Právě čtete

Prázdniny s mámou? Vyrážíme na pirátský týden!

4706  
Sdílet: 

Prázdniny s mámou? Vyrážíme na pirátský týden!

Pořádné letní dobrodružství nemusí být jen výsadou tatínků, zažít se dá totiž i s mámou. Zejména, když se maminka promění v neohroženou pirátskou kapitánku Niam, dobrodružné plavbě nestojí nic v cestě.

26. 5. 2020 8 min. čtení Denisa Charvátová
Prázdniny s mámou? Vyrážíme na pirátský týden!

Pojďte trochu oprášit svou vlastní dětskou dobrodružnou duši. Jako dítě jsem milovala foglarovky a vždy si říkala, že jednou budu jako Rikitan v sukních. Dospělost však přinesla množství povinností a na dřívější „malé“ sny již mnohdy nezbývá čas a energie. Jenže léto má být plné dětských dobrodružství. Když není po ruce táta, a to z jakéhokoliv důvodu, je ideální čas oprášit vzpomínky  a připomenout si to malé dítě, zahodit dospělácké zábrany a chytit se pořádně kormidla. Tady je můj návod na týden plný pirátských dobrodružství, na která děti budou vzpomínat ještě dlouho po prázdninách. A nebojte ‒doopravdy se na širé moře ani jiné divoké vody nepopluje. :-)

Sama s dětmi i společně s přáteli

Na pirátskou cestu se můžete vydat i s přáteli. Čím více dětí, tím větší zábava. My se na plavbu vydali s kamarádkou a jejími dětmi. Protože se ne vždy povede všem utrhnout se na celý týden (často uvolnění z práce dovolí jen prodloužený víkend), nebo protože chcete v rámci celého prázdninového týdne podnikat i výlety a jiné akce, jsou pirátské úkoly navržené na 5 dnů. Nesou se v duchu pirátských pravidel a her. Na pirátskou cestu se vstupuje pasem piráta, který lze získat pouze na stezce odvahy. Tu můžete podniknout buď společně někdy dříve, nebo jí otevřít právě pirátský týden. Pak už stačí navléct kostýmy a jdeme na to!

Pirátská stezka odvahy

Pirátská stezka odvahy

Než vyrazíte na pirátský týden, nechte děti splnit zkoušku odvahy!

Přečíst článek

Den 1. ‒Večer před vyplutím

První večer by měl být seznamovací. Kapitánka Niam (maminka) se v kostýmu dětem představí. Prozradí, že není kapitánem z bojovky, ale překvapením právě v podobě maminky. Vysvětlí jim cíl cesty, kterou je samozřejmě plavba na pirátské lodi za pokladem, a pozve je na palubu.

Co budete potřebovat:

  • Kostým piráta
  • Mapu plavby
  • Zlaté mince
  • Desatero správného piráta

Je dobré si předem připravit mapu, na které budete značit ušlé etapy plavby pomocí zlatých pirátských mincí, a to tak, že je budete klást na nakreslená kolečka směrem k Ostrovu pokladů. Co splněný úkol, to na mapě méně volných políček k ostrovu. Na zakrývání cesty jsme si pořídili speciální pirátské zlaté mince s lebkou. Stejně tak musí kapitánka večer představit desatero správného piráta, ze kterého budou vycházet úkoly.

pirátská mapa

Vyrobte vlastní mapu

Mapu si můžete udělat sami, nejlépe na předem upravený papír s efektem starého papíru ‒návod na něj najdete také v článku o stezce odvahy. Políčka vyrobíte jednoduše obkreslením pětikoruny a následně je pospojujete přerušovanou čarou.

Pirátské kostýmy a vstupní test

Než děti dostanou své pirátské kostýmy, ve kterých budou plnit většinu úkolů, musí projít vstupním testem piráta. Je to spíše pro legraci a navození správné atmosféry. Pokud odpoví na většinu otázek ano, jsou připraveni. Vítejte na naší dobrodružné plavbě!

Den 2. – seznámení se s lodí a vztyčení vlajky

První den se ponese ve znamení kreativity, protože pirát si musí nápaditě poradit v každé situaci. Dopolední část spočívá v tom, že si děti připraví své pasy piráta, které získaly během stezky odvahy. Jejich prvním úkolem je  vymyslet si pirátské jména a stanovit si pirátský věk. Následně si namalují vlastní pirátskou podobenku.

