Dokonalý steak26 / 05 / 2020

  • Alfou a omegou úspěchu je samozřejmě materiál. Maso musí být určené na steaky a musí
    být vyzrálé.
  • Vyndáme steak, vybalíme a první, co s ním uděláme je, že ho osušíme. Vezmeme kuchyňskou papírovou utěrku a z obou stran pořádně osušit, celý povrch, aby se nám
    maso nezačalo dusit místo opékat.
  • Teď následuje ta nejmíň náročná část, co se týče vašeho vaření, protože nemusíte dělat nic. Maso musí nachytat pokojovou teplotu, to znamená, že si
    vždycky najdete něco, co můžete dělat…
  • Další důležitá věc během přípravy je pánev. Pánev potřebujete s těžkým dnem a velikou. Na steak o velikosti toho našeho na fotkách potřebujete rozhodně pánev o průměru třiceti centimetrů.
  • Budeme používat olej, ale ne na pánev, ale na steak. Ukápneme, pohladíme.

  • Teď sůl. Když si budete myslet, že jste ten steak přesolili, tak jste ho osolili naprosto správně. A pepř. Čerstvě mletý, samozřejmě. A to samé z druhý strany.

  • Pravidlo je, že ta pánev musí žhnout a to tak, že uvidíte kouř.
  • V případě, že se pyšníte natolik vysokým steakem, že ho můžete takhle postavit, začněte opékat na straně. Tučné řezy, třeba můj vysoký roštěnec, mají tukové krytí, které začne pouštět do
    pánve vlastní tuk, na něm připravované maso úžasně voní. Můžete ho v daném postavení
    případně přidržovat rukou anebo pinzetou.

  • Podle tloušťky masa a také požadovaného stavu propečení zatahujeme po každé straně 1,5 až 2,5
    minuty. Nikdy neobracejte ale dřív, než bude povrch opravdu pořádně opečený. Následně
    obraťte a čekejte opět stejný čas.

  • Mezi tím nijak s masem nehýbejte po pánvi, nechte ho jenom kouřit a jděte třeba rovnou větrat.
  • Až nyní přidejte stroužek česneku, větvičku rozmarýnu a máslo, ideálně přepuštěné, které se nezačne na rozhycované pánvi hned přepalovat, dejte
    minimálně lžíci. Hned jak se rozpustí, nakloňte pánev a přelívejte maso ovoněným máslem.
  • Velký kus bude potřeba nechat dojet ještě v troubě. Použijte pekáč, na který položíte osmahnutou bylinku a česnek, vytvoří voňavou podestýlku pro pana steaka, a využijte i veškerý
    výpek s máslem na pánvi. Dejte relaxovat do trouby na 150 °C. Opět záleží na tloušťce masa i
    jak ho chcete propéct, ale bude to něco mezi 8 až 12 minutami.
  • U tenkých plátků tenhle krok ale úplně vynechejte.
  • Každopádně po tepelné úpravě musí každý steak vždy ještě dalších 5 minut odpočívat, než do něj krojíte, aby se rozložily šťávy, které by jinak vytekly.
  • Až pak nastane ten očekávaný okamžik. Chce to ostrý nůž a taky už nachystané přílohy. To je totální
    základ toho, abyste se octli v masovém nebi.