Ferrero: Za vynálezem nutelly stál nedostatek kakaa za druhé světové války

Hebký, lehce roztíratelný čokoládový krém? Původně se nutella vyráběla v tuhém stavu a šlo vlastně o z nouze ctnost. Poslechněte si příběh rodiny, která vsadila na lískové oříšky.

Připravil: Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Radek Veselý
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 26. 5. 2020

Kořeny firmy Ferrero sahají do 40. let minulého století. Právě tou dobou se Piera a Pietro Ferrerovi rozhodli přeměnit svůj obchůdek s pečivem a cukrovinkami v malou továrnu.

Vzácné kakao a obyčejný oříšek

Přišla ale druhá světová válka a s ní nedostatek surovin, hlavně potřebného kakaa. Pietro s Pierou ale měli štěstí. V piemontském regionu se hojně pěstovaly lískové oříšky. A tak stačil jeden geniální nápad a náhražka kakaa byla na světě. 

Pietro Ferrero se inspiroval receptem, který se v Itálii objevil už za napoleonských válek. Smíchal kakaový prášek s drcenými lískovými oříšky a vytvořil pastu. V roce 1946 otevřel malou továrnu, kde začal sladkou pomazánku s lískovými oříšky vyrábět.

Logo

Gianduja – babička slavné nutelly

Pasta Gianduja, pojmenovaná po piemontské divadelní postavě, obsahovala 50 % mandlí a lískových ořechů a vyráběla se v pevném stavu. Stála pětinu toho, co čokoláda, a její obliba se šířila rychlostí blesku.

Brzy museli Ferrerovi vystavět větší továrnu a zaměstnat desítky dělníků. Zásluhou Pietrova bratra Giovanniho vznikají základy pevné obchodní sítě. Gianduja se stala v poválečné Itálii módním hitem.

Roztíratelná pomazánka

Firmu ale stíhá krutá rána. V pouhých padesáti letech umírá uprostřed práce na infarkt Pietro Ferrero. Vedení firmy přebírá jeho bratr Giovanni a manželka Piera. A to do té doby, než doroste nová generace – syn Pietra a Piery Michele Ferrero. 

Michele Ferrero byl vizionář stejně jako jeho otec. Měl cukrářství v krvi a spoustu dobrých nápadů v hlavě. Nejprve se rozhodl vylepšit recept. Do lískooříškové pomazánky začal přidávat rostlinné oleje, až vznikla Gianduja Supercrema, která se dala i mazat! 

Po čase se složení pomazánky ještě vylepšilo a změnil se i její název. Tentokrát se v něm už natrvalo usídlil jako základ slovo „oříšek“. Z pasty Gianduja se stal krém Nutella. První sklenice opustila továrnu 20. dubna 1964.

Brány do světa dokořán

V následujících desetiletích se Ferrero rozrůstalo napříč Evropou a vyrazilo na vítěznou cestu Jižní Amerikou, Asií a Austrálií. K nutelle přibyly čokolády Ferrero Rocher a roku 1968 se na trhu objevují první cukrovinky vytvořené speciálně pro děti – Kinder čokolády.

Mon Chéri – bonbony z hořké čokolády plněné likérem a celou višní z roku 1956. Od roku 1960 slavily úspěch hlavně ve Francii.

Tic Tac – první plastová krabička osvěžujících dražé vznikla v roce 1968. Produkt měl být určen hlavně pro americký trh. Původní příchuť byla mentolová a pomerančová.

Kinder vajíčko – čokoládové vajíčko s malou plastovou hračkou uvnitř bylo vyrobeno v roce 1974. Odkazovalo na silnou velikonoční tradici, kdy děti dostávají obří čokoládová vejce.

Ferrero Rocher – křupavá pralinka ve zlatém obalu z roku 1982. Michele Ferrero ji pojmenoval po poutním místě ve francouzských Lourdech, kam se sám každoročně vydával. Světový producent cukrovinek věřil, že za úspěch firmy Ferrero vděčí právě Panně Marii.

Kdy se Ferrero objevilo poprvé v Československu? Proč se Kinder vajíčka nemohou prodávat ve Spojených státech? Jak vznikl název Tic Tac?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.