Hra Tetris vznikla v Sovětském svazu, bez internetu se rozšířila do celého světa, ale její autor z toho léta neměl nic

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

S hrou Tetris se v té či oné podobě za svůj život setkal snad každý.  Ne všichni už ale tuší, že vznikla v Sovětském svazu. Rychle se rozšířila do celého světa, její autor si ale léta nemohl dělat nároky na výnosy z prodeje. 

Inspirováno logickou hrou pentomino

Za nápadem stojí Alexej Pažitnov, který jako softwarový inženýr na Sovětské akademii věd v Moskvě testoval možnosti nového počítače Elektronika 60. Inspiroval se skládačkou pentomino, která představuje dvanáct útvarů složených z pěti stejných čtverců, z nich se následně staví např. různě velké obdélníky.  Pro zjednodušení snížil počet tvarů na sedm a počet čtverců, z nichž se skládají, na čtyři. Podle toho také vznikl název Tetris, řecké tetra znamená čtyři. 

Mezi programátory se stal Tetris okamžitě populárním. Brzy vznikla i verze pro rozšířenější IBM PC. Vytvořil ji Vadim Gerasimovov, tehdy student na brigádě, dnes inženýr v Googlu. Hra se rychle šířila, lidé si ji předávali na disketách. Každý, kdo v Sovětském svazu vlastnil počítač, znal a hrál Tetris. 

IBM PC verze hry Tetris (Autor: Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=19007922)

Jak se Tetris rozšířil do celého světa 

Pažitnovovi hra nevydělala žádné peníze. Ani nemohla, de facto ji vlastnil stát. V roce 1986 se mu přesto ozval obchodník maďarské softwarové společnosti Andromeda Robert Stein s tím, že Tetris viděl u nich v Maďarsku a chtěl by si zajistit práva na jeho prodej.  Pažitnov tohle ale nesměl rozhodnout sám, za přímý obchod s nějakou západní firmou hrozil kriminál. 

Svou špatnou angličtinou dal dohromady odpověď, kterou však Stein pochopil jako svolení.  Nastal proto problém, který se táhl dlouhé měsíce. Sovětská státní organizace  Elektronorgtechnika (Elorg) prodej zarazila jako nezákonný a vše muselo být projednáno. Věc se údajně dostala až na stůl ke Gorbačovovi. Stein práva nakonec získal a Tetris se v roce 1988 začal prodávat v USA a ve Velké Británii. 

Tetris vs. Mario

Tetris slavil úspěch a na popularitě mezitím získávaly i jiné herní platformy. Nizozemský vývojář Henk Rogers viděl v Tetrisu skvělou hru pro Game Boy. Kapesní zařízení společnosti Nintendo se dostalo na trh v roce 1989.  Rogers chtěl, aby ke každé konzoli přibalili právě Tetris. 

Jenže tou dobou se počítalo už s jinou, dnes rovněž legendární, hrou. Proč by měli přibalovat Tetris, když byl připraven Mario? Na to měl Rogers jasnou odpověď: „Pokud chcete, aby si Game Boy koupili malí kluci, nechte tam Maria. Pokud ale chcete, aby si ho koupil každý, zvolte Tetris.“ 

Pro získání potřebných oprávnění se dokonce Rogers vydal do Moskvy. Setkal se i s Pažitnovovem a o týden později odjížděl s potřebným povolením. Verze Tetrisu pro Game Boy se prodalo 35 milionů kusů a pomohl konzoli stát se jednou z nejúspěšnějších. 

První odměna v roce 1995

Pažitnov udělil práva na hru Počítačovému centru Sovětské akademie věd na 10 let. Sám stále nedostal za úspěch Tetrisu ani kopejku. V roce 1991 se odstěhoval do Seattlu a první licenční poplatky za svou hru začal dostávat v roce 1995, kdy doběhla zmíněná dohoda o právech. 

Alexej Pažitnov (Autor: Eunice Szpillman – Crop of Image:Alexey Pajitnov – 2575833305.jpg (Flickr), CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4577503)

O rok později založil spolu s Rogersem společnost Tetris, kterou v roce 2005 odkoupila (již soukromá) společnost Elorg. Získala tak práva k Tetrisu po celém světě a standardizovala barvy a názvy všech kostiček. 

Čtěte také: Lusitania se po zásahu torpéda potopila za 18 minut, zemřelo 1200 civilistů a lidé volali po vstupu USA do války.

Tetris dnes

Tetris se řadí mezi nejúspěšnější a nejnávykovější hry všech dob. V průběhu let se stal i předmětem několika vědeckých studií. Do dnešního dne se dočkal verzí na 65 platformách. Pažitnov osobně pracoval na více než stovce variant své hry. Od roku 2010 se v Portlandu v Oregonu pořádají pravidelné tetrisové turnaje a loni vyšel k 35. výroční Tetris 99 jako on-line verze až pro 99 hráčů. 

Autor: Veronika Rybenská
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu