Hlavní obsah

Přechozený vztah aneb Když chybí vášeň, intimita, ale i zájem o druhého

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nějaké době společného soužití může nastat okamžik, kdy se postupně ze vztahu začíná vytrácet vášeň, intimita a začne převažovat vzájemná nespokojenost. Spoléhat na to, že se vše samo spraví, je nesmysl. Pokud partneři chtějí, aby vztah dál fungoval, musí o něj velmi intenzivně začít pečovat.

Foto: Profimedia.cz

Jen s někým chodit nelze do nekonečna.

Článek

Každý vztah se skládá z několika fází, které na sebe časově navazují. Vše začíná seznámením, následným chozením a pak manželstvím. Chodit s druhým tak nelze do nekonečna. I toto období by mělo mít nějaké pokračování, ať už v podobě svatby, dětí či rozchodu.

Vztahy, které nevyústí v založení rodiny, nazývá například psycholog Jaromír Klimeš polovztahy, které podle něj začínají nejdéle do šesti let váznout. Přitažlivé síly opadávají, a naopak posilují síly odpudivé. Vztah postupně a jistě ztrácí kouzlo a oba partneři strádají.

Podle většiny odborníků nemá význam testovat vztah pět a více let. Úplně stačí dva roky. Pokud si během té doby rozumíte, budete si rozumět i dál.

Projevy, které předurčují vztah k dlouhodobému trvání

Vztahy a sex

Nejčastější znaky vyhasínajícího, tzv. přechozeného vztahu jsou: pocit, že to nikam nevede, odcizení, nezájem o toho druhého, nuda, nedostatek intimity, touhy, přitažlivosti.

„Přestáváte se dotýkat, cítíte, že nemáte nic společného, chybí vám vzájemné propojení, pocit spojenectví. Poznáte to podle toho, že vám v takovém vztahu není dobře, netěšíte se na společné chvilky, nezažíváte napojení, porozumění, vztah vás více vyčerpává, než nabíjí,” vysvětluje terapeutka Lenka Matoušová ze Servisu vztahů obecně prospěšné společnosti Women for Women.

V takovém vztahu se také jedinci cítí osaměle, a to přestože mají vedle sebe druhého. Na něm začnou vidět jen chyby a přestane být pro ně atraktivní.

Tyto příznaky nepřicházejí najednou, přes noc. „Většinou si postupně více a více uvědomujeme svoji nespokojenost ve vztahu, cítíme, že něco není v pořádku a taky, že to asi samo nepřejde. Je potřeba najít odvahu spolu s partnerem začít na vztahu pracovat, nebo se rozejít. Ani jedno není snadné, obě cesty mohou být bolestivé, ale obě vedou ven z tohoto začarovaného kruhu k něčemu novému,” radí Lenka Matoušová.

Jak znovu nastartovat vztah

Vztahy a sex

Být dlouhodobě v neuspokojivém vztahu jen ze zvyku a možná i nedostatku odvahy svůj život od základu změnit rozhodně nepřinese nikomu nic dobrého.

Mnoho párů se již nefunkční vztah snaží „restartovat“ například svatbou. Říkají si, že by jim mohla dodat novou energii, či dokonce lásku.

„Svatba může pomoci krátkodobě, přípravy, očekávání něčeho nového atd. Samotná svatba ale za partnery nevyřeší to, jak dobře se o svůj vztah starají, zda je jim ve vztahu dobře a zda se do budoucna dokážou dívat stejným směrem,” varuje Matoušová.

Reklama

Související témata:

Související články

A dost aneb Kdy je lepší vztah opustit

Žádný vztah není vždy zcela ideální. V každém se mohou objevit nejrůznější nedorozumění a problémy. Jsou ale věci, které nelze v žádném vztahu přehlížet ani...

Výběr článků

Načítám