Domovy seniorů nevědí, jaký má ministerstvo plán, míní poslankyně Richterová

Domov pro seniory

Domovy seniorů nevědí, jaký má ministerstvo práce a sociálních věci plán, míní poslankyně Pirátské strany Olga Richterová. Podle ní není vše zajištěno pro případný návrat, druhou vlnu nebo lokální ohniska koronaviru. Náměstek ministryně Jany Maláčové Michal Pícl oponoval, že situace, co se týká informovanosti a vybavenosti, je nyní mnohem lepší. Domovy mohou o nedostatku pomůcek informovat skrze formulář na webu ministerstva. Diskuzi doplnila i ředitelka domu pro seniory Hana Hlaváčková.

Podle slov náměstka ministryně práce a sociálních věcí Michala Pícla upozorňoval jejich úřad ministerstvo zdravotnictví na nutnost zásobit domovy seniorů už na počátku koronavirové vlny.„Myslím, že teď by situace měla být daleko lepší než na začátku,“ uvedl k informovanosti a vybavenosti domovů ochrannými pomůckami. Informace pak údajně sbírají přímo u domovů seniorů.

Z toho, co jsme slyšeli, domovy neví, jaký má ministerstvo plán

Poslankyně Olga Richterová je nicméně přesvědčena, že zatím není zajištěné vše pro případný návrat, druhou vlnu nebo lokální ohniska koronaviru tak, aby to domovy seniorů zvládly. „Z toho, co jsme slyšeli, domovy neví, jaký má ministerstvo plán,“ dodala Richterová s tím, že informace ministerstva zřejmě nejsou sbírány přímo z terénu. Domovy seniorů podle ní nejsou těmi, na které by se myslelo v první řadě, byť situace je tam nejpalčivější a vyžaduje si to.

Náměstek Pícl reagoval, že jakýkoliv domov důchodců může ve formuláři na webu jejich úřadu vyplnit, jaké pomůcky mu chybí, a ministerstvo udělá vše proto, aby jimi byl vybaven. „Jednáme aktivně,“ upozornil.

„Myslím, že jsme udělali maximum možného,“ odpověděl náměstek na dotaz, zda na koronavirou situaci reagovali správně. Domovy seniorů a sociálních služeb vláda uzavřela v rámci ochrany seniorů hned na samém počátku pandemie. Dle svých slov ministerstvo vydalo okamžitě metodický plán, jak mají domovy postupovat.

Šíření koronaviru se zamezilo i díky mezilidské solidaritě

Richterová oponovala, že metodický plán byl vydán až týdny po uzavření domovů a navíc byl iniciován Asociací zřizovatelů sociálních služeb, nikoliv ministerstvem. A rovněž zdůraznila, že je na místě poděkovat nejen zaměstnancům, ale i dobrovolníkům, kteří pomáhali s výrobou či sháněním ochranných pomůcek pro domovy seniorů. „Šíření se pomohlo zamezit i díky mezilidské solidaritě a vzájemné pomoci,“ doplnila.

K diskuzi se nakrátko připojila i Hana Hlaváčková, ředitelka domu pro seniory v Havlíčkově Brodě, jehož klienti i personál byli do jednoho nakaženi a poté limitováni nucenými karanténami. Zásadní podle jejích zkušeností s koronavirem je, aby v těch domovech byla zajištěna lékařská péče. „Myslím si, že je potřeba zajistit lékařskou péči, je třeba, aby byl dostatek pracovníků, kteří zastoupí nemocné pracovníky a pracovníky v karanténě.“

Náměstek Pícl upozornil, že v rámci posílení pracovních kapacit umožnili pomáhat potřebným v průběhu pandemie i studentům lékařských fakult.

Co je „mobilní létající krizový tým“, který operuje v Praze? Jak si vede ČR v oblasti sociálních služeb v porovnání s jinými členskými zeměmi EU? Co změní připravovaná novela zákona o sociálních službách? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte v přiloženém pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové.

Tagy:
dům domov Pavlína Wolfová Evropská unie Česká pirátská strana 360⁰ Pavlíny Wolfové Olga Richterová domovy seniorů Michal Pícl sociální služby COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky