Původem Slovák Michal Zátopek se do Česka přestěhoval se svou partnerkou asi před 6 lety. Po několika letech života v Praze si uvědomil, že od stěhování nenavštívil praktického lékaře kvůli preventivní prohlídce. Ten na jeho krku ale našel něco, co se mu nezdálo.  

„Neměl jsem do té doby žádné zdravotní potíže, takže pro mě samozřejmě objev útvaru na štítné žláze byl obrovský šok. Nechápal jsem, proč si toho lékaři na Slovensku nevšimli. Při procházení starých lékařských zpráv jsem zjistil, že útvar sice zaznamenali, jen se mi neobtěžovali o něm říct. Asi mysleli, že zmínka na jedné z celkem pěti stránek bez jakéhokoliv upozornění stačí,“ popisuje Zátopek, který nedávno oslavil své 43. narozeniny.

Michalu Zátopkovi obrátila preventivní prohlídka život naruby.
Autor: archiv Michala Zátopka

Život zachránila pečlivá vyšetření

Když prvotní šok opadl, začal zjišťovat, jaké jsou možnosti dalšího vyšetření. Kamarád lékař mu doporučil experta na štítnou žlázu doc. MUDr. Jana Jiskru, Ph.D. z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. „Další vyšetření naznačovalo, že se jedná nejspíše o nádor. První dvě punkce standardní tenkou jehlou svědčily pro benigní nález. Při takovém výsledku punkce je standardním postupem odstranění jednoho laloku štítné žlázy. Docent Jiskra se ale rozhodl diagnostiku dokončit s cílem lépe indikovat následnou péči, a hlavně rozsah operace. Provedl ještě třetí vyšetření s pomocí speciálního přístroje silnější jehlou v místním umrtvení, při kterém se odebral větší vzorek tkáně z nádoru a okolí. Tehdy se ukázalo, že nádor skutečně zhoubný je,“ popisuje důslednost lékaře Michal Zátopek.

Kvůli typu nádoru bylo jasné, že kromě chirurgického odstranění štítné žlázy s nádorem absolvuje i následnou terapii radiojódem. Při té lékaři odhalují a odstraňují případné zbytky tkáně štítné žlázy, které by mohly způsobit další bujení.

Rakovina ze stresu?

Přestože má léčba tohoto druhu rakoviny poměrně dobrou prognózu, na klidu to Zátopkovi zvlášť nepřidalo. „Statistiky jsou pořád jen statistiky, a když se vás nemoc osobně týká, máme tendenci být negativní. Alespoň to byl ze začátku můj případ. Se svou partnerkou jsem vychovával malé dítě a upřímně jsem se bál,“ vzpomíná Zátopek. Lékaři mu vysvětlili, jak je možný rozvoj rakoviny spojený se stresem, kterého jako majitel dvou firem zažíval v práci opravdu dost.

Hormony do konce života

Po operaci a následné terapii radiojódem je nyní Michal Zátopek úplně zdráv. Začal po vzoru svého slavného jmenovce běhat, shodil 12 kilo a má za sebou několik půlmaratonů.  „Do konce života musím užívat hormony, které nahrazují funkci štítné žlázy, ale na to se dá rychle zvyknout. Hlavně jsem zjistil, jak je důležité v životě najít nějakou rovnováhu, zvolnit a kompenzovat pracovní vypětí pohybem nebo časem stráveným s rodinou,“ popisuje. 

„Vole“ zmizelo díky jodování soli

Podle nejnovějších údajů ÚZIS se v roce 2019 léčilo s nemocemi štítné žlázy téměř 620 tisíc pacientů. Ve srovnání s rokem 2010 tak došlo k nárůstu o téměř 140 tisíc pacientů. „Odhadujeme, že dalších desítky tisíc o své nemoci vůbec neví. Částečně k tomu přispívá i to, že kvůli jodování jedlé soli už tak často nevídáme strumu, lidově „vole“, které na potíže se štítnou žlázou viditelně upozorňovalo,“ říká předseda České endokrinologické společnosti prof. MUDr. Michal Kršek, CSc., MBA.

Zatímco zvýšená činnost štítné žlázy podle něj nemocného obtěžuje – provází ji například vyšší srdeční činnost, vysoký krevní tlak, únava, hubnutí a psychické změny, snížená činnost tak alarmující není. Projevuje se únavou, zimomřivostí, otoky, zadýcháváním, apatií a zácpou, občas bolestmi kloubů.

Dlouhé čekací lhůty

Vyšetření komplikují dlouhé čekací lhůty u endokrinologů, které se šplhají ke třem měsícům i déle. „Kromě skutečného nárůstu případů to částečně přičítáme i špatné organizaci péče. Jsme zahlceni banálními případy, kdy už pacient zná diagnózu, bere pravidelně léky a je stabilní. A potřebuje jednou za rok kontrolu a předepsat léky – to by dle našeho názoru mohli zajišťovat praktičtí lékaři. Pak by se nám uvolnily ruce pro komplikovanější případy a samozřejmě by se i snížily čekací lhůty,“ vysvětluje doc. Jan Jiskra.

O Týdnu štítné žlázy

Osvětová kampaň o onemocnění štítné žlázy s názvem Týden štítné žlázy se letos koná od 25. do 31. 5. Zaměří se na souvislost poruch štítné žlázy s těhotenstvím a také jak se její funkce a poruchy mění s věkem. Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové, ale časný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím.  V České republice je projekt odborně zaštítěn Českou endokrinologickou společností ČLS JEP a Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR. Více informací na www.tydenstitnezlazy.cz.

Fotogalerie
5 fotografií