Rodinné focení: naučte se základy skupinové fotografie

Rodinné focení: naučte se základy skupinové fotografie

Přečtěte si, co všechno pohlídat při jednoduchém rodinném focení. Jak si poradit s kompozicí, hloubkou ostrosti, světlem a dalšími nástrahami, které na vás číhají při focení většího počtu osob. V tomto článku naleznete několik základních tipů, které lze využít při focení rodin, skupinek, portrétů či dětí. Ať už v ateliéru, venku nebo doma.

Při focení většího počtu lidí budete potřebovat mnohem více trpělivosti než u focení jednotlivců. V ideálním případě pak ze série několika snímků musí vzniknout minimálně jeden, který bude po technické stránce kvalitní a všem to na něm bude slušet.

Během focení je potřeba všechny osoby bez zbytečných prostojů zorganizovat tak, aby výsledná kompozice vypadala dobře. Pokud potřebujete vytvořit několik různých fotografií v určitém časovém limitu, je zapotřebí, abyste byli pozorní a komunikovali s modely. 

Co si pohlídat před stisknutím spouště

Nebojte se říct, co v hledáčku vidíte špatně. Dokud focení neskončilo, stále je čas na nápravu jakékoliv chyby. Dejte si pozor především na různě pokroucené ruce a nohy, ruce v pěst a pohlídejte si pozice, které působí nelichotivě. Například nepoměr proporcí v důsledku špatně zvoleného (kratšího) ohniska. Dále také pózy, při kterých by končetiny mohly působit zvláštně.

Ukázkovou pozicí, která splňuje obě zmíněné chyby, je sed na patách při focení zepředu. Nohy v této pozici často vypadají jako amputované pod koleny a stehna mnohdy působí větším dojmem. Takový výsledek na svých fotkách samozřejmě nikdo nechce. Mnohem lépe vypadá turecký sed nebo sed s chodidly vysunutými do strany.

Mezi další chyby patří do různých směrů trčící vlasy a prameny vlasů, které příliš zasahují do obličeje nebo očí (pokud se nejedná o záměr), různé trčící štítky u oblečení a v neposlední řadě klíče nebo mobil v kapse u kalhot. Všechny tyto věci se dají pohlídat ještě před focením. Dalším problémem často bývá nevhodně zvolený ořez fotografie, při kterém dojde k „useknutí“ končetiny v kloubu. S ořezem tedy buďte opatrní.

Rodinné focení: naučte se základy skupinové fotografie
Sed s nohama vysunutýma do strany působí přirozeně.
Nikon D750, Sigma Art 85/1.4, 1/160 s, f 3.5, ISO 200.

Pamatujte na hloubku ostrosti

Hloubku ostrosti při focení více osob jsem již nakousla v článku o focení dětí a zde platí to samé. Pokud se společně fotí více osob, zacloňte tak, aby byly ostré všechny obličeje. Jestli jsou všichni vedle sebe v jedné rovině, nebude potřeba clonit příliš. V případě, že jeden člověk stojí dál od objektivu než druhý, bude potřeba přiclonit, pokud mají být oba obličeje stejně ostré.

Spousta fotografů v tomto tápe. Někteří cloní odhadem dle svých zkušeností, jiní využívají různých mobilních aplikací, které hloubku ostrosti na základě zadaných dat spočítají automaticky. 

Rodinné focení: naučte se základy skupinové fotografie
Clona f/5.6 pomohla k tomu, aby byli ostří všichni členové rodiny včetně pejska.
Nikon D750, Sigma Art 35/1.4, 1/125 s, f/5.6, ISO 200.

Vyberte vhodné oblečení

Lidé mnohdy neví, v čem se mají fotit a co vypadá na fotkách dobře. Jaké oblečení je na focení vhodné a čemu se naopak vyhnout? Není to vždy naprostým pravidlem, ale potisky s textem nebo obrázkem jsou obvykle nechtěné. Alespoň ty velké, které jsou přes celé tričko. 

Obrázek nebo nápis se během pózování bude krčit a jeho tvar se tak na fotografii zdeformuje.

Oděv volte ideálně tak, aby k sobě oblečení celé skupinky barevně i vzorem sedělo. Ne vždy se to samozřejmě podaří, ale vybírejte jednoduše a s rozumem tak, aby nějaká nevhodná barevná kombinace nebila do očí. 

Mějte na paměti, že ponožky (jakékoliv barvy) při focení v ateliéru nevypadají moc dobře. Lepší variantou jsou holé nohy, případně boty. Ty ale musí být rozhodně čisté, a to včetně podrážek – retušovat na fotkách zaschlé bláto a podobné nečistoty není příjemná záležitost a dá se tomu snadno vyhnout.

Rodinné focení: naučte se základy skupinové fotografie
Ideální je, když je oblečení všech focených osob barevně sladěné.
Nikon D750, Sigma Art 85/1.4, 1/125 s, f 8, ISO 100.

Přemýšlejte nad světlem

Scéna v ateliéru se dá nasvítit jednoduše i pouhým jedním světlem, pokud se cítíte nejistě ohledně složitějšího svícení. Důležité je pohlídat si především nepěkné stíny v obličeji. Co se týče stínů, to samé platí samozřejmě i v případě focení venku nebo doma s denním světlem.

Pokud se rozhodnete fotit v domácnosti, pracujte se světlem vycházejícím od oken a rozhodně se vyhněte focení v pozdější čas, kdy už slunce zapadá. Pokud tedy nemáte v plánu přibrat na scénu i umělé osvětlení, například ve formě záblesku nebo trvalého světla.

Rodinné focení: naučte se základy skupinové fotografie
Při focení doma se dá hezky využít přirozené světlo dopadající od oken.
Nikon D750, Sigma Art 35/1.4, 1/200 s, f 1.4 ISO 1000.

Venku se potom dá fotit samozřejmě v různých podmínkách, nicméně pokud si to chcete usnadnit a nechcete ve slunečný den bojovat s ostrým poledním světlem, počkejte si na zlatou hodinku. Ať už se během ní rozhodnete využít krásné přímé světlo, nebo budete fotit v protisvětle, je to prostě ta nejlepší doba na focení.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.

AutorJana Máčková

Fotografii se věnuji od roku 2003, kdy se mi do rukou dostal první digitální kompakt. Nejraději fotím lidi a zvířata. Zaměřuji se především na focení svateb, portrétů a rodin s dětmi. Ve volném čase ráda cestuji a doplňuji své portfolio i o fotografie z různých koutů světa. V současnosti je focení mojí prací, která mě živí, a zároveň je mým koníčkem. Fotky můžete vidět na mých webových stránkách a na Facebooku.

Komentáře (0)

Zatím zde není žádný komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *