Hlavní obsah

Černá Hora je 20 dnů bez nového nakaženého. Vyhráli jsme boj, říká premiér

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podgorica

Černá Hora zvládá podle oficiálních dat Univerzity Johnse Hopkinse pandemii koronaviru v Evropě nejlépe ze všech států. Za posledních 20 dní v zemi nepřibyl ani jeden potvrzený případ nákazy nemocí covid-19. Premiér země Duško Marković tak Černou Horu označil za první stát v Evropě, kde už koronavirus nepůsobí.

Černá Hora je 20 dnů bez nového případu koronaviruVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Vyhráli jsme boj proti zákeřné nemoci,“ citovala agentura Reuters Markovičův pondělní projev.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zprávy o ustupující nemoci jsou důležité především pro turismus, ze kterého díky své lokaci u Jaderského moře Černá Hora žije. Přísné restrikce trvaly v zemi pouze v březnu, vláda je pak postupně začala uvolňovat.

Podmínky pro cestu do Černé Hory však mnoho turistů nesplní. „Otevřeme své hranice pro všechny lidi ze zemí, které nemají více než 25 nakažených na 100 tisíc obyvatel,“ prozradil Marković. Těsně za hranou by v tomto ohledu bylo například Slovensko, Česko má na 100 tisíc obyvatel 84 nakažených.

Slovinsko zařadilo zpátečku, neotevře se všem

Cestování

Balkánská země, kde žije přes 620 tisíc lidí, zaznamenala od začátku pandemie pouze 324 případů nákazy a jen 9 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Ačkoli v Evropě zvládá boj s koronavirem nejlépe, vysloužila si za svůj přístup také kritiku ze stran ochránců práv. Úřady totiž zveřejňovaly seznam se jmény nakažených a adresami osob v izolaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám