Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Dorovnala se svému dětskému idolu Sereně. Naomi Ósakaová je nejlépe placenou sportovkyní světa

Sport

  11:40
Praha - Když Naomi Ósakaová vyhrála svůj druhý grandslam na Australian Open v lednu 2019, došlo k velmi symbolickému okamžiku. Trofej jí totiž předávala první asijská hráčka, které se povedlo jeden ze čtyř největších turnajů roku ovládnout. Číňanka Li Na, jíž se povedl průlomový okamžik na Roland Garros v roce 2011, tehdy jedenadvacetiletou Japonku dojala téměř k slzám.

Serena Williamsová objímá japonskou tenistku Naomi Ósakaovou. foto: ČTK

„Opravdu jsem to nečekala, že ji tam uvidím. Chtěla jsem plakat, ale pak jsem si uvědomila, že jsem na velkém pódiu. Byla jsem opravdu poctěna, že mi mohla dát právě ona tuto trofej,“ vyznala se Ósakaová.

V současnosti desátá hráčka světového žebříčku se narodila ve městě Ósaka, po známosti svých rodičů Leonarda a Tamaki, kteří se potkali v Sapporu. Neměli to lehké, jelikož Tamakina rodina odsuzovala Leonardův haitský původ. Přesto se vzali a jejich potomci si nakonec směli ponechat matčino rodné jméno, aby měli život v Japonsku snadnější.

Malou Naomi začal otec vést k tenisu, když jí byly tři roky. Poté, co v roce 1999 viděl v televizi Venus a Serenu Williamsovy na Roland Garros, pídil se po tom, jak slavné americké sestry trénovaly v dětství. A když zjistil, že obě vedl jejich otec, rozhodli se Ósakaovi s elánem pro podobnou cestu.

„Určitě fandím víc Sereně. Mám hodně ráda i Venus, ale Serena pro mě byla vždycky číslo jedna, vždycky jsem chtěla být jako ona,“ přiznává Ósakaová.

Serena Williamsová objímá japonskou tenistku Naomi Ósakaovou.
Naomi Ósakaová se loučí s Australian Open.

V té době se Ósakaovi zároveň rozhodli přestěhovat z Japonska do Spojených států na newyorský ostrov Long Island. Zde si Naomi a o dva roky starší sestra Mari zvykly na pravidelný režim škola–trénink, který jim vyplňoval prakticky celý čas.

Poprvé se mladší Naomi podařilo udolat sestru ve dvanácti letech. „Je to stále jeden z největších zážitků mého života. Porazila mě víc jak tisíckrát, začalo mě to hnát dopředu a donutilo na sobě ještě více pracovat,“ vzpomíná usměvavá Japonka.

Ósakaová vynechala juniorské turnaje po vzoru sester Williamsových a v roce 2013 se stala profesionálkou. O tři roky později se už stala nováčkem roku a následoval raketový průlom mezi seniory. První titul na okruhu WTA přišel v Indian Wells v březnu 2018, v září téhož roku už jako vůbec první rodák z Japonska pozvedla nad hlavu titul z US Open. V rodné zemi, kde ji dřív kritizovali za „útěk“, se z ní rázem stala celebrita. A nejen tam.

Coby klientka obří manažerské firmy IMG má aktuálně 15 sponzorských smluv s globálními společnostmi typu Nissan, Procter and Gamble či Yonex. Podle magazínu Forbes si průkopnice japonského tenisu vydělala za poslední rok 37,4 milionu dolarů (938 milionů korun), k čemuž jí výrazně pomohl nový kontrakt s firmou Nike, který jí vynese ročně 10 milionů dolarů. To ze 180 centimetrů vysoké hráčky rázem udělalo nejlépe placenou sportovkyni světa a zároveň tím vytvořila historický rekord, na druhém místě mimochodem překonala o 1,4 milionu dolarů svůj vzor Serenu Williamsovou.

„Cítím se, jako bych chtěla prolomit historii. Když vím, že někdo něčeho ještě nedosáhl, okamžitě se to stane mým cílem,“ říká odhodlaně.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!