Tím, že se bude hrát, ještě není vyhráno, zaznívá z Asociace nezávislých divadel

23. květen 2020

Divadla už mohou od 11. května hrát. Přesto hrát pro limitovaný počet diváků kvůli stále platným omezením není vhodné pro každý soubor a pro každý prostor. Počet diváků na jednotlivých akcích musí být kvůli koronavirovým opatřením stále omezený a tím se výrazně snižuje možná kapacita.

Čtěte také

Podle ustanovení vlády smí do muzeí, galerií či výstavních síní jen 100 lidí současně a v divadlech je možné obsadit jen každou druhou řadu. Jak se vrací soubory z nezávislého sektoru zpět do života? Kdy začnou hrát a jaké bude jejich letošní divadelní léto? Ptali jsme se zástupců Asociace nezávislých divadel Lenky Havlíkové, ředitelky Divadla X10, Jana Žůrka, ředitele Divadla na cucky a Štěpána Kubišty, ředitele Jatek 78.

Asociace nezávislých divadel se stala respektovaným partnerem pro hledání řešení

Místopředsedkyně Asociace nezávislých divadel, Lenka Havlíková, v rozhovoru uvedla, že i díky včasné a racionální reakci Asociace na situaci po zavření divadel, byl hlas nezávislého sektoru dobře slyšet a jednání s ministerstvem přineslo věcné řešení. Např. bude vyhlášen zvláštní grant. Předseda Asociace Štěpán Kubišta upřesnil, že „malá divadla, která nemají rezervy v rozpočtu, jsou rozhodně ohrožena situací víc než ta větší. Ale zatím nikdo ze členů nehlásil, že končí. Na ministerstvu ještě nebylo vypsané řízení na grantovou pomoc, takže ještě neznáme podmínky. Do konce května snad budeme vědět víc.“

Štěpán Kubišta s Lenkou Havlíkovou (Valná hromada AND ČR v prosinci 2019).

Asociace sdružuje přes 40 členů, nejde jen o organizace, ale i o jednotlivce, kteří v kultuře často pracují jako OSVČ. Zájem o vstup do organizace podle Havlíkové teď stoupá, protože se i díky tomu, jak zafungovala v krizi, upevnila její pozice a sektor nezávislého divadla nepůsobí tak roztříštěně. 

Čtěte také

Podpora města a společná komunikace jsou zásadní

Některá města mají tendenci omezovat kvůli krizi finanční zdroje, jiná naopak podporu přidávají – např. Brno, Plzeň nebo Praha. Co se týče finančních dopadů, tak podle Lenky Havlíkové je potřeba si uvědomit, že škody budou dlouhodobé a budou nabíhat. Olomoucké kuturní organiazce se na počátku krize ocitly ve značné nejistotě způsobené revokací přislíbených městských grantů. Naštěstí se jim situaci daří postupně se zástupci města komunikovat. Olomoucké kulturní organizace iniciovaly vznik tzv. Olomouckého kulturního fóra, tedy platformy, v rámci které mohou společně všechny kulturní subjekty řešit, co dělat v případě ohrožení a jak zvládat případnou kolizi aktivit na podzim.

Ředitel Divadla na cucky a 2. místopředseda Asociace nezávislých divadel, Jan Žůrek.

Druhý místopředseda Asociace nezávislých divadel, Jan Žůrek, hodnotil v rozhovoru tento bod jako zásadní v řešení olomoucké situace. Společný tlak na město se promítl i v tom, že tři olomoucká divadla budou nakonec hrát na open-air scéně, kterou zafinancuje právě město. Ta bude v provozu v areálu Korunní pevnůstky celý červen. Situaci s výší grantů musí olomoucké kulturní organizace ještě dořešit. 

Čtěte také

Příslib pomoci je, ale neznáme podrobnosti

Ředitel prostoru Jatka 78, Štěpán Kubišta, upřesnil informaci k chytané letní scéně, že ji otevřou už 27. května a budou na ní hrát všechny soubory, které Jatka 78 sdružují. K situaci divadelníků dodal: „Potřebujeme rozvolnit restrikci týkající se rozestupů mezi diváky – to je pro nás nejdůležitější, i když signály z ministerstva tímto směrem nejsou. I proto jsme se rozhodli pro realizaci letní scény.“ Open-air scény jsou řešením i pro jiná divadla, ne všechny ale mají prostorové možnosti a dostatek financí pro její budování. Patrně se v následujícíh dnech dozvíme, kam všude si v létě budeme moci zajít na představení nezávislých divadelníků, a jak budeme moci svou návštěvou podpořit jejich restart. 

Spustit audio

Související