Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Historický milník letů člověka do vesmíru bude pozorovatelný i z Česka

Pokud vše půjde podle plánu, budeme ve středu 27. května v noci svědky historického milníku letů člověka do vesmíru. Raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX totiž na oběžnou dráhu vynese kosmickou loď Crew Dragon s dvoučlennou posádkou, která se po zhruba 19 hodinách letu připojí k Mezinárodní kosmické stanici. Důležité pro nás je, že toho večera máme šanci nad Českou republikou spatřit nejen přelet kosmické stanice, ale snad i samotné lodi Crew Dragon.

Konec čekání
Američané museli čekat dlouhých 11 let, než měli opět k dispozici kosmickou loď, která by jejich astronauty byla schopná dopravit k Mezinárodní kosmické stanici (angl. International Space Station, zkr. ISS). Od ukončení letů raketoplánů v roce 2011 si totiž musely USA pro své astronauty pronajímat místa na ruských lodích Sojuz. Američané tak museli startovat z ruského kosmodromu Bajkonur a také za to museli pochopitelně draze platit. Od středy 27. května 2020 se to ale změní. Díky soukromé společnosti SpaceX miliardáře a vizionáře Elona Muska mohou být lety k ISS zase čistě v jejich režii. Šéf NASA Jim Bridenstine před pár dny potvrdil, že posádka ve složení Robert Behnken a Douglas Hurley je připravena ke startu, a že termín středečního odpočítávání zatím platí.

Nejprve ISS
O technických detailech a mnohdy revolučních postupech (samotný design celého projektu připomíná spíš sci-fi než realitu) se jistě dočtete jinde, my se ale zaměříme na to, co nám tento let může předvést na večerním nebi. Pokud bude nad Českou republikou jasno (předpovědi jsou zatím příznivé), uvidíme ve středu 27. května nejprve v 22:23 nízko nad západním obzorem ISS. Jako zjasňující světelný bod nejprve mine souhvězdí Blíženců, proletí severně od souhvězdí Lva a kolem 22:26 dosáhne nad jižním obzorem v souhvězdí Vlasů Bereniky největší výšky na nebi, kde bude jasná asi jako Venuše viditelná v těchto dnech nad západním obzorem. Pak bude ISS pokračovat do souhvězdí Pastýře a z oblohy zmizí po 22:28 v souhvězdí Hadonoše.

Crew Dragon
A teď přijde to hlavní. Raketa Falcon 9 by měla s kabinou Crew Dragon odstartovat ze slavné rampy 39A na Floridě ve zhruba 22:30 našeho času. Během 12 minut vystoupá nad Atlantický oceán a vydá se na oběžnou dráhu blízkou ISS. Díky tomu by mohla být kabina Crew Dragon po zhruba deseti minutách pozorovatelná i od nás. Pilotovaná kabina ale bude mít mnohem menší jas než ISS a její pozorování bude vyžadovat naprosto odhalený, neosvětlený výhled na západní až jihozápadní obzor. Okolo 22:53 se objeví nízko nad západním horizontem a za necelé 3 minuty se bude pohybovat na pozadí souhvězdí Hydry, Sextantu a Poháru, kde ve výšce asi 10 stupňů na obzorem vstoupí do stínu Země a zmizí nám z dohledu.

Let člověka na oběžnou dráhu kolem Země je ale samozřejmě mnohem náročnější než „jen“ vynášení umělých družic. Proto není vyloučeno, že ve středu dojde k odkladu startu. Nepříznivá předpověď počasí tomu zatím bohužel napovídá. V tom případě by do hry vstoupily záložní termíny na 30. a 31. května. Tak uvidíme, jestli nakonec Crew Dragon nad Českou republikou uvidíme. Online reportáž z příprav můžete sledovat na Živě.cz.

Obloha
Mapa noční oblohy na středu - nízko nad západním obzorem bude lehce pozorovatelný Crew Dragon, zdroj: Pavel Gabzdyl