Do školy v České Vsi se vrátili žáci

26. květen 2020

Základní školy v Česku ožily. Kromě deváťáků, kteří se do nich vrátili už dřív, kantoři začali v pondělí ve třídách opět učit některé žáky prvního stupně. Všichni ale musí dodržovat stanovená hygienická opatření. Vedení školy v České Vsi na Jesenicku věří, že si na ně děti i učitelé brzy zvyknou.

Do školy v České Vsi na Jesenicku se vrátili žáci

Většina mladších dětí už je ve třídách, do školy přicházely postupně, aby se příliš neshlukovaly. Před budovou ještě vyčkává poslední skupina z 5.A.

Teenageři, všichni v rouškách, čekají na poslední spolužačku.Právě přichází i s maminkou Šárkou Pospíšilovou. „Už toho bylo doma hodně. Myslím, že to děti potřebují,“ říká Pospíšilová.

Do školy v České Vsi na Jesenicku se vrátili žáci

Vzápětí míří žáci do v doprovodu své učitelky Ivany Hundákové do šaten. Do školy se vrátilo 100 dětí ze 170ti, počítá ředitel školy Filip Worm a po očku přitom sleduje, jak si páťáci dezinfikují ruce.

Před třídou pak ještě učitelka všechny žáky rozsazuje do lavic. Úsměvy na tvářích některých naznačují, že se do školy extrémně těšili. Děti teď čeká jiný režim. Nebudou se učit podle standardního rozvrhu. V prvních třech hodinách se také propojí s těmi, kteří zůstali doma. Třeba při matematice.

Distanční výuka ukázala podle Filipa Worma mnoho možností, jak využít moderní technologie. Ředitel školy ale trvá na tom, aby teď žáci trávili hodně času i venku.  „Cítím, že dva měsíce u monitorů, vedou k návykům, které je vedou víc k těm počítačům. Jako škola bych byl rád, abychom je vytáhli ven,“ říká ředitel.

Za necelý měsíc budou učitelé uzavírat známky. U některých dětí to podle ředitele nebude snadné. Do distanční výuky se skoro vůbec nezapojily.

autor: aja
Spustit audio