Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kreuziger se představí domácím divákům. Chystá se na červencový Český pohár

Roman Kreuziger už ví, kdy by měl začít se závoděním. Špičkový cyklista plánuje start na Českém poháru v Záboří na Strakonicku, který je na programu v polovině července. Kreuzigerovým hlavním cílem je Tour de France.

"Všichni jsme v očekávání, kdy začneme závodit. Samozřejmě se připravuji na to, abych byl připraven na začátek srpna a září, kdy by měly začít worldtourové závody, klasiky a Tour de France. Vypadá to ale, že dáme dohromady nároďák na Český pohár, abychom se rozjeli," řekl Kreuziger.

Společně s ním by v týmu měli jet Zdeněk Štybar, Petr Vakoč, Josef Černý, Jan Hirt nebo Daniel Turek. "Brali bychom to jako závody na rozjetí. Teď bylo vidět, že Turek je na tom dobře, tak bychom třeba jeli na něj. Nebo Pepa Černý, který jezdil v Elkovu, tak ví, jak závody fungují. Pro mě by to bylo spíše o tom, dostat do nohou závodní kilometry," uvedl.

Náročný program, který by cyklisty měl od srpna čekat, jej netrápí. "Všichni jsme rádi, že vůbec nějaký program je a že to vypadá, že sezona odstartuje. Bude to poměrně velká výzva pro týmy, vše poladit tak, aby se programy nekryly a měly závodníky na místech, kde je potřebují," řekl Kreuziger.

I přesto, že UCI program sezony představila na začátku měsíce, předpokládá, že nastanou další změny. "I v týmu čekáme na půlku června, až se to ustálí a pak nám dají vědět," uvedl čtyřiatřicetiletý cyklista, který stále počítá s tím, že jeho vrcholem sezony by měl být start na Tour de France.

Termín slavného závodu byl přesunut na přelom srpna a září a Kreuziger věří, že se opravdu pojede. "Já jsem nikdy nepochyboval, že by nebyla. A pokud se to stane, tak si všichni můžeme začít hledat práci, protože cyklistika se rozpadne. Není to jen o nás, ale i o dalších týmech, které by měly problém sehnat partnery. Tour je opravdu klíčová," podotkl Kreuziger.

Cyklisti se ale budou muset připravit na odlišný závod, než na jaký byli zvyklí. "Jet Tour v červenci ve čtyřicetistupňových vedrech a v září, kdy je podnebí podobné tomu v Čechách, je velký rozdíl. Změna to bude, ale stejně jako vždy bude těžká a všichni přijedou připraveni," uvedl rodák z Moravské Třebové.

Rozdíl podle něj bude i v tom, že závodníci nebudou mít najeto obvyklé množství kilometrů. "Takže budou velké výkyvy v tom, že někdo tam jeden den bude a druhý ne. Lidi nebudou mít na to, aby jeli tři týdny opravdu v zápřahu," očekává Kreuziger, jenž by se po Tour chtěl představit na ardenských klasikách.

"Třeba se ale stane, že mi řeknou, že sice na Giru trpíš v květnu na alergie, ale v říjnu to bude jiné a pojedu tam," pousmál se pátý muž na Tour de France v roce 2013. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články