Co budete potřebovat:

  • Pas piráta získaný na stezce odvahy
  • Malé vlaječky nebo kousky látky, které připevníte později na klacíky
  • Čtvrtku ve formátu min. A3 (my měli A2)
  • Fixy (obyčejné)
  • Akrylové fixy různých barev
  • Velkou pirátskou vlajku
  • Pirátské nástroje – dalekohled, šavle
  • Mapu plavby

Vlajka pirátů

Jakmile mají děti hotovo, rozdejte jim vlaječky (první úkol, za který mohou získat zlaté mince). My si pořídili malé bílé na plastové tyčce (seženete třeba v papírnictví). Pokud je nemáte k dispozici, stačí nastříhat staré bílé prostěradlo či tričko na kousky a to poté přidělat na klacík. Každý malý pirát má za úkol vymyslet svou vlastní pirátskou vlajku, pod níž by chtěl plout.

Namalujte lodě!

Odpoledne už bude tvoření hromadné. Cílem je společnými silami na větší čtvrtku namalovat loď, na které pirátská banda vypluje, ta vám může celý týden viset na zdi. Samozřejmě jí musíte vymyslet i pořádné pirátské jméno! To poté vyplňte do pasu piráta, protože všichni plujeme na jedné lodi.

Složte pirátskou píseň

Další důležitý úkol dne je vymyslet váš pirátský popěvek nebo rovnou celou píseň. Za jejího zpěvu následuje vztyčení hlavní pirátské vlajky, kterou piráti musí celý týden bedlivě hlídat. My koupili klasiku – lebku se zkříženými hnáty, a pověsili ji na zahradě na strom.

Jako odměna za celodenní kreativitu byla dětem rozdána pirátská výbava – kompas, dalekohled pro děti a pirátská sada. Po druhém dni se na mapě zakrývají mincemi dvě políčka, tj. za každý splněný úkol jedno políčko.

Den 3. ‒Pirátská zkouška zdatnosti

Den třetí vychází z desatera správného piráta a nese se v duchu pirátské olympiády. Udělejte několik stanovišť, kde děti budou získávat další zlaté mince do mapy.

Co budete potřebovat přes den:

  • Šišky, terč, několik klacků
  • Barevnou lepenku, tyčku
  • Křídu/provázek/mouku
  • Hlubší lžíci, vodu, míček
  • Provaz

Co budete potřebovat večer:

  • Baterky
  • Svíčky a sklenice
  • Předem uloupenou vlajku

Stanoviště první – stref mořského tuláka

Protože pirát čelí mnoha nepřátelům, musí mít dobrou mušku, aby se ubránil. Přišpendlete na strom terčík, do kterého se děti musí strefovat šiškami (dělovými koulemi). Mají pět pokusů a musí se pro získání zlaté mince strefit alespoň třikrát.

Stanoviště druhé – pirátský postřeh

Vezměte delší klacík, oblepte ho v různé výšce barevnou lepenkou a zabodněte do země. Stanovte si hranici, kde je úkol splněn. Vezměte lehkou dřevěnou (nebo bambusovou) tyčku a nečekaně ji pusťte. Malý pirát ji musí chytit co nejníže. Za splnění opět následuje zlatá mince.

Stanoviště třetí – ať nepadneš do rukou nepřátel, běž jako o život

„Piráti na své bárce vypili moc kořalky a byli přepadeni. Uteč!“ Zapíchněte klacík do země a stanovte cílovou rovinku. Děti se musí skloněné desetkrát otočit kolem klacíku a pak co nejrychleji doběhnout do cíle.

Stanoviště čtvrté – krátká procházka do vodního hrobu!

Každému pirátovi se může stát, že ho zajmou a bude krmit rybičky. Proto by měl umět chodit po prkně, aby se mu lépe skákalo do hlubin moře. Namalujte ho na cestu dětem křídou, nemáte-li k dispozici povrch, na který by se dalo malovat, natáhněte na zem provázek či jen nasypte moukou rovné čáry. Větší děti si vezmou do pusy lžíci s vodou, menší s míčkem. Cílem je samozřejmě dojít na konec, aniž by vodu vylily či jim spadl míček.

Stanoviště páté – pirát je dobrý šplhoun

Zadání je jasné, zvolte vám nejvíce vyhovující variantu. Děti mohou lézt na strom nebo šplhat po laně. Lano zauzlujte na větev stromu a stanovte výšku, kam musí dolézt.

Nemilé překvapení/Zrada

Ale co se během dne nestane. Někdo ukradl pirátskou vlajku. Musíte ji získat zpět, ale nepadnout přitom do zajetí nepřátelské posádky. Počkejte na setmění a pusťte se do večerní hry.

Pokud jste sama, jste jen jedna nepřátelská hlídka, pokud máte s sebou kamarádku, budete hlídky dvě. Rozmístěte kolem sebe zapálené čajové svíčky ve sklenicích a vezměte do rukou baterky. Stojíte v čele a pomalu se s baterkou otáčíte. Děti musí sfouknout všechny svíčky (nepřítel je neuvidí), aby mohly ukořistit zpět vlajku, kterou máte za zády. Když jsou ozářeny baterkou, musí se vrátit zpět na start, protože je chytla nepřátelská hlídka.

Po třetím dni se na mapě zakrývá mincemi pět políček za olympiádu.

Den 4. ‒Výletní plavba

I pirát musí opustit loď a poznat ostrov, kam doplul. Ranní úkol zní – vydejte se uloupit kus žvance, který vám pomůže přežít den na neznámém ostrově.

Co budete potřebovat:

  • Krabičky na potraviny
  • Kostýmy, baterky, čelovky, dalekohled
  • Papíry, tužky
  • Stan, spacáky, karimatky
  • Chladicí tašku s jídlem…

Dejte dětem krabičky a menším klidně pomozte do nich připravit svačinu. A váš výlet? Jestli máte v okolí rybník na koupání nebo jinou vodní plochu, je cíl jasný. Pokud tyto možnosti nemáte, vyrazte třeba na koupaliště nebo k bazénu, kde malí piráti musí složit zkoušku z plavání a uplavat vámi předem danou vzdálenost. Za zlatou minci samozřejmě. Pak se pořádně posilněte připravenou svačinkou.

Posaďte piráty do člunu

Pokud máte nafukovací člun, můžete i pirátské kadety učit pádlovat po vodě. I to patří mezi schopnosti správného piráta.

Dobrodružná přespávačka

Poznávání objeveného ostrova nekončí! Pro jeho lepší poznání na něm musíte i přespat. Pokud jste trochu bojácní (jako já) zvolte raději zahradu, pokud ve vás dříme neohrožený duch, vezměte stan a vzhůru do lesa hledat ideální místo k noclehu.

Máte pro strach uděláno? Dejte si noc pod širákem. Vyzbrojte se kostýmy, baterkami, čelovkou, dobrým jídlem a kořalkou (nám k tomu posloužili dětské šumivé nápoje). Jídlo můžete udělat na ohni či v kotlíku, záleží na vašem zálesáckém vybavení a umu.

Večer byste měli strávit vyprávěním pirátských příběhů (např. o černém pasažérovi, jak se pirát zamiloval do mořské panny, loď duchů apod.), vymýšlením řeči pirátů, pozorováním hvězd a hlídkováním krajiny, zda vás nejdou přepadnout domorodí obyvatelé ostrova. Správný pirát by pro orientaci na moři měl znát hvězdy, můžete dětem proto vytisknout na vyplňování naši spojovačku souhvězdí.

Po čtvrtém dni se na mapě zakrývají mincemi 3 políčka.

Rozbalit

Sbalit

Den 5. ‒Čtení v mapách a nalezení pokladu

Z pirátského desatera nám ke splnění úkolů zbývá už jen poslední zlatý dublon, aby vaše loď doplula na Ostrov pokladů. Dejte dětem mapu na poznávání světových stran a naučte je jako správné piráty používat kompas. Tím získají poslední zlatou minci.

Co budete potřebovat:

Poté připravte finální mapu k pokladu a schovejte ji. Jakmile děti položí na plavební deník poslední zlaťák, řekněte jim, že to, co hledají, se nachází např. na sever od stromu ve vzdálenosti deseti kroků. S kompasem budou muset na ono místo dojít a tam na ně bude čekat poslední srolovaná mapa k pokladu.

A tím je tu velké finále! Hledání pokladu! V minulém článkujste se dozvěděli, jak vyrobit starý papír (o kterém jsem psala už v úvodu). Na jeden takový zakreslete loď, kousek moře a legendu k pokladu.

Potrapte dětské hlavičky

Zakreslete třeba jen tři stromy, které máte v rohu zahrady, ohniště a křížek někam do prostoru, kde schováte poklad.

A co dát do truhly pokladů? Samozřejmě odměnu pro piráty, protože odvážně plnili desatero piráta. Zároveň by v něm neměl chybět pirátský diplom. My třeba dětem nechali vyrobit dřevěné památeční medaile. Tímto jsou malí piráti jmenováni do hodnosti korzára a vaše dobrodružná plavba pro letošní rok končí. Kdo ví, kam stopu korzárů příští rok zavane…

Zbývá vám během plavby čas? Upečte si pirátské cukroví. Recept můžete použít z našeho blogu. Kupte nebo vyrobte dětem z bílků, moučkového cukru a potravinového barviva polevu, kterou můžou sušenky pomalovat pirátskými motivy.

Máslové sušenky

Máslové sušenky

Recept na máslové sušenky, které si zamilují nejen děti

Přečíst článek

Pevně věřím, že si letní dobrodružství společně s dětmi užijete. Ať už to bude v kempu, na chatě, či pod stanem v přírodě. I maminky totiž umí udělat nejlepší pirátské dobrodružství na celém širém moři.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články