ZAOSTŘENO NA: Lana Del Rey vyvolala kontroverzi, rapper 6ix9ine vystřelil z vězení na první příčky hitparád

Lenny, Lana Del Rey, Hayley Williams (zleva) | Foto: Marie Veselá, Michael Klemm (archiv MonsterMusic)

Nový týden je tady a s ním i zbrusu nová rubrika ZAOSTŘENO NA, v níž se pravidelně podíváme na průřez novinek různými žánry českého i zahraničního hudebního světa. Green Day i Hayley Williams představili zajímavé covery, i když každý v jiném duchu, a rapper 6ix9ine se po propuštění objevil na vrcholu žebříčků. O největší a nejprobíranější kauzu v hudebním světě se ale na pár dní postarala Lana Del Rey.

Více coverů od Hayley Williams?

Zpěvačka Paramore vydala tento měsíc sólové album, které si bezpochyby našlo fanoušky i za hranicemi posluchačů její kapely. Svým příznivcům ale v dobách izolace, která na rozdíl od nás ve Spojených státech stále trvá, dala na Instagramu najevo, že současná situace pro ni také není příjemná. Jedinou jistotou je jí dle vlastních slov kytara a možnost kazit oblíbené písně. S tímto popiskem sdílela domácí video, ve kterém coveruje skladbu Drew Barrymore od SZA. Hayley napsala, že jde o video z dubna a že má nahráno ještě několik dalších, tak můžeme jen doufat, že se i o ně bude chtít časem podělit.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Nesmrtelný David Bowie aneb 5 nahrávek, které vyšly až po jeho smrti a vy byste je měli slyšet

Drzá Lana Del Rey

Lana Del Rey umístila před pár dny na svůj Instagram kontroverzní příspěvek, ve kterém se obula do několika kolegyň z hudebního průmyslu. Podle jejích slov se zpěvačkám jako Arianě Grande, Camile Cabello, Beyoncé a dalším nedostává za texty plné sexismu a provokativních slov stejné negativní odezvy, jako samotné Laně. Na americkou zpěvačku se v komentářích ihned snesla vlna kritiky, načež reagovala tím, že si stojí za svými slovy, ale rozhodně nechtěla nikoho urazit. Od té doby se to na Lanině Instagramu jen hemží dalšími diskusemi a vypadá to, že díky tomuto obvinění přijde fanouškovská základna o pár členů.

Čtěte také: Nové album Lany Del Rey je po předchozím Lust For Life jen neúprosným zklamáním

Lenny vydala po čtyřech letech nové album

Po čtyřech dlouhých letech vyšla druhá studiová deska Lenny. Weird & Wonderful je album, kterým se mi podařilo říct vše, co jsem chtěla,“ říká zpěvačka. Debutové album Hearts jí otevřelo cestu na zahraniční trh a nastává otázka, kam se posune s novinkou Weird & Wonderful. Při tvorbě Lenny zabrousila i do zahraničí, kde pod křídly producentů Clinta Murphyho a Marcuse Trana vznikl její již druhý duet s Marpem. Velice detailně se sama zpěvačka věnovala také vizuální stránce alba. „Hodiny strávím nejen nad muzikou, ale i nad grafikou, kdy hledám inspiraci, vytvářím moodboardy, vystřihávám fotky, lepím dohromady různé koláže a sepisuji nekonečně dlouhé emaily, abych co nejkonkrétněji svému týmu popsala, co mám v hlavě za představu.“

Čtěte také: VIDEO: Nový singl Lenny Figure It Out je plný záběrů z dětství

Behemoth vyměnili pohanskou auru za megalomanský metal

Polská skupina Behemoth patří v současné době mezi ta jména, která ve světě blackened death metalu vibrují nejvíce. Někteří letití posluchači trochu špatně nesou, že kapela už nezáří temnou pohanskou aurou, jako tomu bylo v dřívějších dobách, a místo toho jsou prostě jen velkou metalovou kapelou, která objíždí velké haly a nešetří na své megalomanské show. Čistě z hudebního hlediska ovšem muzikanti stále tvoří jednu kvalitní věc za druhou a očekávání vzbuzuje i nové EP A Forest, jež bude k poslechu už za několik dní. Zatím je z desky známá jen titulní skladba, která je poněkud překvapivě cover verzí temného songu od klasické goth kapely The Cure. Součástí však pochopitelně budou i původní skladby.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Švédští Opeth na vlně čistého progresivního rocku

Miliony zhlédnutí rappera 6ix9ine

Rapper 6ix9ine je venku z vězení jen krátkou chvíli, na nic ale nečeká a sype tracky. Videoklip ke slavnostní novince Gooba si od 8. května na YouTube vysloužil již přes 230 milionů zhlédnutí a číslo ještě nejspíš rapidně poroste. Skladba se totiž tento týden probojovala na vrchol amerického žebříčku Billboard. Jedná se tak o doposud nejúspěšnější rapperovu nahrávku.

Čtěte také: 7 hip-hopových projektů, které nám dala doba koronavirová

Green Day coverují Blondie

Aktuální krize nezastavila ani Green Day. Ti sice aktuálně nepřichází s ničím autorským, ale něco nového si pro fanoušky přeci jen připravili. Novinkou je cover k písni Dreaming, k níž vznikl i videoklip. Skladba původně pochází z dílny Blondie. Videoklip je prostříhán záběry z cestování kapely po jednotlivých zastávkách během tour, ale i záběry z koncertování.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Cigarettes and Valentines aneb Ztracené album Green Day


Napište komentář