Zápisník Marka Schwarzmanna: Cyklotrápení

Cykloprodejna, ilustrační foto

Cykloprodejna, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Cykloprodejna, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Zkoušeli jste v poslední době sehnat kolo? Já ano, a připomíná to dost obtížné puzzle. Nejprve si, samozřejmě, člověk musí ujasnit to nejdůležitější: barvu. Pak typ. A protože cross, jak mi řekl jeden prodavač, „je už jen pro dědky“, tak by to tedy měl být horák.

Pak tu je velikost rámů. Dobře rostlý občan jako já by prý měl mít délku rámu alespoň 21 palců nebo s označením L. Škoda jen že někdo uvádí rámy velikosti L, někdo pro jistotu XL – ale bez potřebné délky v palcích, anebo v ležérním rozsahu 20-22 palců, anebo L popisuje jako spíše 19 palců.

Následně ještě zbývá zvolit velikost kol. Dříve běžných 27,5 palce je už prý moc „hamtačka“ a spíš už taky out jako kola crossová. Takže si mám vzít raději 29palcová, ale jen kdybych prý opravdu chtěl.

A že by si to mohl člověk vyzkoušet na prodejně, když už si konečně vybere? Kdepak. Vyprodáno nebo jsou skladem jen variace: malý rám a velká kola, či naopak, nebo špatná barva. Lidé prý totiž v dubnu museli být v karanténě doma, a tak skoupili skoro všechna kola, která byla na trhu v rozumné cenové relaci. A výrobci nestíhají dodávat. Tak snad abych sedl na svůj starý cross a jel dál.