Kolibřík Energie bude dodávat skautskou elektřinu i plyn

Junáci rozhodli, kdo bude jejich odběratelům zajišťovat obě energetické komodity v letech 2021 a 2022. Nový dodavatel se jmenuje Kolibřík Energie. Skautská energie díky němu zlevní zemní plyn, ale zdraží elektřinu.


25. 5. 2020

Autor

V lese propukl požár. Prvotní příčinou byl možná blesk, nebo kdosi upustil do suché trávy hořící sirku – každopádně oheň rychle sílil, stravoval keříky a přeskakoval mezi stromy. Skoro všechna zvířata vyděšeně vyrazila pryč. Veverky utíkaly před dýmem po větvích, zajíci kličkovali po pěšinách, žáby se brodily potokem…

K vodě zamířil také malý nenápadný ptáček, zběsile mávající křídly. Jenomže sotva klesl k hladině a nabral životadárnou tekutinu do zobáku, obrátil se a zuřivě spěchal k požáru, aby na plameny vyplivl aspoň tolik kapek, kolik unesl. Tuhle hasičskou akci zopakoval ještě několikrát, jakoby osamoceně mohl porazit spalující živel.

Co děláš, kolibříku?,“ hlesl zoufale slon, který nevěřícně pozoroval drobného záchranáře, zatímco svým dlouhým tlustým chobotem bázlivě uhýbal před štiplavým kouřem.

„Dělám to nejlepší, co můžu,“ odpověděl kolibřík.

Tento příběh proslavila africká vizionářka Wangari Maathai, jejíž environmentální hnutí už vysadilo přes 50 milionů stromů a pomohlo mnoha ženám, aby začaly podnikat například ve včelařství.

Na inspirativní bajku o malém létajícím hasiči odkazuje česká společnost Nano Green s.r.o., patřící do skupiny Nano Energies a.s. A stejného ptáka má v názvu další tuzemský dodavatel, který nabízí „zelenou elektřinu“ z obnovitelných zdrojů, tedy vyrobenou bez emisí oxidu uhličitého a jaderného odpadu.

Kolibřík Energie patří společnosti Armex Energy

Na českém energetickém trhu funguje několik skupin, jejichž dceřiné společnosti cílí na specifické zákazníky. Například pod Pražskou energetiku a.s. patří dodavatel elektrické energie a zemního plynu eYello CZ k.s., který zároveň instaluje solární elektrárny. A další etablovaná společnost, Armex Energy a.s. má novou dceřinku Kolibřík Energie a.s., jež kromě standardních tarifů prodává také zelenou elektřinu, vyrobenou výhradně z obnovitelných zdrojů.

Vztahy mezi mateřskými a dceřinými společnostmi jsou důležité, abychom pochopili kontext celého energetického trhu. Právě Pražská energetika a Armex Energy přitom spolupracují na projektu Skautská energie, jejž zaštiťuje spolek Junák – český skaut z.s.

  • Pražská energetika prostřednictvím svojí dceřiné společnosti eYello dodává elektřinu.
  • Armex Energy dodává zemní plyn.

Tato kooperace však brzy skončí. Junáci totiž uspořádali výběrové řízení na nové dodavatele, a společnost eYello svoji pozici neobhájila. Ředitel Skautské energie, Tomáš Slavík mezi důvody uvádí „nepříliš dobře zvládnutý proces převzetí zákazníků v minulém období“.

Podle společnosti eYello byli v inkriminované době nadměrně zatížení všichni dodavatelé, protože rostly ceny a odběratelé hledali levnější nabídky. „U zákazníků Skautské energie jsme se navíc potýkali s neaktuálními daty, které jsme museli nejdříve ověřit, což způsobilo prodlevu v celém procesu,“ říká Viktor Procházka za eYello.

Junáci mění dodavatele. Elektřinu i zemní plyn jim bude dodávat společnost Kolibřík Energie a.s.
Kolibřík Energie

Skautská energie zveřejnila ceny na roky 2021 a 2022

Skauti pro své odběratele vybrali nového dodavatele – společnost Kolibřík Energie, která zajistí elektřinu i plyn. Její ceníky nabudou účinnosti postupně:

  • po 1. 7. 2020 pro nové odběratele zemního plynu
  • po 1. 10. 2020 pro nové odběratele elektrické energie
  • 1. 1. 2021 pro všechny ostatní odběratele
  • nové ceny Skautské energie budou zafixovány do konce roku 2022

Skauti vybírali budoucího dodavatele podle ekonomických, i environmentálních faktorů. Momentálně mají přes 23 tisíc odběratelů a očekávají, že na projektu vydělají 5 až 10 milionů Kč ročně. Svoji nabídku přitom obohatí o „zelenou elektřinu“.

  • Zemní plyn stávajícím odběratelům zlevní z 640 Kč/MWh na 530 Kč/MWh, skauti za tuto komoditu neúčtují měsíční paušál.
  • Elektrická energie současným odběratelům zdraží – většinou o 200 Kč/MWh, ve vysokém tarifu některých distribučních sazeb (D35d, D45d, D56d, D57d, D61d) o 206 Kč/MWh, paušál zůstane na 40 Kč/měsíc. Celkovou cenu vám přepočítá kalkulačka.
  • Idealisté, kteří chtějí pomoci životnímu prostředí podobně jako legendární kolibřík, oproti standardním tarifům připlatí za zelenou elektřinu 40 Kč/MWh.
  • Ceny uvádíme bez 21% DPH.

Ve výběrovém řízení neuspěla ani společnost Nano Energies, která ovšem mezi dodavateli zelené elektřiny vyniká transparentním a ohleduplným energetickým mixem. Vůbec nevyužívá přehrady, jejichž rozlehlé odkryté plochy mají obrovský odpar.

Společné výzkumné středisko Evropské komise a nizozemská Univerzita Twente spočítaly, kolik vody spotřebují různé elektrárny, aby vyrobily jednu megawatthodinu elektrické energie: nejméně potoční nebo říční (tok není zadržován, využívá se jenom jeho přirozený pohyb) a větrné (asi 4 litry/MWh), poměrně hodně jaderné (2 260 litrů/MWh) a zdaleka nejvíc přehradní (32 800 litrů/MWh).

Štítky: , , , , , , , , , ,

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *