Jak vybrat robotický vysavač? Poradíme vám

0

Robotický vysavač je velmi cenným pomocníkem domácnosti. Tento malý společník vám totiž usnadní práci s úklidem, a navíc zajistí neustále čisté podlahy, a to bez vaší námahy. Jak vybrat ten pravý, aby sloužil přesně podle vašich představ?

Dle čeho vybírat?

Ještě, než se pustíte do výběru, měli byste se rozmyslet nad tím, kde a jak budete vysavač používat. Důležitá je velikost a členitost prostoru. Podstatný je také povrch, jelikož na vyšších kobercích robotický vysavač většinou moc nepochodí.

Pokud chcete, aby vysavač čistil celý dům či byt, myslete na to, jak velké přechody mezi místnostmi bude muset překonávat, dle toho můžete vybírat i další funkce jako je například chytrá navigace a další. Pořídit můžete vysavač i s hepa filtry, které jsou skvělé pro alergiky.

Parametry

U robotického vysavače je důležitý jeho výkon, může být označován také jako sací tlak. Tato hodnota udává, jak vysoký tlak dokáže vysavač vyvinout. Setkat se můžete povětšinou s výkonem 10-40 W. Výkon však nemusí být směrodatným parametrem při výběru. Vzhledem k povaze tohoto vysavače je také důležitá hlučnost, když bude pracovat i v době, kdy jste doma.

Ty nejtišší modely se pohybují kolem 50 dB. Podstatná je také velikost nádoby na odpad, která se většinou pohybuje mezi 0,3 a 0,8 litry. Obzvláště pokud máte například domácího mazlíčka, volte raději větší objem. Posledním důležitým parametrem je akumulátor a jeho kapacita. Nejlepší jsou Li-Ion baterie, kapacita se může pohybovat od 1 000 mAh až po 5 000 mAh. Čím vyšší hodnota, tím větší výdrž.

Další funkce

Robotický vysavač umí kromě běžného vysávání také mnoho dalších vychytávek, jež vám mohou pomoci udržet domov v čistotě. Patří mezi ně například mokré vysávání. Díky tomu vysavač navlhčí povrch a snadněji uklidí nepořádek. Některé modely dokonce nabízí také vytírání. Pokud byste chtěli opravdu čisto, můžete si pořídit vysavač i s UV lampou, která povrch dezinfikuje. Mezi další užitečné funkce patří například dálkové ovládání, bezdotykové rozpoznávání překážek, časovač, detekce schodů a mnoho dalších.

Robotický vysavač je velmi chytrým pomocníkem, v domácnosti výrazně pomůže. Skvělé je, kolik funkcí může mít, díky tomu si můžete vybrat takový model, který bude splňovat přesně to, co potřebujete.

Zdroj foto: pixabay.com

Autor

Komentáře k článku