Pevninská Čína opět zesiluje tlak na Hongkong, píše South China Morning Post

25. květen 2020

V Hongkongu mnozí doufali, že je po měsících pouličních protestů a čínské epidemii koronaviru čeká konečně chvíle klidu. Mýlili se.

Národní lidový kongres čínských komunistů vyzval Hongkong, aby schválil nový zákon o národní bezpečnosti. Vytoužené uklidnění situace tak podle listu South China Morning Post zatím určitě nepřijde.

Čína v Základním zákonu pro Hongkong před lety garantovala, že obyvatelé autonomního území můžou přijímat vlastní bezpečnostní zákony. V posledních měsících ale sílí tlak na to, aby v Hongkongu svá pravidla přizpůsobil stylu pevninské Číny.

Čtěte také

Oficiálně mají nová pravidla mířit proti pachatelům pouličního násilí při protestech. Může tomu ale někdo věřit? Ptá se komentátor South China Morning Post. Hongkongská policie má už teď spoustu možností, jak postupovat proti násilným demonstracím.

Tisíce lidí ostatně kvůli loňským protestům skončily ve vazbě. Chystaná legislativa má trestat všechny pokusy o odtržení od Číny a zachránit Hongkong před vměšováním z ciziny. Na území městského státu by se tak mohly usadit čínské tajné služby.

Čínské zákony o národní bezpečnosti byly navíc už mnohokrát použity proti kritickým blogerům nebo nezávislým právníkům. Většinou jsou navíc psány velmi obecně a policie si je může vykládat mnoha způsoby. Potírání svobody projevu může být jeden z nich – upozorňuje South China Morning Post. V Hongkongu lidé demonstrovali proti chystanému zákonu už včera, policie zadržela nejméně 180 účastníků protestů.

Johnson se zastal Cummingse

Britský premiér Boris Johnson se veřejně zastal svého šéfporadce Dominica Cummingse, který čelí několika obviněním za údajné porušení celostátní karantény. V březnu a dubnu ho totiž někteří svědci viděli v okolí Durhamu v severní Anglii, kde žijí jeho rodiče. Pro britský list The Daily Telegraph je to dnes hlavní téma a my vybíráme komentář, ve kterém se autorka ptá – proč je Cummings pro Borise Johnsona tak důležitý?

Čtěte také

Část vysvětlení podle komentáře v Telegraphu můžeme hledat v Johnsonově povaze. Extrémně nerad prý totiž opouští své nejužší spojence. A právě s Cummingsem je spojený politický osud současného britského premiéra poměrně těsně. Šéf poradců v Downing Street se Johnsonovi osvědčil jako hlavní stratég brexitové kampaně. A Cummingsova intuice později fungovala taky při svolání předčasných voleb loni v prosinci.

Johnson ví, že svůj úspěch spojil s člověkem, který pro něj dělá špinavou práci, a proto s ním chce zůstat stůj co stůj, píše Daily Telegraph. Premiér Johnson tak proto Cummingsovi toleruje i jeho často výstřední chování. Už David Cameron totiž o současném šéfporadci premiéra prohlásil, že to je kariérní psychopat. Boris Johnson se ale raději vystaví kritice od veřejnosti, která si podobné výlety do Durhamu nemohla dovolit.

Bělorusko čekají volby

Běloruská opozice se chystá na srpnové prezidentské volby. Svůj úřad v nich chce po 26 letech ve funkci obhajovat i současný prezident Alexandr Lukašenko. Jeho kritici se v neděli sešli v centru Minsku a podle polského listu Rzeczpospolita mají protesty dva hlavní symboly.

Čtěte také

Tím prvním je rouška, kterou příslušníci opozice nosí. Vadí jim totiž, že Lukašenko bere epidemii na lehkou váhu. Druhým symbolem jsou pantofle, které si stovky lidí přinesly podle výzvy opozičního blogera Siarheje Cichanowského. Ten vybral pro svou kampaň heslo STOP ŠVÁBŮM a na svém YouTube kanálu upozorňuje nahlas na potíže v běloruské společnosti. Vysílá z různých částí země a většinou ve svých videopřenosem mluví s lidmi, kteří jsou vůči správě země pod Lukašenkem kritičtí.

Lidé si stěžují třeba na nezaměstnanost nebo na to, že místním politikům projde opravdu všechno. Státní volební komise ovšem Cichanowského prezidentskou kandidaturu zamítla kvůli chybějícímu podpisu na jednom formuláři. Potřebný počet lidí na svou petici proto shání blogerova žena Světlana.

Poslechněte si celý přehled tisku.

autoři: Martina Mašková , Vladimír Dvořák , lup
Spustit audio

Související