Mariánské Hory se dočkaly. Obvod se třemi ubytovnami je bezdoplatkovou zónou

  9:18
Téměř celý ostravský obvod Mariánské Hory a Hulváky se stal bezdoplatkovou zónou. Napoprvé radnice Ostravy – Mariánských Hor a Hulvák se žádostí o tuto pomoc v boji proti obchodu s chudobou neuspěla, napodruhé už jí však úřad vyhověl.
Úřady si začínají všímat ubytoven.

ilustrační snímek | foto: Karel Pešek, MAFRA

„Nyní je území celého obvodu až na několik výjimek bezdoplatkovou zónou. To znamená, že lidé, kteří pobírají sociální dávky a nově se k nám přistěhují nebo změní adresu, už nedostanou doplatek na bydlení,“ uvedl starosta Mariánských Hor a Hulvák Patrik Hujdus.

Výjimku mají obecní sociální byty, kde může radnice ovlivnit typ nájemníků, domy s pečovatelskou službou, které spravuje obvod, městský Domov pro seniory Iris či sociální zařízení Charity Ostrava.

Obvod, ve kterém jsou tři ubytovny i vyloučené lokality typu Červený kříž, nemá pověst nejlepší adresy. Radní to ale chtějí změnit.

„Snažíme se k nám přilákat spíš pracující. Nabízíme volné byty, v příštích letech urychlíme opravy domů, žádáme o dotace a vezmeme si úvěr 100 milionů,“ nastínil Hujdus.

Změní se i lokalita Červený kříž

Podle něj radnice tlačí také na nápravu neutěšené situace v lokalitě Červený kříž. Obvod ji před pěti lety prodal slovenskému podnikateli Jozefu Bardíkovi – 24 bytových domů za 38,2 milionu. Teď po něm žádá téměř čtyři miliony pokuty.

„Domy byly ve špatném stavu. Obvod je prodal s tím, že nový vlastník je opraví a nabídne studentům. Místo toho tam stěhuje sociálně slabé nájemníky. Navíc pět domů už prodal a další čtyři převedl na svou sestru, přičemž porušil podmínky kupní smlouvy, když na ni nepřevedl i stanovené povinnosti. Proto po něm vymáháme pokutu ve výši 3,8 milionu,“ řekl starosta.

Dodal, že radnice dál jedná s majiteli o tom, aby domy opravili a nestěhovali tam problémové nájemníky.

Jozef Bardík oponuje, že smlouvy má v pořádku a k pokutě není důvod.

„Ze 170 bytů jsme už opravili 90 a zrenovovali tři domy. Dalších pět domů začínáme opravovat teď. Radnice nám ale hází klacky pod nohy, dlouho trvá vyřízení stavebního povolení. A se stěhováním nepřizpůsobivých lidí začal obvod, dal jim smlouvy na dobu neurčitou. My to však postupně řešíme,“ řekl podnikatel.