26. května 2020 • 22:53

Pastrňák je králem střelců NHL! Sezonu rozhodne rozšířené play off

Autor: iSport.cz, kal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Králem střelců NHL bude teprve druhý Čech v historii! Útočník David Pastrňák byl vzhledem k předčasně ukončené základní části vyhlášen nejlepším kanonýrem soutěže díky 48 vstřeleným gólům a poprvé v kariéře získá Maurice Richard Trophy. O triumf se podělí s ruským snajprem Alexandrem Ovečkinem, který nastřílel stejný počet branek. Nynější sezona se dohraje v rozšířeném play off, které si zahraje 24 týmů. 



Pastrňák tak navázal na dosud jediného českého držitele trofeje pro nejlepšího kanonýra ligy Milana Hejduka . Olympijský vítěz z Nagana nastřílel v sezoně 2002/03 v dresu Colorada rovných 50 branek.

V minulém týdnu návrh vedení ligy na rozšířené play off odsouhlasila hráčská asociace. Termín rozehrání vyřazovací části ani dějiště zápasů ještě nejsou známy. Bettman hovořil o zhruba desítce možných stadionů, na nichž by NHL mohla bez diváků v hledištích sezonu dokončit. Vybrána budou dvě hostitelská města.

„Chtěl bych všechny ujistit, že hlavním důvodem, proč tohle děláme, jsou naši fanoušci. Dali nám v ohromném počtu najevo, že chtějí, aby byla sezona dokončena, pokud to bude možné. A hráči i týmy mají jasno v tom, že chtějí hrát a sezonu právoplatně uzavřít,“ uvedl Bettman.

Kandidáty na hostitelská města, z nichž jedno bude hostit boje ve Východní a druhé v Západní konferenci, jsou Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis (St. Paul), Pittsburgh, Toronto a Vancouver.

Rozhodnutí, kde a kdy se začne opravdu hrát, bude záviset na vývoji situace s pandemií koronaviru, vládních nařízeních a možnostech testování. V každém z centrálních měst bude zaveden komplexní systém testování. Každý tým bude moci přicestovat v maximálním počtu 50 lidí, a to včetně hráčů, trenérů a dalších zaměstnanců.

„Je zřejmé, že očekáváme, že se bude hrát přes léto a až do brzkého podzimu,“ nastínil Bettman. „V tuto chvíli nestanovujeme žádná přesná data, protože harmonogram našeho návratu ke hře budou určovat jak okolnosti, které se vyvíjejí, tak potřeby hráčů,“ vysvětlil Bettman.

Zrušit sezonu by bylo příliš jednoduché řešení, tvrdí šéf NHL Gary Bettman Zrušit sezonu by bylo příliš jednoduché řešení, tvrdí šéf NHL Gary BettmanFoto Profimedia.cz

Koronavirová pandemie přerušila NHL 12. března, kdy klubům zbývalo absolvovat 11 až 14 zápasů základní části. Ta už se dohrávat nebude, na základě aktuálního bodového průměru skončila sezona pro Buffalo, New Jersey, Ottawu, Detroit, Anaheim, Los Angeles a San Jose. Místo obvyklých 16 týmů se ve vyřazovací části představí 24 mužstev.

Nejlepší čtyři týmy z každé konference půjdou automaticky do 1. kola, ale budou mít možnost se předtím rozehrát. Nejlepší čtyři týmy Východu (Boston, Tampa Bay, Washington a Philadelphii) i Západu (obhájce titulu St. Louis, Colorado, Vegas a Dallas) čekají turnaje o nasazení v prvním kole, při nichž se utkají v rámci konference každý s každým.

Zbylých 16 klubů absolvuje předkolo na tři vítězné zápasy. V utkáních o nasazení budou uplatňována pravidla základní části, ve vyřazovacích bojích se pojede podle obvyklých pravidel play off.

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Leon Draisaitl 43 67 110 71 -7 18 218
2. Connor McDavid 34 63 97 64 -6 28 212
3. David Pastrňák 48 47 95 70 21 40 279
4. Artěmij Panarin 32 63 95 69 36 20 209
5. Nathan MacKinnon 35 58 93 69 12 12 315
6. Brad Marchand 28 59 87 70 25 82 185
7. Nikita Kučerov 33 52 85 68 26 38 210
8. Patrick Kane 33 51 84 70 8 40 275
9. Auston Matthews 47 33 80 70 19 8 290
10. Jack Eichel 36 42 78 68 5 34 227

Začnou tréninky v malých skupinách

Předkolo se bude hrát na tři vítězné zápasy, o délce sérií 1. a 2. kola se ještě musí rozhodnout. Stejně tak bude třeba určit, zda série 2. kola budou nalosovány, nebo určeny podle nasazení. Finále konferencí i závěrečná bitva o Stanley Cup se budou hrát klasicky v sériích na čtyři vítězství. Místo pro tyto zápasy zatím nebylo určeno, ale předpoklad je takový, že se konferenční finále i finále Stanleyova poháru odehrají v jednom ze dvou míst, kde se bude hrát celé play off.

Šéf soutěže očekává, že kvalifikační a první dvě kola play off by se mohla stihnout odehrát za méně než měsíc.

„Jsou to mimořádné a bezprecedentní časy. Jakýkoliv plán na obnovení sezony nemůže být dokonalý. Jsem si jistý, že v závislosti na tom, jakému týmu fandíte, nebo o něm píšete, byste mohli preferovat jinou možnost, jak to celé řešit,“ připustil Bettman.

„Věříme však, že jsme vytvořili celkově takový plán, jež zahrnuje všechny týmy, které ještě měly šanci probojovat se do play off ve chvíli, kdy byla sezona přerušena. A z tohoto plánu vzejde vítěz Stanley Cupu, jenž si za ním bude muset projít tou jedinečnou cestou, kterou nabízí NHL,“ doplnil Bettman.

Během příštího týdne by hokejisté mohli dostat svolení vrátit se v malých skupinách k tréninkům. Termín možného restartu sezony je nicméně stále nejistý. „Chci jasně zdůraznit, že zdraví našich hráčů, trenérů, podpůrného personálu i našich komunit je prvořadé. I když nic není bez rizika, zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví doposud bylo pro naše plánování zásadní. A tak to i nadále zůstane,“ zdůraznil Bettman.

Předkolo play off

Východní konference: Pittsburgh - Montreal, Carolina - New York Rangers, New York Islanders - Florida, Toronto - Columbus.

Západní konference: Edmonton - Chicago, Nashville - Arizona, Vancouver - Minnesota, Calgary - Winnipeg.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud