Ing. Lenka Brčková

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2020 13:11:18

Černý den pro nezávislost a svobodu

Černý den pro nezávislost a svobodu

I taková slova padala na dopoledních brífincích opozičních parlamentních stran k dnešnímu bodu jednání sněmovny ohledně vyplácení kompenzačního bonusu pro OSVČ a malé společnosti s ručením omezeným.

Vláda to nastavila tak, že zhruba z třetiny se mají na hrazení kompenzací podílet rozpočty obcí a krajů, které tím přijdou podle předběžných odhadů o částku přes 13 miliard Kč... Zde pár střípků z dopoledních brífinků:

*** Kovářová (STAN) "... Cílem je vyhladovět obce a kraje, ty pak ovládnout a omezit jejich samostatnost přes dotace..."
*** Polčák (STAN) "... Dotace jsou neskutečným byrokratickým nástrojem..."
*** Jakob (TOP 09) "... nezávislý je přeci jen ten, kdo může svobodně hospodařit s prostředky, které má k dispozici.... "... obce, starostové, zastupitelé nejlépe vědí, co ve svých městech a obcích potřebuji udělat..."
*** Bartošek (KDU-ČSL) "... když stát rozdává, měl by to rozdávat ze svého a nikoliv na úkor rozpočtů obcí a krajů... "

Že jsou dotace zlo a byrokratický nástroj k ovládnutí a omezení samosprávy a svrchovanosti, s tím nelze, než souhlasit.Taktéž lze souhlasit s tím, že o veřejných penězích by se mělo rozhodovat co nejblíže k občanovi, tzn. nejlépe na úrovni obcí. Slyšet tato slova je balzámem na mé uši. Jen je mi záhadou, že tato slova padají z úst snad nejvíce prounijních parlamentních stran na naší politické scéně.
Jaký je rozdíl mezi dotacemi od vlády směrem k obcím a krajům a mezi dotacemi z Evropské Unie směrem k jednotlivým členským státům? Žádný. Ve všech případech ten, kdo dotace rozděluje, ovládá a omezuje. A proto je třeba vybírat od občanů na daních co nejméně, aby ti, kdož rozdělují (politici, vláda, EU), měli co nejmíň nástrojů k ovládání a omezování naší nezávislosti. Ať už se jedná o nezávislost občana, obce či státu.

A panu Bartoškovi je zapotřebí připomenout, že když stát rozdává, nerozdává ze svého, ale rozdává vždycky z našeho. EU, stát, kraj či obec totiž nemá žádné jiné peníze než ty, které nám, občanům a firmám, sebere ve formě daní.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama