Praha má další „funkcionalistické“ kino. Své pořady tu bude mít i Vltava

25. květen 2020

Dům Radost, postavený ve 30. letech minulého století pro Všeobecný penzijní fond, patří k dominantám pražského Žižkova. Za komunistického režimu tady sídlily odbory, od kterých budovu koupila společnost Dům Žižkov. A právě ta, spolu s kolegy ze společnosti Aerofilms a festivalu Spectaculare, stojí za projektem nového kina. Jmenuje se Přítomnost a jak jeho provozovatelé říkají, je prvním butikovým kinem v Praze.

Co to vlastně je butikové kino? „Jde o prostor, kde není klasické sezení v řadách, ale jsou tu gauče a křesla, sedíte u stolků, a obsluhují vás barmani. Bar se nachází přímo v sále,“ vysvětluje ředitelka biografu Lada Žabenská. 

Kino Přítomnost

Jak říká, takový prostor je jako dělaný k návštěvě třeba i filmů, které diváci už znají. „V momentě, kdy ještě nejsou na náš koncept zvyklí, můžou přijít na snímek, který si chtějí vychutnat znovu, a přitom koncept butikového kina poznat na vlastní kůži,“ vysvětluje. Jak dodává, architektura 30. let 20. století je tu propojena s moderní projekční technologií, promítá se ve formátu 4K a zvuk se line v konfiguraci 7.1. Doba má samozřejmě své požadavky, jde o to, citlivě je skloubit s historií. A to se tvůrcům kina Přítomnost povedlo. Nový nábytek sem skvěle padne, a hodně hraje i denní osvětlení, kterým prostor v suterénu domu disponuje. „To nám spousta kinařů, kteří pracují v jiných podmínkách, závidí. Nám samotným pak denní světlo umožňuje pořádání i jiných, než filmových akcí. Hodláme spolupracovat s tvůrci webu psychologie.cz a dalšími organizacemi, budou tu konference a další setkávání,“ doplňuje Žabenská. 

Změny v sále nebyly podle ředitelky velké, charakterizuje je jako kosmetické, povětšinou designového charakteru. Vedle zmíněného nábytku tu třeba přibyly živé květiny, o což si denní osvětlení přímo říká. Původní architektonické prvky byly oprášeny a opraveny. 

Kino Přítomnost

Promítat se zatím bude dvakrát denně, diváci budou vpuštěni vždy půl hodiny předem. Budou tak moct vstřebávat atmosféru prostoru a samozřejmě si objednat něco dobrého k pití. Podle ohlasu lidí se v budoucnu může počet projekcí měnit. Co nejvíce by chtěl prostor kina Přítomnost využívat i festival Spectaculare. Zřejmě od února či března příštího roku. Podle jeho zakladatele Jakuba Grosmana pomůže nově získaný prostor festivalu mimo jiné i v plánování dalších akcí. „Budeme si moct zvát umělce v pravidelných termínech, a ne, jako doposud, ad hoc."

Shrnuto: vedle vloni otevřeného kina Edison (hned u kostela svatého Jindřicha) má Praha další skvostný funkcionalistický prostor věnovaný kultuře. 

A důležité upozornění: v měsíční nebo dvouměsíční periodicitě se do Přítomnosti chystá i Český rozhlas Vltava se svými poslechovými večery. „Dát si drink a poslechnout si v tomhle prostředí třeba divadelní hru nebo nějaký podcast, to bude určitě stát za to,“ láká posluchače Lada Žabenská.

Spustit audio

Související