Hlavní obsah

Rusko zahájilo stavbu kradmého strategického bombardéru

Moskva

Rusko zahájilo stavbu prvního prototypu strategického bombardéru PAK DA, který bude jako první v Rusku využívat technologií stealth, ztěžující zachycení radary. V úterý o tom informovala agentura TASS s odvoláním na dva své zdroje.

Podoba ruského bombardéru PAK DA

Článek

„Stavbou částí prvního prototypu se zabývá jeden ze závodů Sjednocené korporace leteckých výrobců, práce na konstrukční dokumentaci je hotová, začala dodávka materiálů," uvedl jeden zdroj TASSu.

Druhý zdroj sdělil, že se už pracuje na kabině letadla. „Montáž celého stoje má být dokončena už v příštím roce,” dodal.

TASS připomněl, že náměstek ministra obrany Alexej Krivoručko loni v prosinci armádnímu listu Krasnaja zvezda oznámil, že byl schválen návrh designu letadla, že společnost Tupolev přistoupila k přípravě projektové dokumentace a že začala výroba detailů a součástí prototypu. Letos v únoru pak Krivoručko řekl, že první statický test motoru nového bombardéru bude proveden už letos. Konstrukční kancelář Tupolevu ale informace TASSu nekomentovala.

USA vyřadí nejmodernější bombardéry, letité B-52 naopak zmodernizují

Amerika

První let by se mohl uskutečnit v letech 2025 až 2026. Sériová výroba by měla začít do konce dekády, uváděl před třemi lety tajemník ministra obrany Jurij Borisov. Nahradit by měly ve výzbroji letité turbovrtulové stroje Tu-95.

Podle vojenského experta Alexeje Leonova však nejsou důkazy, že by se stavěl první prototyp: „Mohou vyrábět maketu, ale staví ji, aby ji vyzkoušeli v aerodynamickém tunelu.” Upozornil také, že se údaje o stroji měnily. Nelze ani vyloučit, že jde o technologický demonstrátor, který by předcházel stavbě prvého prototypu.

Samokřídlo PAK DA

PAK DA (Perspektivní letecký komplex dálkového letectva) má mít podobu létajícího křídla, tedy stroje bez trupu. Takovouto podobu má i americký bombardér B-2 Spirit. Při PAK DA výrobě budou využity technologie a materiály i tvar snižující odraz radarových paprsku směrem k jejich zdroji, což ztěžuje detekci letadel kategorie stealth radary s aktivním vyzařováním. Winglety na koncích křídel na obrázku prototypu ale tuto charakteristiku porušují, výrazně zvětšují radarový odraz.

PAK DA má být vyzbrojen strategickými rakety s plochou dráhou letu, hypersonickými střelami i vysoce přesnými leteckými pumami a bude vybaven nejmodernějšími komunikačními prostředky a zařízením pro vedení elektronického boje.

Rusko už bojová letadla vybavené technologií stealth, jimiž jsou stroje páté generace Su-57, má. První vzlétly v roce 2010, ale výroba ve velkém podle agentury Reuters ještě nezačala. Čtyři tyto stroje na začátku května přeletěly nad Moskvou při letecké přehlídce.

Foto: Sukhoi

Prototyp Su-57 v letu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám