Aby bílá bílou byla

Prádlo

Také máte rádi čisté a bílé povlečení, ale vadí vám, že je krásně zářivě bílé jen, když ho koupíte? A co další zašedlé nebo zažloutlé bílé prádlo, jako jsou trička, košile atd.? Dá se s tím něco dělat, aby bylo prádlo bílé pořád? Ano! V dnešním článku se dozvíte několik tipů a rad, jak toho docílit.

Likvidujte skvrny hned

Stačí jen moment a hned má člověk na tričku nebo halence skvrnu od kávy, kečupu nebo jiných nečistot a samozřejmě na bílém prádle, kde je hned všechno vidět. Pokud chcete, aby se flek dobře odstranil, nesmíte ho nechat zaschnout, ale právě naopak vyčistit co nejdříve. Na skvrny, které jsou biologického původu je skvělé žlučové mýdlo. Stačí jen postižené místo namočit, potřít žlučovým mýdlem a nechat chvilku působit. Pak kus oblečení vyperete klasicky v pračce. U bílého oblečení bývá také problém se skvrnami od potu, těchto skvrn se nejlépe zbavíte, když takové oblečení namočíte do horké vody s octem a necháte působit několik hodin. Nakonec zase vyperete jako obyčejně v pračce.

Praní se správným pracím prostředkem

Používáte na veškeré prádlo jeden a ten samý prací prostředek? Aby bílé prádlo opravdu zářilo, je nejlepší použít prací prostředky určené speciálně na bílé prádlo. Takový prací prostředek totiž obsahuje bělící látky a rozjasňovače. Jen si dávejte pozor na bělící přípravky na chlorované bázi, prádlo se sice vybělí, ale při schnutí na slunci zežloutne. Na bílé prádlo se také nedoporučuje používat aviváž, která není přímo určena na bílé prádlo, jinak má tendenci prádlo žloutnout nebo šednout.

Babské rady na praní

Mezi tzv. ‘‘ babské rady‘‘ patří především triky s prostředky, které najdete běžně doma.  Třeba ocet se dá použít místo aviváže, prádlo pak bude krásně měkké a čisté.  Pokud se bojíte octové vůně, tak nemusíte, z oblečení cítit nebude. Pro udržení bělosti prádla nebo k odstranění skvrn můžete přidat do pračky kypřící prášek či jedlou sodu. Naprosto postačí jeden sáček, který nasypete do bubnu pračky. Se zašedlým prádlem zase dokáže divy citrón nebo koncentrát kyseliny citrónové. Stačí jen namočit zašedlé prádlo do lavoru s horkou vodou, přidat citrón nakrájený na plátky, nechat chvilku působit a nakonec vyprat v pračce.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

K pohodovému bydlení nepotřebujete luxus. Stačí být jen spokojený. Třeba s málem. Zajímavosti z této oblasti vám ráda představím.