Češi vyvinuli technologii, která může zlevnit testy na koronavirus

V Olomouci mohou připravit materiál pro šest milionů testů denně

Unikátní technologii na výrobu látek potřebných pro testy na COVID-19 vyvinuli olomoučtí vědci. Magnetické nanočástice už vyrábí ve velkém a zásobují celý svět. Testy na koronavirus by prý díky vynálezu z Olomouce mohly výrazně zlevnit.

S vývojem magnetických nanočástic pro testovací sady začali v Olomouci v době vypuknutí pandemie. Tehdy nastal v podstatě ze dne na den celosvětový nedostatek testů. Teď jsou vědci připraveni v případě potřeby vyrábět materiál pro až milion testů denně. „My jsme byli osloveni s požadavkem na vývoj magnetických částic, které by zabezpečily poměrně důležitou část testovacího procesu, kterou je izolace virové RNA,“ řekl pro CNN Prima NEWS šéf výzkumného týmu Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů UP Olomouc Radek Zbořil.

Olomouckým expertům se podařilo vyvinout novou levnou technologii v rekordním čase několika týdnů. Použili k tomu výsledky svých předchozích výzkumů a okamžitě začali dodávat suroviny do dalších testovacích středisek. „Magnetické kuličky, které v Olomouci vyvíjíme, jsou tvořeny vlastně z desítek až stovek malých magnetických nanočástic, které mají rozměr někde okolo dvaceti nanometrů. Na nich je ještě tenká slupka oxidu křemičitého,“ popisoval Zbořil.

Až třetinová cena

Právě oxid křemičitý přitahuje virovou RNA – tedy molekuly, které se v lidské buňce napojují na DNA a nutí ji vyrábět viry. Obalené nanočástice poté odborníci velkým magnetem lehce oddělí od roztoku a běžnými postupy testují, jestli a jaká RNA je na nich zachycená. Podle Zbořila je tato metoda poměrně levná a veškerá testování ukázala, že tento materiál je plně srovnatelný s těmi komerčními, a proto je připraven pro transfer do praxe, což už se také děje.

Z kádinky o objemu dva litry je možné připravit přibližně 40 tisíc testů. Olomoucká laboratoř v tuto chvíli dodává nanočástice do celého světa a díky levné výrobě věří, že přispěje ke zlevnění testů až na třetinu.

Tagy: