Zadlužené Prameny na Chebsku chtějí prodat pozemky s vrty svému věřiteli

18. květen 2020 08:20

Zastupitelé zadlužené obce Prameny na Chebsku dnes schválili prodej pozemků s osmi vrty s minerálními prameny firmě Dmitrije Vajnera, ruského podnikatele a majoritního věřitele obce.

Firma nabídla za pozemky 22,4 milionu korun. Částka zahrnuje kupní cenu a částečné uhrazení exekučních nákladů. Podmínkou ale je udělení souhlasu exekutora. Pokud exekutor souhlas k prodeji udělí, vedení obce by následně na dalším zastupitelstvu kupní smlouvu podepsalo.

Obec Prameny má kvůli dluhům obstavené účty i majetek. Dluh dosahuje zhruba 56 milionů korun. Dlužná částka by se prodejem firmě Real Aspekt snížila na 34 milionů. Podle starostky obce Michaly Málkové by se tak mohl po více než deseti letech odblokovat obecní účet a obec by mohla znovu hospodařit. Poté by její vedení chtělo pokračovat v jednání se státem o bezúročné půjčce od ministerstva financí. 

S nabídkou nesouhlasilo opoziční hnutí Prameny Šťastné a veselé. Navrhovalo ještě prověřit všechny obecní závazky a podat námitky promlčení a částečného ukončení exekuce.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související