Maker Faire Prague – kutilský festival bude v online podobě tento víkend

Světový festival kutilů 21. století Maker Faire Prague přitáhl loni na pražské Výstaviště 200 makerských expozic a 10 000 návštěvníků. Kontaktní akce tohoto typu se letos v červnovém termínu konat nemůže, proto se organizátoři pustili do experimentálního formátu – online verze festivalu se uskuteční 29. a 30. května na https://www.makerfaireprague.online. Její ambicí je zachovat atmosféru osobního setkání a oslovit i rodiny s dětmi. „Jde o první velký festival v Česku kompletně převedený do online verze. Vlastně nás k tomu donutila situace. Nejtěžší bylo zachovat interaktivitu, která dělá festivaly Maker Faire tak populární,“ komentuje Jan Kužník, programový ředitel festivalu.

 

Tvořivé online workshopy, materiál si předem objednáte domů

„Festival nabízí přes 25 online workshopů pro děti i pro dospělé. Účastníci si při nich vyrobí věci užitečné i „jen“ krásné. Potřebný materiál jim dopředu dorazí poštou. Vše se uskuteční pod přímým vedením školitele v rámci speciální videokonference. Některé workshopy budou dostupné k zhlédnutí živě i ze záznamu těm, kteří se nechtějí účastnit aktivně a budou se „pouze“ dívat,“ říká Jan Kužník

Velká část workshopů se už obsadila a poslední možnost objednat si poštou pomůcky mají zájemci na adrese: https://shop.makerfaireprague.online/workshopy/.

 

Vědeckotechnické experimenty v přímém přenosu

Hlavní program festivalu se bude vysílat v přímém přenosu z virtuálního studia a improvizované makerské dílny. Dorazí do ní kutilové, kteří si „hrají“ s elektronikou, skládají a stříhají z papíru nebo si vymýšlejí vlastní chemické pokusy. Takzvaně live diváci uvidí přípravu balonu a speciální gondoly pro let do stratosféry, výrobu rakety z obyčejné PET lahve i hodinek, které umějí říct čas takřka lidskou řečí. Odhalí kouzla solarografie i tvorby z obyčejné čtvrtky papíru. Nahlédnou do zákulisí inovačního centra i výroby 3D tiskáren.

 

Vyrazte s rodinou do přírody hledat balón „spadlý z vesmíru“

V pátek se přímo z virtuálního studia v Říčanech vypustí stratosférický balón projektu Stratocaching. Mapa se souřadnicemi balónu bude veřejně k dispozici, a kdokoli se tak bude moci účastnit hry o nalezení miniaturní sondy s videokamerou poté, co dopadne zpět na zem. „Aktuální předpovědi ukazují, že po pořízení videa z okraje vesmíru ve výšce 30 kilometrů dopadnou zbytky stratosférického balónu někam poblíž Tábora. Sledujte balón online na svém telefonu a vyrazte s námi do přírody,“ vyzývá Jan Kužník. A doplňuje: „V sobotu čeká na diváky návštěva Raketové základny Bratronice, kde si skupina nadšenců vybudovala dokonalý postapokalyptický svět.“

 

Unikátní akce ve světovém měřítku

Festivaly Maker Faire mají celosvětovou tradici, ale většina jarních akcí v různých zemích musela být kvůli pandemii zrušena. „Ve světě se už odehrály první pokusy převést festivaly Maker Faire do online podoby. My jsme ale první na světě s tímto inovativním formátem, který není pouhou kolekcí videokonferencí. Festival Maker Faire Prague Online má být interaktivní online show s možností společně tvořit i v době, která velká skupinová setkání neumožňuje,“ říká Josef Průša, CEO firmy Prusa Research. Právě společnost Prusa Research a také hl. m. Praha jsou hlavními partnery online festivalu. Termín fyzického setkání Maker Faire Prague na pražském Výstavišti organizátoři předběžně přesunuli na 14.15. listopadu.

Festival Maker Faire Prague Online se uskuteční v pátek 29. května od 16.00 do 20.00 a v sobotu 30. května od 9.00 do 14.00. Celý program už je k dispozici na adrese https://www.makerfaireprague.online. Zde také mají zájemci poslední možnost objednat si poštou pomůcky k workshopům.

Comments

comments

Vyhledat