Čmelák kouše

26.5.2020
Citace:
F.G.Pashalidou et al., Bumble bees damage plant leaves and accelerate flower production when pollen is scarce, Science 22 May 2020: Vol. 368, Issue 6493, pp. 881-884, DOI: 10.1126/science.aay0496
Zdroj
Samička čmeláka zemního Bombus terrestris na květu lípy malolisté (Tilia cordata), foto Ivar Leidus, CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons.

Čmeláci přimějí rostliny ke květu okusováním. Nenajdou-li čmeláci zemní (Bombus terrestris, angl. buff-tailed bumblebee) dostatek pylu, začnou do listů květin poblíž stonků vykusovat malé dírky. Nezískávají tak potravu, ale jde o dosud neznámý způsob komunikace s rostlinou, která reaguje nasazením květů. Pokusy v experimentálním skleníku ukázaly, že okusované rajče vykvete o třicet dní a hořčice o dva týdny dříve, než srovnávací rostliny za stejných podmínek, ke kterým čmeláci neměli přístup. Podobné chování pozorovali vědci v terénu i u druhů čmelák skalní (Bombus lapidarius, angl. redtailed bumblebee) a čmelák hájový (Bombus lucorum, angl. white-tailed bumblebee). U včel nic takového pozorováno nebylo, což může být způsobeno větší závislostí čmeláků během jara na zdrojích potravy. Svou kolonii vytvářejí totiž každý rok znovu.

Dělnice čmeláka skalního, No machine-readable author provided, Mortendreier assumed (based on copyright claims)/CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5), https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Redtailed_bumblebee.jpg .Rostliny na ohrožení jako sucho nebo poškození reagují co nejrychlejší produkcí semen, ale v tomto případě pouhé poškození listů nestačí. Vyštípneme-li pinzetou otvůrky do listu, rostlina rovněž reaguje uspíšením květu, ale ne tak rychle jako na čmeláky. Zřejmě produkují nějaký další dosud neurčený stimul. Rovněž platí, že čím méně potravy mají čmeláci, tím více otvorů vykusují. V poslední době jsou čmeláci aktivní kvůli teplejšímu počasí dříve. Avšak rostliny kvetení zahajují podle délky dne, což rozklíží dříve fungující spolupráci opylovačů se zdroji potravy. „Nová zjištění lze interpretovat povzbudivým způsobem. Díky přizpůsobenému chování opylovačů květin může mít systém opylení větší plasticitu a odolnost vůči změně klimatu, než se dříve myslelo,“ komentuje Lars Chittka z Queen Mary University of London.

 
Odeslat komentář k článku "Čmelák kouše "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Čmelák kouše " e-mailem

Diskuse/Aktualizace