Strany ladí kandidátky do krajských voleb, Gazdík chce porazit Čunka

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová Zdroj: ČTK

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek
Na Zlínsku chce hejtmana Čunka porazit Petr Gazdík odborností.
Střetnou se také senátor za ODS Martin Červíček (na snímku) s bývalým šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem
Střetnou se také senátor za ODS Martin Červíček s bývalým šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem (na snímku)
5
Fotogalerie

Královéhradecko, Pardubicko nebo Zlínsko slibují v říjnových volbách do krajských zastupitelstevnapínavé souboje známých politiků. Střetnou se senátor za ODS Martin Červíček s bývalým šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem, hejtman oranžových Martin Netolický s poslancem ANO Martinem Kolovratníkem či expředseda STAN Petr Gazdík s hejtmanem Jiřím Čunkem z KDU-ČSL.

„Jako doposud si chci odpracovat řešení regionálních problémů bez politikaření,“ říká současný náměstek královéhradeckého hejtmana Červíček. Modří jdou v regionu do voleb se STAN a Východočechy. Porazit chtějí hnutí ANO, které navzdory úspěchu v minulém klání skončilo v opozici.

Poslanec Bělobrádek je krajským zastupitelem už od roku 2012. „Komplexnost znalostí různých úrovní od obce, kraje až po sněmovnu je přínosná,“ míní.

Do boje zasáhnou i další poslanci, a to Jan Birke z ČSSD a komunista Zdeněk Ondráček. Právě úspěšný starosta Náchoda Birke už několikrát získal enormní počet preferenčních hlasů.

Na Pardubicku bude obhajovat post hejtmana někdejší místopředseda socialistů Netolický, který rozšířil značku ČSSD o hnutí Společně pro kraj reprezentované známými osobnostmi. „Sociálním demokratem jsem a budu,“ prohlásil Netolický, který si od zapojení nestraníků slibuje patnáctiprocentní volební výsledek.

Pokud na podzim zaboduje, plánuje Netolického soupeř Kolovratník z ANO opustit dolní komoru parlamentu. „Dělám práci na sto procent,“ tvrdí.

Širokou kandidátku Starostů a nezávislých, TOP 09, otrokovického Nového Impulsu a Zlínského hnutí nezávislých povede bývalý šéf STAN Petr Gazdík. „Kraji ubývají lidé, mladí a nejvzdělanější odcházejí pryč. Zůstávat pro ně musí být atraktivní,“ říká radní pro školství, podle něhož se situace v regionu v posledních letech výrazně zlepšila.

Na Zlínsku oblíbeného hejtmana Čunka chce Gazdík porazit odborností. „Naši kandidáti jsou experty tematických oblastí, ve kterých chce STAN spolu s partnery zlepšovat život v kraji,“ dodává.

Podobnou taktiku zvolil lídr jihočeských občanských demokratů, exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. „Přivedu na kandidátku nezávislé osobnosti, kterých se poslední dobou hlásí k ODS stále víc a víc,“ uvedl.

Ostře sledovaný bude zápas ve Středočeském kraji, kde chce opozice už delší dobu sesadit hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO), která vládne v koalici se socialisty. Spojenectví se opírá o podporu KSČM.