Hlavní obsah

Koronavirus srazil útraty v restauracích až o půlku, zahrádky mnohé podniky zachránily

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurace, hospody i další stravovací podniky musely v rámci opatření proti šíření nemoci covid-19 zavřít. Během této doby zaznamenaly až 50procentní meziroční pokles útrat. V některých z nich se zaměstnanci snažili propad zmírnit zprovozněním výdejních okének či rozvážkou. Až otevření zahrádek pokles tržeb výrazně zpomalil, jejich propad činil meziročně jen 19 procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Restaurace v centru Prahy

Článek

„V dobách před karanténou jsme v restauracích vesele utráceli o třetinu více než před rokem. To odráželo velmi vysokou spotřebitelskou důvěru, růst mezd a nízkou míru nezaměstnanosti. Nicméně během karantény došlo k prudkému propadu, a to na polovinu loňských čísel,“ uvedl David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny. V posledních týdnech karantény se propady zmírnily a držely se mezi 30 a 40 procenty.

Kde se během pandemie sotva drželi nad vodou a kde se naopak dařilo

Finance

Jen díky tomu, že mnohé restaurace otevřely výdejní okénka a zákazníkům pokrmy i rozvážely domů, se další pokles útrat neprohluboval. Očekáváné zlepšení situace pak přinesla možnost provozovat venkovní zahrádky.

„Ve srovnání s minulými týdny zaznamenaly platby kartou v restauracích v týdnu od 11. května zlepšení. Pokles se zmírnil na minus 19 procent meziročně. Za tím samozřejmě stojí otevření zahrádek,“ dodal Navrátil.

Restaurace, které se přizpůsobily situaci, dokázaly minimalizovat škody

Koronavirus

K normálu se vrátíme nejspíš až na podzim

Průzkum mezi majiteli také ukázal, že čtvrtina podniků se po osmitýdenním omezení provozu možná již znovu vůbec neotevře. Kvůli obavám z nákazy se navíc neočekávají návaly zákazníků odpovídající polovině května minulých let.

Restaurace plošně zlevňovat nebudou

Finance

„I zkušenost v Číně ukazuje, že spotřebitelé jsou po znovuotevření provozoven ve službách opatrní, a aktuální vývoj naznačuje návrat k předkrizovému chování až někdy na přelomu léta a podzimu. V Praze a dalších centrech, které stojí na zájmu zahraničních turistů, bude nižší poptávka přetrvávat i kvůli omezení cestování,“ doplnil Navrátil.

Průměrný Čech před pandemií utratil téměř 16 tisíc ročně

Projekt Evropa v datech ukázal, že stravování a ubytování patřilo v Česku ještě před pandemií mezi nejlevnější v Evropě, přičemž nejnižší částky platili hosté na Balkáně.

V průměru tak Češi za stravování v restauracích, hospodách či jídelnách utratili 15 850 korun na hlavu ročně.

Lidé se snaží zachránit své oblíbené hospody. Poslali už 7,6 milionu korun

Ekonomika

„Ještě v lednu nejvíce za oběd platili Středočeši s mediánem útrat ve výši 160 korun. Nejméně pak lidé v Moravskoslezském kraji s mediánem transakcí ve výši 130 korun,” uvedla Adéla Denková z analytického projektu Evropy v datech.

Vůbec nejméně během oběda utráceli mladí do 17 let. Pokud už platili kartou, medián jejich útrat činil 90 korun. Naopak nejvyšší útraty kartou měli v době oběda důchodci, a to průměrně 158 korun.

Anketa

Vyrazili jste po uvolnění opatření už do restaurace či kavárny?
Byl/a jsem jen na zahrádce.
23,5 %
Byl/a jsem i vnitřních prostorách
19,9 %
Zatím ne
56,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1015 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám