Nejočekávanější filmy léta 2020 aneb uvidíte v kinech

Do znovuotevřených kin se divákům ještě moc nechce, zlom by ale mohl nastat s příchodem letních novinek. Současný program, který vesměs kopíruje březnovou nabídku, vystřídají očekávané kousky v čele Nolanova Tenetu nebo Mulan od Disneyho. Co víc, nejočekávanější filmy léta 2020 vesměs tvoří čeští zástupci.

Bourák

Zdroj: Falcon
Zdroj: Falcon

Příběh se odehrává ve Šlukdorfu, imaginárním městě na severu Čech, kde po revoluci zavřeli všechny fabriky a místo nich se vyrojily nonstop herny, kasina a šlapky. V jednom z těch nonstopů s automaty pro zoufalce pracuje i Kamila, osmnáctka, která už má života ve městě, kde chcípnul pes, plné zuby. A ještě víc ji štve vlastní rodina. Strhaná máma, která odedře všechno sama a tváří se, že nevidí, co vyvádí její manžel, padesátník, který kšeftuje s kradenými auty a říká si Bourák. Zastydlý puberťák, „parodie na fotra“ s otřískaným růžovým Cadillacem, který chodí trsat rock and roll s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprdy.

V kinech od 11. června | Režie: Ivan Trojan | Trailer

3Bobule

Zdroj: Bioscop

Po mnoha sklizních… Honza (Kryštof Hádek) a Klára (Tereza Ramba) se stali rodiči dvojčat a majiteli vinařství. Všední starosti je však odcizily a momentálně žijí odděleně. Toto je příběh renesance jejich lásky v překrásné krajině jižní Moravy. Pro Kláru s Honzou nastává rozhodující čas vinařského roku – vinobraní. Honza se za dramatických okolností po letech setkává s kumpánem Jirkou (Lukáš Langmajer). Ten se nadšeně hrne do návštěvy Moravy, aby pomohl se sklizní, které samozřejmě vůbec nerozumí. Zatají přitom Honzovi, že svého pubertálního syna Kubu, který cestuje s nimi, unesl, a k tomu utíká před dluhy, které stihl nasekat za dobu, co se neviděli.

V kinech od 25. června | Režie: Martin Kopp | Trailer

Téměř dokonalá tajemství

Zdroj: Bontonfilm
Zdroj: Bontonfilm

Na společné večeři se sejde několik párů a po pár sklenkách se rozhodnou, že svoje telefony položí na stůl a všechny zprávy, vzkazy i telefonáty budou ten večer sdílet. Zprávy se přečtou nahlas, hovory budou nahlas. Vždyť o nic nejde, bude zábava. Jenže právě naši chytří a mobilní kamarádi o nás vědí úplně všechno, znají naše tajnosti, druhé životy, drobné lži, milenky i milence. Nevinná hra se nejdříve vyvíjí jako báječná legrace, pak ale začnou chodit zprávy, které se svými partnery či přáteli raději nesdílíte. Rozjede se série šílených situací a trapasů, někomu u stolu bude nepříjemně horko a brzo bude horko úplně všem. Odejdou domů partnerské páry, které přišly, nebo budou v jiném složení nebo budou po večeři všichni single?

V kinech od 25. června | Režie: Bora Dagtekin | Trailer

Tenet

Zdroj: Vertical Ent.

O jubilejním desátém celovečerním snímku britského rodáka a současně jednoho z nejuznávanějších hollywoodských režisérů už víme relativně dost. Scénář si komplexní tvůrce tradičně napsal sám, za kameru se postaví další eso ve svém oboru Hoyte van Hoytema, který s Nolanem spolupracoval už na filmech Interstellar a Dunkerk. Z hereckých představitelů pak lze vypíchnout zejména známého herce Michaela Cainea či Roberta Pattinsona, jenž byl ústředním hrdinou ságy Stmívání.

V kinech od 16. července 2020 | Režie: Christopher Nolan | Trailer

Havel

Zdroj: Bontonfilm
Zdroj: Bontonfilm

Příběh filmu je lemován srpnem 1968 a listopadem 1989, dějiny jsou ale pouze pozadím pro vztahy hlavních postav a jejich osobní život, někdy divoký a nečekaný. Během filmu se mění postava i vzhled Viktora Dvořáka v roli Václava Havla, od lehkovážného a úspěšného dramatika šedesátých let přes bojovníka za lidská práva v letech sedmdesátých až po vězně a pak i vůdčí osobnost sametové revoluce let osmdesátých. Podobně se v průběhu mění i styl filmu, černobíle natočená 60. léta přejdou do barvy 70. let a poté do stylu let 80.

V kinech od 23. července | Režie: Slávek Horák | Trailer

Mulan

Zdroj: Falcon
Zdroj: Falcon

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa a hrdého otce.

V kinech od 23. července | Režie: NiKi Caro | Trailer

Zátopek

Zdroj: Falcon

Děj filmu Zátopek začíná v pohnutém roce 1968. Australský rekordman Ron Clarke právě navzdory očekáváním promarnil pravděpodobně poslední šanci na olympijskou medaili, když během klíčového závodu utrpěl vážný zdravotní kolaps. Následně propadne pochybám o smyslu vlastní kariéry. Nakonec se rozhodne vydat za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož od začátku bezmezně obdivuje. Příběhová linka rozhovoru Rona Clarka s Emilem Zátopkem nás retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života.

V kinech od 13. srpna | Režie: David Ondříček | Trailer

Wonder Woman 1984

Zdroj: Vertical Ent.

V pokračování očekávané komiksovky se tentokrát ocitneme v osmdesátých letech. Proti superhrdince Wonder Woman budou stát dva záporáci. Max Lord v podání Pedra Pascala (seriál Hra o trůny) a také Cheetah s tváří herečky Kristen Wiig ( Marťan). Vrací se pochopitelně Gal Gadot jako Wonder Woman s Chrisem Pinem a taktovku nad nimi opět drží oceňovaná režisérka Patty Jenkins. Film navíc dostává ještě jednu velkou hvězdu. Hudbu k němu totiž složil soundtrackový velikán Hans Zimmer.

V kinech od 13. srpna | Režie: Patty Jenkins | Trailer

Šarlatán

Zdroj: CinemArt

Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Mikolášek je člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním diagnostiko­vat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevědí rady. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým.

V kinech od 20. srpna | Režie: Agnieszka Holland | Trailer

Noví mutanti

Zdroj: Falcon

Snímek vychází ze stejnojmenné komiksové série, vytvořené v osmdesátých letech scénáristou Chrisem Claremontem (muž, který znovu proslavil X-Meny, stvořil řadu oblíbených charakterů a napsal kupříkladu takovou klasiku, jakou je Phoenix sága) a kreslířem Bobem McLeodem.

V kinech od 27. srpna | Režie: Josh Boone | Trailer