TOP 09: Oběťmi vlády nesmí být obce ani veřejnoprávní média

26. 5. 2020
  • Podpoříme senátní návrh novely zákona o kompenzačním bonusu.
  • Berkovec funkci dodnes nesložil. Volba radních ČT a ČRo bude demonstrací vládní moci.
  • Zákon o mimořádných opatřeních při pandemii COVID-19 nepodpoříme. Přináší chaos.

TOP 09 podpoří senátní návrh novely zákona o kompenzačním bonusu, protože pokládá za nesystémové a nespravedlivé, aby se na finanční kompenzaci vládního nařízení podílely obce a kraje. Ve svém důsledku by to vedlo k omezení investiční aktivity v regionech, která je teď více než žádoucí.

„Považuji za nepřijatelné, aby obce platily vládní opatření, když neměly žádnou možnost se na rozhodnutí vlády podílet,“ říká místopředseda TOP 09, starosta Jan Jakob. Za zvláště nebezpečný pokládá přístup vlády, která chce ochudit autonomní příjmy obecních a krajských rozpočtů s tím, že jim rozdíl vyrovná dotacemi. „Přístup vlády je v naprostém rozporu se zásadami demokratické subsidiarity. Nežádoucím způsobem posiluje pozici vlády nad krajskými a komunálními samosprávami. Nezávislý je přeci jen ten, kdo může hospodařit s vlastními penězi a sám se rozhodovat, nač je využije,“ dodává Jakob.

Nebude-li senátní návrh v Poslanecké sněmovně přijat, bude TOP 09 iniciovat rychlou novelu zákona o rozpočtovém určení daní nebo návrh kompenzačního bonusu pro obce a kraje, který jednorázově ze zákona příjmy obcí a krajů posílí. „Jsme připraveni předložit novelu, která vrátí peníze obcím. Je v zájmu demokratického fungování státu, aby obce nebyly vydané na milost vládě, která se sama bude rozhodovat komu dá dotaci a komu ne,“ uvádí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Berkovec nedodržel slib. Volbě mediálních rad hrozí opět fraška

Ve středu čeká poslance výběr kandidátů na zbývající tři místa v televizní radě a jedno místo v radě rozhlasové. „Pod rouškou koronaviru proběhlo už několik pokusů o zneužití situace ve prospěch vlády. Připomeňme snahu o posílení pravomocí vlády až po nedávnou novelu zákona o zadávání veřejných zakázek. Prozatím tyto snahy nebyly úspěšné, a to i díky velkému mediálnímu zájmu a obrovskému tlaku opozice a veřejnosti. Volba členů rad může zásadně ovlivnit nezávislost a nestrannost těchto veřejnoprávních médií. Je veřejným tajemstvím, že vládní koalice s podporou KSČM a SPD naopak o nestrannost a nezávislost nestojí, a proto mají největší šanci uspět Pavel Matocha, Hana Lipovská a Lubomír Veselý,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Přitom žijeme v době, kdy potřebujeme nezávislá média snad ještě více než dříve. „Jeden z největších mediálních domů vlastní premiér. Ruská propaganda se pokouší o alternativní a lživé výklady historie i současnosti, a dokonce ji v těchto aktivitách pomáhají i někteří čeští ústavní činitelé,“ dodává poslankyně Pekarová Adamová.

Už před prvním kolem volby radních zaslal předseda sněmovního volebního výboru Stanislav Berkovec z ANO některým poslancům dopis, ve kterém zhodnotil jednotlivé kandidáty. „Rétorika jeho kádrovacího dopisu byla jak vystřižená z dob normalizace. Berkovec slíbil, že při nejbližší možné příležitosti nabídne funkci předsedy k dispozici. Aby se svému slibu mohl vyhnout, výbor od té doby raději nesvolal. Měl na to skoro tři měsíce,“ poukazuje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Dvě třetiny občanů se podle výzkumu Kantaru obávaly, že vláda mohla během pandemie zneužít nouzový stav. „Současnost jim dává zapravdu, protože veškerá pozornost se upíná ke koronaviru. Stranou pozornosti zde probíhá zásadní střet o nezávislost veřejnoprávních médií. Kontroverzní radní mohou být zvoleni v době, kdy je zakázáno shromažďování více než 300 lidí. Vláda si asi uvědomuje, že jestli kvůli něčemu v posledních třiceti letech vyšli lidé protestovat do ulic, pak to byla právě nezávislost veřejnoprávních médií,“ uzavírá předsedkyně TOP 09.

Problematický je také zákon o mimořádných opatřeních při pandemii COVID-19. „Jedná se o nesystémový návrh, který má řešit epidemii nového typu koronaviru v ČR, ale přitom vychází ze situace, kdy WHO vyhlásilo pandemii,“ říká lékař a poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. Pokud nebudou v Česku splněny zákonné podmínky pro vyhlášení epidemie, postrádá tato novela smysl. Přitom je její platnost z medicínsky naprosto nepochopitelného důvodu omezena pouze do konce tohoto roku.

„Počínání vlády postrádá, a celou dobu postrádalo, plán řešení krize podobného charakteru. Co budeme dělat, až se situace s koronavirem uklidní nebo se bude týkat jen některých regionů? Co když bude Čína exportovat jiný virus?“ táže se Válek.

„Za zcela neakceptovatelné též považuji, že ministr zdravotnictví může vyhlásit opatření se souhlasem vlády, ale pokud hrozí "nebezpečí z prodlení", souhlas vlády, jako kolektivního orgánu, nepotřebuje po dobu 48 hodin. Z toho pak mohou nastat zmatky, kdy se opatření budou zavádět a pak zase rušit. Společnosti bude vládnout chaos,“ uzavírá poslanec Válek.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme