Stoic – Rapsodie v šedé

Belgicko-marocký umělec Sidi Larbi Cherkaoui, jeden z nejproslulejších umělců na poli současného tance poslední doby, rád spolupracuje s tanečními soubory po celém světě. Jeho otevřenost všem vlivům a druhům tance je dobře známá a jeho činnost je opravdu eklektická. Asi neznám choreografa, který ve svých dílech pracoval se šaolinskými mnichy a zároveň vytvořil několik kreací pro Beyoncé. A k tomu má od roku 2010 svůj vlastní soubor Eastman, k jehož vedení o pět let později ještě přidal šéfování Královského flanderského baletu.

Stoic. Foto: Mats Bäcker.

Stoic. Foto: Mats Bäcker.

Řádky jeho děl jsou prostě úctyhodné. V rámci digitálních přenosů tanečních představení se nyní objevila koprodukce Cherkaouiho uskupení Eastman s GöteborgsOperans Danskompani, považovaný za největší skupinu současného tance severského regionu. Cherkaoui zde poprvé vytvořil choreografii v roce 2014 a projekt Stoic (2018) je třetí spoluprací s těmito tanečníky.

Diváci jsou uvedeni do prostředí rozsáhlé knihovny – stěny jeviště jsou lemovány vysokými policemi knih a je zde umístěno rovněž několik soch. Atmosféra je zcela monochromatická, prostředí je ponořené do jednoho odstínu šedé barvy, která vše okolo sjednocuje (autorem scény i kostýmů je Hans Op de Beeck). Stáváme se pozorovateli skupiny lidí, kteří tento prostor obývají. V pozadí postává hrstka hudebníků u svých nástrojů a po chvíli se už hrne hlouček návštěvníků obdivovat ony umělecké objekty. Všichni jsou taktéž odění do šedé, ve velmi stylových kostýmech připomínajících střihem šmrnc padesátých let. Dění na jevišti již záhy a zcela přirozeně dýchá divadelností a tanec je zcela organicky propojen s hereckou akcí. Obsazeno je 18 tanečníků, kteří jsou často na scéně všichni najednou, a diváci mohou vnímat interakce mezi jednotlivci v kontrastu s pohybem masy všech těl, ať už v unisonu, či ve (zdánlivém) chaosu. Styl pohybu je mnoholičný jako sám choreograf, od přelévaného, nekončícího contemporary až po Sidi Larbiho oblíbenou práci s pažemi v ostře řezaných krátkých pohybech.

Návštěvníci knihovny zažívají střety mezi sebou a procházejí si obdobími, kdy zakouší nějakou závislost, ať už kouření, či pití alkoholu. Pasáž, kdy si všech 18 herců/tanečníků zapálí několik cigaret najednou a nosí je čnějící mezi prsty, nonšalantně vyfukujíce kouř, je skvěle vystavěná a zůstane v paměti dlouho, přestože celé představení, které tak touží být vnímáno naživo, sledujeme zase jen přes obrazovku počítače. Každý z účinkujících je originál, má své charisma a nebojí se ho použít. Taneční výkony jsou naprosto precizní, opus má bez pauzy téměř 90 minut a všichni jdou až na dřeň svých těl i emocí. Několik performerů navíc pronáší velmi dlouhé monology, komentují situaci či rozebírají obecnější pravdy. Všichni mají na sobě porty, jsou ozvučení, aby diváci mohli zachytit všechny jejich zvukové projevy.

Stoic. Foto: Mats Bäcker.

Postupem času se naše knihovní sešlost více otevírá, lidé shazují masky a jdou ven s něčím, co předtím skrývali. Základem stoické etiky je známé „žij ctnostně!“, důležitá je uměřenost a rozumnost. I sochy na jevišti jsou stoicky klidné a bez pohnutí se stávají svědky až kontemplativního vyústění celého kusu, kdy se všichni navzájem natírají šedou barvou, za zvuků tradiční marocké, konžské a japonské hudby.

Stoic je fascinujícím totálním divadlem, které vás vtáhne a přinese zážitek i v online přenosu. Pracuje se všemi atributy, kterými se vyznačuje práce Sidi Larbiho Cherkaouiho, ale spojuje je ve zcela originální, energický a místy i vtipný a precizně provedený kus, jenž navíc pozvedají skvělé výkony tanečníků souborů Eastman a GöteborgsOperans Danskompani. Více takových zážitků!

 

Psáno z online přenosu dne 21. května 2020 - záznam je dostupný zde do 29. května.


 

Stoic
Choreografie: Sidi Larbi Cherkaoui
Scéna a kostýmy: Hans Op de Beeck
Hudba: Felix Buxton
Light design: David Stokholm
Premiéra: 2018

 

VAŠE HODNOCENÍ

A jak byste představení hodnotili vy?

Hodnoceno 0x


Fotogalerie

Stoic. Foto: Mats Bäcker.

Stoic. Foto: Mats Bäcker.

Stoic. Foto: Mats Bäcker.

Stoic. Foto: Mats Bäcker.

Stoic. Foto: Mats Bäcker.

Stoic. Foto: Mats Bäcker.

Stoic. Foto: Mats Bäcker.

Stoic. Foto: Mats Bäcker.

Témata článku

Felix BuxtonHans Op de BeeckSidi Larbi CherkaouiStoic

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: