Na petici proti výstavbě hal u Suché je kolem tisícovky podpisů
Krajina, do které je výstavba obřích hal plánovaná. Foto: archiv OÚ Modlany
Teplice

Modlany, Sezemice – Koncem minulého a začátkem tohoto týdne se konala dvě setkání s cílem podpořit nesouhlas s rozhodnutím o výstavbě obřích hal u obce Suché. Jednalo se o vyústění několikadenní petiční akce, kterou zorganizovalo vedení Obecního úřadu v Modlanech, včele se starostou Lukášem Bartoněm. K protestu Modlanských se postupně přidávali lidé z okolních obcí a měst. Úterý 26. května byl posledním dnem, dokdy mohli lidé doručit na Krajský úřad v Ústí nad Labem k plánované výstavbě hal své připomínky.

Realizace projektu byznysového komplexu, dle kterého mají v nedotčené krajině vyrůst stavby z betonu a plechu obřích rozměrů s navazující infrastrukturou, by podle odpůrců záměru zasáhla výrazným způsobem do zdejší krajiny. Výsledkem by bylo znehodnocení životního prostředí a významného krajinného prvku přímo u hranic Českého středohoří. „Existuje řada nevyužitých brownfieldů, kde by podobné haly nikomu nevadily, a které už stejně nelze jinak využít. Tam výstavba podobných industriálních komplexů patří, a ne do volné krajiny,“ uvedl k situaci modlanský starosta Lukáš Bartoň.

Modlany a Rtyně nad Bílinou jsou obce, kterých by se případná výstavba hal dotkla nejvíce. V Sezemicích u Rtyně proto Modlanské podpořili zorganizováním podpisové akce v neděli 24. května. Petici přišla podepsat více než stovka místních. „Na krajský úřad jsem předal petiční arch se 121 podpisy a dnes ještě 11 samostatných petičních listin,“ řekl nám v úterý 26. května jeden z organizátorů akce, Jiří Vacek. Zmínil, že celkem bylo posbíráno kolem tisícovky podpisů. „Administrativní pracovnice, která petice přebírala, mě trochu zaskočila. Prohlásila, že už je tak jako tak rozhodnuto. My se ale nemíníme vzdát. Tohle přece nemůže nikdo připustit,“ zlobil se Vacek.

Den po sezemické akci, v pondělí 25. května, se odpůrci výstavby obřích hal sešli znovu. Tentokrát ve sportovním areálu v Modlanech. Vyjádřit svůj protest sem přišlo kolem dvou stovek lidí. Podpořit je přijel kromě jiných i známý litoměřický soukromý zemědělec Daniel Pitek, podle kterého by krajina u Českého středohoří přišla výstavbou hal o svoji turistickou atraktivitu. Nehledě na řadu negativních ekologických dopadů.

Daniel Pitek zmínil například zásadní problém posledních desetiletí, kterým je ubývání přirozených ploch v krajině. Tím dochází k omezování jejich významných funkcí, kterými jsou přirozené zadržování vody a udržování přijatelné kvality mikroklima daného prostředí. Zelené plochy ubývají a jsou bohužel stále častěji zastavovány mamutími komplexy pro komerční využití.

Podle starosty Lukáše Bartoně byla výstavba hal schválená územním plánem obce už v roce 2009 (ve Rtyni nad Bílinou s úpravami o tři roky pozděj). Vedení Modlan v současné době připravuje nový územní plán, v němž bude možnost výstavby průmyslových objektů ve volné krajině zcela vyloučená. Na Krajský úřad Ústeckého kraje předal modlanský starosta v úterý 26. května petiční archy se 627 podpisy.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru