Virtuální závodění jen jako zábava? Abt byl za podvod vyhozen z Audi

Virtuální závodění jen jako zábava? Abt byl za podvod vyhozen z Audi

Daniel Abt bude svého podvodného triku dlouho litovat – kromě peněžní pokuty a diskvalifikace z virtuální ePrix byl totiž německý jezdec vyhozen i ze skutečného týmu.

Daniel Abt se měl zúčastnit virtuální berlínské ePrix. Ačkoliv do závodu vůz s jeho jménem vystartoval, za volantem simulátoru neseděl sám Abt, ale profesionální eSport závodník Lorenz Hörzing.

Abt byl z výsledků závodu diskvalifikován a byl mu udělen peněžní trest ve výši 10 tisíc euro. 27letý Němec byl následně suspendován z virtuálního programu Audi.

Nakonec se ale ukázalo, že kromě virtuální sedačky přijde Daniel Abt také o tu reálnou. Němec se dosud zúčastnil všech závodů formule E právě za Audi. Na konci každé sezóny pak s týmem podepsal roční kontrakt.

„Daniel Abt do pátého závodu Race at Home Challenge, který se konal 23. května, nenastoupil osobně. Místo něj závodil profesionální eSport závodník,“ stálo v oficiálním stanovisku Audi.

„Následující den se omluvil a diskvalifikaci přijal. Integrita, transparentnost a důsledné dodržování pravidel jsou pro Audi nejvyšší prioritou – to se vztahuje na všechny činnosti bez výjimky, do kterých je automobilka zapojena. Z tohoto důvodu se Audi Sport rozhodlo s okamžitou platností přerušit Abtův kontrakt.“

Daniel Abt se po závodě omluvil organizátorům, fanouškům, týmům a svým protivníkům.

„Nebral jsem to tak vážně, jak jsem měl,“ oznámil Abt. „Obzvlášť se omlouvám organizátorům formule E, protože vím, kolik práce si příprava tohoto projektu vyžádala.“

„Jsem si vědom, že můj čin otrávil spoustu lidí, ale nevykonal jsem jej s žádným špatným úmyslem. Samozřejmě přijímám diskvalifikaci ze závodu.“

Otázkou je, kdo by mohl Daniela Abta nahradit. Německá automobilka závodí ve formuli E od inaugurační sezóny 2014-15 a dosud jezdeckou sestavu neobměnila. Teoretickými náhradníky by mohli být tovární jezdci Audi z kategorie GT3 – Kevin van der Linde a Mattia Drudi. Oba se v letošní sezóně zúčastnili testu nováčků.

Sdílejte na:
Zavřít