Převzetí ČT, konec svobody médií, plakal Šafr. Štěpánek už se neudržel a napsal o exotech

26.05.2020 15:59

Šéfredaktor Pavel Šafr prorokuje „převzetí České televize vládními silami a likvidaci svobody v médiích. To vše se má udát po volbě nových členů Rady České televize, kam si podle Šafra hnutí ANO dosadí „dezinformátora Luboše Xavera Veselého a novináře z Babišových médií Pavla Matochy, katolická církev nás zase obšťastní ekonomkou Hanou Lipovskou“, píše Šafr. Podle komentátora Petra Štěpánka ale naopak demokracii a svobodu slova ohrožuje opozice, Milion chvilek a další „antidemokratičtí exoti, kteří se bojí svobody slova a volné soutěže myšlenek“.

Převzetí ČT, konec svobody médií, plakal Šafr. Štěpánek už se neudržel a napsal o exotech
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéfredaktor Fora24, Pavel Šafr

Šafr na svém serveru Forum24 prorokuje, kdo bude poslanci zvolen do obměněné Rady České televize. „Nyní proto můžeme očekávat zvolení slavného dezinformátora Lubomíra Xavera Veselého, novináře z Babišových médií Pavla Matochy a katolická církev nás obšťastní ekonomkou Hanou Lipovskou,“ píše s tím, že půjde o zlomovou změnu, která bude odrážet podobu současné vládní většiny ve Sněmovně.

Vláda se podle něj snaží definitivně zmocnit České televize. „Nevýrazný Matocha obdržel před volbou vynikající vysvědčení. V Babišových Lidových novinách jeden Babišův poslanec řekl, že je ‚nekontroverzní‘. Tím je situace jasná. Takový kandidát má z hlediska držitelů moci jistě přednost. Mnohem výraznější je ovšem ultrakonzervativní katolička Hana Lipovská. Jako fanatická odpůrkyně Evropské unie a veřejnoprávních médií si získala lásku vládní většiny a nejspíše jí společně s kardinálem Dominikem Dukou žehná z Hradu i samotný prezident. A pak tu máme supervýrazného Luboše Xavera Veselého, hvězdu celé proruské fronty. Má mimo jiné i podporu ruského Sputniku, takže jsou jeho šance na zvolení do Rady vskutku značné,“ hodnotí kandidáty Šafr.

Celému domnělému přebírání moci v ČT podle Šafra šéfuje předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek a v pozadí stále sekunduje poslanec ANO Stanislav Berkovec. „Ten se ve Sněmovně proslavil rozesíláním propozic, jak je třeba kandidáty hodnotit z hlediska zájmů hnutí ANO. Nepřekvapí tudíž, že jeho personální politika nápadně kopíruje mentalitu Andreje Babiše a Miloše Zemana. A pak tu také jako aktivní hráč volby vystupuje komunistická strana,“ pokračuje Šafr.

„Celá záležitost s Radou České televize má pro demokraty velmi hořkou příchuť. Zatímco tu proběhla řada demonstrací na obranu veřejnoprávních médií, tak se Česká televize už sama postupně transformovala do klíčového vládního média. Definitivní paseku v pluralitě a demokratickém étosu vysílání přitom napáchala služebnost vedoucích editorů zpravodajství v čase koronavirové krize, kdy se z televizní obrazovky line pod záminkou obrany občanů před epidemií nekonečný proud vládní propagandy,“ rýpe Šafr do České televize.

Jako „hrobaře svobody“ v České televizi označuje Šafr ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala, šéfredaktora Pavla Mrzenu a jeho „nesmírně arogantního“ zástupce Františka Lutonského. „Tito lidé se starají o to, aby měli ministři ve vysílání důkladný prostor a aby jejich oponenti dostali prostor minimální. Ministrům je přitom třeba zařídit pohodové prostředí pro jejich práci. Tím se zpravodajský proud nápadně přiblížil televizi Rossija 1. K tomu patří i převedení žánru Parlamentních listů do televizní podoby, což už řadu let organizuje Michaela Jílková,“ pokračuje ve tvrdé kritice Šafr.

„Příznivci liberální demokracie a západního konceptu svobody mají ale v České televizi stále ještě hrstku svých ostrůvků, které není třeba jmenovat, abychom jim zbytečně neškodili. O existenci svobodných novinářů bychom měli mluvit raději tiše, neboť jde o ohroženou anomálii. Vesměs vysílají mimo hlavní vysílací časy, kupříkladu až po desáté večer, jako se dříve směly vysílat lechtivé scény. Anebo v neděli v poledne. V hlavním vysílacím čase nás zato Česká televize zásobuje – vedle vykastrovaných Událostí – neuvěřitelně stupidním seriálem autora Babišových novin Tomáše Baldýnského Láska v čase korony. Normalizace už má zase svého Jaroslava Dietla,“ obouvá se Šafr do současné ČT.

Jako zlom v údajném útoku na svobodu médií hodnotí Šafr převzetí vydavatelství Mafra Andrejem Babišem v roce 2013. „Došlo k postupné likvidaci liberálního charakteru Mladé fronty DNES a postupnému zardoušení svobody v Lidových novinách. Demokratické a intelektuální kruhy přitom projevily neuvěřitelnou míru naivity a alibismu, když mlčely k likvidaci dvou demokratických deníků. Navíc tu pěstujeme smířlivé mlčení o kolaborantech, kteří na stránkách Čapkových Lidovek provozují třetí nejhorší deformaci žurnalistiky v dějinách: po protektorátu a komunistickém panství se právě Babišova nadvláda nad novinami znovu projevuje jako nástup spodiny a bezcharakterních sluhů, kteří nahrazují profesionální a svobodomyslné novináře,“ nebere si Šafr servítky.

Tato deformace profesionální a svobodné novinařiny podle něj bude pokračovat převzetím České televize. „Celá řada lidí se na to již psychicky i morálně připravila a řada jiných lidí se již také psychicky připravuje na to, že budou muset odejít. Vládní síly budou jenom chtít, aby byl celý proces transformace ve vládní televizi dokončen klidně, bez virválu a bez hulákání,“ má jasno Šafr.

„Chtějí, abychom se podvolili tiše. Nelze vyloučit, že do Rady může být zvolený i nějaký zástupce bývalých lidí. Vypadalo by to opticky jistě lépe. Ale zkušenost s vládní většinou ANO, KSČM a ČSSD, k níž tak často patří i SPD, je jasná. Nenávist k liberální demokracii a k naší svobodě je stoprocentní a touha zmocnit se kořisti je veliká. Když dojde navíc k očekávanému odstranění Zemanova kritika a dosavadního člena Rady České televize Zdeňka Šarapatky, což se chystají provést poslanci ANO v čele s Barborou Kořanovou s poukazem na Šarapatkovy ošklivé statusy na Facebooku, bude v televizi vymalováno,“ prorokuje temnou budoucnost Šafr.

Svůj názor ale připojil komentátor Petr Štěpánek, který na svém facebooku prohlásil, že Šafrem jmenovaní kandidáti demokracii neohrožují. „Ohrožením demokracie nejsou úplně normální lidé, kteří kandidují do Rady České televize, nýbrž politici, kteří tuto kandidaturu úplně normálních lidí za ohrožení demokracie označují,“ oponuje Štěpánek.

„Ohrožením demokracie jsou TOP 09, STAN, ODS, lidovci, Piráti, Milion chvilek a další podobní antidemokratičtí exoti, kteří se bojí svobody slova a volné soutěže myšlenek,“ má jasno Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…