Dnešní kluci mají víc příležitostí, srovnává Plekanec. Jaký by byl trenér?

Foto: Vít Novák, hc-kometa.cz

Dvacet sezon v profesionálním hokeji má za sebou, teď se Tomáš Plekanec připravuje na tu jednadvacátou. Svým přístupem se znovu pokusí jít příkladem talentovaným hráčům pod Špilberkem.

Plekanec nechal za zády téměř 1100 zápasů v NHL a Stanley Cupu, coby legenda Montrealu se předloni vrátil domů. Kladnu pomohl k návratu do extraligy, další ročník pak už strávil celý v Kometě, kde v 50 zápasech nasbíral 33 bodů.

Ve 37 letech se teď individuálně chystá na další sezonu. „Mám plán ušitý na míru už od doby, co jsem začal hrát v Americe, takže od nějakých devatenácti let. S kondičním trenérem z Montrealu to stavíme tak, jak zrovna potřebuju. Zhruba pět posledních sezon vypadá moje příprava dost podobně,“ líčí na webových stránkách Komety.

Vždy ale pracuje na tom, co potřebuje. „Jasně, tu přípravu si postavíš podle momentálních nezbytností a požadavků. Když cítíš, že musíš zapracovat na zádech, tak prostě děláš záda a podobně,“ říká. V posilovně už rekordy trhat nehodlá. „Víc začínáš řešit preventivní cvičení, už tolik neprožíváš, kolik zvedneš. Cílem je dostat se před sezonou do své maximální rychlosti, výbušnosti, síly,“ popisuje Plekanec.

I když se jeho kariéra, doufejme, ještě ke konci nechýlí, svůj čas teď věnuje také studiu trenérské licence B. To pokračovalo i během karantény, kdy byli lektoři se studenty ve spojení on-line.

Tomáš Plekanec však zatím nutně nevidí trenéřinu jako svou další budoucnost. „Teď se odrážím od toho, že mě to baví. Hokej mám rád, ale neberu to tak, že až ta doba přijde, chci to dělat za každou cenu. Rozhodně mě to zajímá, ale se stoprocentní jistotou to teď neřeknu. Až ten čas přijde, rozhodnu se podle konkrétních okolností, pocitů a případných nabídek,“ vysvětluje.

Načerpanými poznatky by si rád pomohl ještě do svých závěrečných let aktivní kariéry. Chce být zkrátka lepší po všech stránkách. Jestli všechno zvládne, studium by měl završit a licenci získat během června.

„Pokud chceš u hokeje zůstat, je potřeba vstřebávat všechny novinky a trendy. Druhá věc jsou vlastní zkušenosti. Ve své kariéře jsem zažil řadu manažerů a trenérů, od každého si něco vezmeš. Celkově bych řekl, že se teď snažím vnímat různé souvislosti, které jsem dřív jako hráč tolik neřešil,“ přemítá jeden z nejlepších útočníků české hokejové historie.

A jak si myslí, že by vypadal jako trenér, tedy pokud se na tu dráhu skutečně vydá?

„Těžko říct,“ směje se. „Jedním pohledem se na to dívá hráč, ale když stojíš v pozici trenéra, je to diametrálně odlišná situace. Máš v týmu pětadvacet hokejistů, každý z nich je unikátní, všichni mají své problémy a starosti. Na tobě pak je, abys k nim přistupoval jednotlivě a dal to dohromady takovým způsobem, aby tým fungoval.“

Foto: hc-kometa.cz

Pro kouče a majitele Libora Zábranského je Tomáš Plekanec obzvlášť cenný nejen díky samotným příspěvkům v zápasech, ale i jako mentor pro mladé hráče. Kometa pravidelně nasazuje řadu talentů, v nové sezoně by jejich počet měl spíš ještě narůst.

Podle Plekance si však pro rady sami úplně nechodí. „Když si vzpomenu na sebe, zamlada jsem se zkušenějších spoluhráčů taky moc nevyptával. Trochu se stydíš a nechceš druhé otravovat. Ale je to individuální, když u mladého hráče vidíš ten zájem, s radostí poradíš. Přece jenom tě něco celý život učí, ty víš, že to dlouhé roky funguje, takže to chceš předat,“ ujišťuje v rozhovoru na hc-kometa.cz.

Přístup teenagerů ve své době s dnešní generací se mu porovnává těžko. „U nás byli v týmu dva nebo tři hráči okolo dvaceti let. Dneska jich máš klidně deset. Dřív to bylo hodně o třicátnících, zkrátka úplně jiná doba. Opačný poměr,“ usmívá se Plekanec.

Co se ale týče cesty mladíků do velkého hokeje, tu dnes brněnský útočník vidí jako otevřenější. „Spoustu věcí jsme si museli doslova vybojovat a zasloužit. Tím pochopitelně nechci říct, že dnešní kluci nemusí, ale obecně podle mě platí, že dostávají víc příležitostí. Proto by toho měli i víc využívat,“ domnívá se.

„Nabízí se jim šance nastartovat svou kariéru hrozně brzo, což u nás tak úplně neplatilo. Pokud jsi teda nebyl zrovna Crosby nebo jiný megatalentovaný hokejista, tak sis musel všechno vydřít. A o tom to taky trochu je,“ přidává svůj recept na úspěšnou kariéru.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz