblíbené burzovně obchodovatelné fondy (ETF). Objem těchto obchodů převyšuje obchodované objemy s fyzickým zlatem. Ty u bitcoinu ve Spojených státech zatím nebyly schváleny a mezi deriváty tak dominují bitcoinové futures. Nejčastěji jsou vypořádávány ve fiat měně, v případě Bakktu dokonce přímo v bitcoinech.

Kombinace světa kryptoměn a zlata se překrývá v podobě tokenů krytých zlatem. Takový token většinou vyjadřuje tržní cenu 1 gramu nebo unce zlata.

Majitel tokenu si tím pádem nemusí dělat starosti s uskladněním zlata, které je v této formě likvidní a lze jej rychle směnit i za bitcoin nebo naopak. Za všechny můžeme uvést tokeny Paxgold, PMGT, Tether Gold, nebo Digixgold.

Vývoj ceny tokenu Paxgold.
Vývoj ceny tokenu Paxgold, který je krytý 1 uncí zlata. Zdroj: Worldcoinindex

Vývoj cen bitcoinu a zlata

Pokud jde o poptávku, jak jsme zmínili výše, ta je odvozena od toho, jak aktivum vnímají investoři, jaká je celková makroekonomická situace a jaký panuje na trhu sentiment.

Co se týče ceny zlata, můžeme již od minulého roku pozorovat býčí trend a je pravděpodobné, že se také (snad již letos) dočkáme nových historických maxim.

Cenu ovlivňuje i nákup zlata centrálními bankami, které jej drží jako rezervu. Jak ukazuje graf níže, jedná se o stovky tun zlata ročně. Je patrné, že minulá finanční krize akcelerovala nákup. Co potom udělá s nákupy ta nynější?

Nákupy zlata centrálními bankami.
Kumulované nákupy a prodeje zlata v tunách centrálními bankami. Zdroj: World Gold Council

Pro úplnost je dobré poznamenat, že u bitcoinu takový silný nákupce, jako stát zatím není (alespoň oficiálně). Není však vyloučeno, že k jeho nákupu v budoucnu s postupnou adopcí bitcoinu některé státy přistoupí. To by nepochybně znamenalo tlak na růst jeho ceny.

Dlouhodobý směr ceny bitcoinu zatím není jasný. I v roce 2020 dochází k silným pohybům ve směru nahoru (leden až únor), dolů (začátek března) a opět nahoru (březen až květen), přičemž poslední dva jmenované pohyby byly relativně silně korelovány s vývojem akciového trhu. Do jisté míry však také se zlatem a některými dalšími aktivy.

Korelace ceny akciového indexu S&P 500 a bitcoinu.
Korelace ceny akciového indexu S&P 500 a bitcoinu. Zdroj: Barchart

Větší volatilita bitcoinu oproti zlatu je dána jeho mnohem menší tržní kapitalizací. Ta k dnešnímu dni (25.5.2020) činí 161 miliard. Naopak zlato má tržní kapitalizaci mnohonásobně vyšší.

Je nutno zisky z prodeje danit?

Z pohledu investora je v neposlední řadě důležité zmínit danění. Zisky z prodeje kryptoměn, tedy kladného rozdílu z prodejní a nákupní ceny, je potřeba danit. Jedná se o daň z příjmu, která činí 15 %. Více si o danění kryptoměn můžete přečíst zde.

U zlata nic danit nemusíte, jelikož se na zisk z jeho prodeje žádná daň nevztahuje (na rozdíl například od stříbra, kde je nutné zaplatit DPH).

Shrnutí bitcoinu a zlata na závěr

Výhody a nevýhody Bitcoinu:

  • Vyšší možnost potenciálního zhodnocení než zlato
  • Velká likvidita
  • Jednoduchá manipulace a uskladnění
  • Výše investice je libovolná (už od pár stovek korun)
  • Bitcoiny jsou libovolně dělitelné
  • Bitcoiny lze platit za běžné služby a zboží
  • Bitcoiny vám nemůže nikdo vzít – jsou prostě vaše
  • Relativní anonymita
  • Velké cenové výkyvy – Cena zatím není dostatečně stabilní
  • Nefyzická podoba
  • Nová technologie – Lidé mohou mít problém s manipulací a akceptací

Výhody a nevýhody fyzického zlata:

  • Stabilní a dlouhodobý růst
  • Relativní uchovatel hodnoty
  • Čistý příjem – výnosy se nijak nedaní
  • Existuje ve fyzické podobě
  • Historie – zlato slouží jako forma peněz už tisíce let
  • Nižší možné zhodnocení než u Bitcoinu
  • Horší dělitelnost
  • Horší manipulace
  • Bezpečné skladování může být poměrně nákladné

Do čeho se rozhodnete investovat je samozřejmě na vás. Vždy si nezapomeňte patřičně promyslet veškerá pro a proti daného způsobu investování. Pamatujte také na to, že byste nikdy neměli investovat peníze, které si nemůžete dovolit ztratit. 

Jaký máte názor na investování do zlata? Jaký na Bitcoin? Podělte se o něj s námi a ostatními čtenáři níže v komentářích.

Líbil se vám tento článek?
11
0

Autor

Pod tímto profilem publikují články a recenze autoři stránek Finex.cz a další redaktoři nebo hosté, kteří nejsou stálými autory.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.