Letecká amatérská asociace ČR (LAA ČR) je sdružením výrobců, provozovatelů a pilotů lehkých letadel. Asociace sdružuje 6 400 členů a registruje 7 900 letadel a 10 000 pilotů. LAA ČR je kompetentním orgánem pro certifikaci výroby a provozu lehkých letadel v České republice a udělování pilotních licencí. Většina členů LAA ČR pracuje s vysoce inovativními technologiemi, zejména v oblasti pokročilých materiálů pro konstrukce motorů a letadel.

Výroba malých sportovních letadel je jedním z nejmodernějších průmyslových odvětví v České republice. V kategorii do 650 Kg patří ČR spolu s Německem a USA ke světové špičce. Technologické centrum AV ČR (TC AV ČR) v rámci podpory inovačního podnikání monitoruje situaci v tomto odvětví a nabízí služby, které pomáhají českým výrobcům přicházet s nejnovějšími inovacemi. LAA ČR je klientem TC AV ČR od roku 2013, během této doby se LAA ČR i jednotliví členové pravidelně účastnili řady akcí zaměřených na inovace a zvyšování konkurenceschopnosti.

Jednou z největších výzev, které čeští výrobci UL letadel čelili, bylo zvýšení maximální vzletové hmotnosti na 650 kg. Toto zvýšení umožňoval rychlý technologický rozvoj a také vysoká poptávka ze strany pilotů a provozovatelů. LAA ČR proto požádala Evropskou agenturu pro bezpečnost letectví (EASA) o úpravu hmotnostních limitů v kategorii lehkých letadel z 450 kg na 650 kg. Vzhledem k dlouhodobé spolupráci se LAA ČR obrátila také na specialisty TC AV ČR s žádostí o podporu v procesu uplatňování změn evropské a národní legislativy.

Stanovit nový hmotnostní limit vyžaduje vytvoření nového certifikátu pro výrobní a výcvikové postupy a zavedení tohoto certifikátu všemi výrobci a provozovateli, na něž se vztahuje regulace EASA. Ke splnění tohoto cíle připravili specialisté TC AV ČR a LAA ČR postupné kroky:

  • Nastavení komunikačního kanálu s EASA
  • Zřízení diskusní platformy evropských výrobců pro debatu o podobě nastávajících změn
  • Organizaci setkání zástupců EASA a průmyslu za účelem zahájení procesu optimalizace technického standardu
  • Vytvoření postupů nového certifikátu
  • Poskytnutí nepřetržité zpětné vazby od výrobců během procesu začleňování nových požadavků do stávajících certifikačních standardů
  • Organizaci závěrečného informačního semináře a spolupráci při zavádění nových certifikátů do praxe

Během realizace tohoto plánu kontaktovala TC AV ČR a LAA ČR agenturu EASA a získala kontakt pro případné vyjednávání o podobě nového typového certifikátu 650 kg.

V březnu 2018 uspořádala TC AV ČR setkání evropských výrobců lehkých letadel a zástupců EASA, kde byla diskutována možnost vytvoření nového typového certifikátu 650 kg. LAA ČR a EASA zahájily intenzivní společné práce na standardech pro tuto novou kategorii. V březnu 2019 TC AV ČR uspořádalo setkání mezi LAA ČR a výrobci, na kterém byly vysvětleny nové certifikační limity a jejich aplikace do certifikačních procesů na evropské úrovni.

V březnu 2020 realizoval TC AV ČR a LAA ČR setkání výrobců, provozovatelů a zástupců EASA za účelem vyhodnocení zkušeností s novými procesy pro diskusi o možných změnách. Certifikace nového hmotnostního limitu umožnila výrobcům sportovních letadel vyvíjet nové nebo inovovat stávající typy letadel a rozšiřovat tak jejich produktová portfolia.

Úspěšné zavedení typového certifikátu 650 kg pomohlo evropským výrobcům letadel zůstat na současných trzích a zjednodušit přístup na nové trhy po celém světě. Velmi důležitý je lepší přístup na americký a australský trh, kde byl tento typ letadel stanoven již před lety. Inovace produktového portfolia tak vedla ke zvýšení konkurenceschopnosti těchto společností, k udržitelnosti značného počtu pracovních míst a vytvořila potenciál pro vytvoření nových.

Nový typový certifikát umožňuje při výrobě využití nových materiálů a technologií a tím zvyšuje know-how a inovační kapacity těchto malých a středních podniků. Nové technologické procesy také vytváří příležitost ke spolupráci mezi malými a středními podniky a ústavy výzkumy a vývoje letecké techniky.
Jan Fridrich, předseda evropského sdružení výrobců lehkých letadel LAMA Europe, uvedl: „Spolupráce s TC AV ČR nám umožnila využít evropskou síť kontaktů na průmyslové podniky i výzkumná centra a navázat s nimi spolupráci při zavádění nových technologií. Efektivní plánování a zvýšení personální kapacity také zjednodušilo proces, minimalizovalo náklady a čas potřebný k implementaci standardů nového certifikátu.“