Hlavní obsah

Trojské koně útočí na mobilech stále častěji. Cílí na bankovní účty

Novinky, lez

Kybernetičtí piráti stále častěji nasazují trojské koně, které cílí na chytré telefony a počítačové tablety. Tito mobilní záškodníci se přitom ve většině případů snaží získat prostřednictvím napadeného zařízení přístup k bankovním účtům. Před vzrůstající hrozbou varovali bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: Kcna, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V průběhu prvního čtvrtletí letošního roku objevili bezpečnostní experti 42 115 souborů malwaru, který je pro tyto krádeže naprogramovaný. Jedná se tak o více než dva a půl krát vyšší číslo než v posledním kvartále minulého roku.

„Mobilní bankovní trojští koně – označovaní také jako bankers – jsou kyberbezpečnostní komunitě známí dlouhá léta. Jejich motiv je jasný – hackeři je využívají ke krádežím financí přímo z mobilních bankovních účtů,“ prohlásil Viktor Čebyšev, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky.

Nebezpečný bankovní trojan útočí na mobily v Česku, umí obejít zabezpečení přes SMS

Bezpečnost

Tyto škodlivé programy podle něj obvykle vypadají jako zcela legitimní finanční aplikace. „Komplikace přichází ve chvíli, kdy se chce uživatel přihlásit do pravé online-banking aplikace a zadává proto své přihlašovací údaje. Kvůli těmto škodlivým programům se dostanou přímo do rukou hackerů,“ podotkl bezpečnostní expert.

Zdůraznil, že tyto moderní škodlivé programy zároveň zvýšily svůj podíl na celkových hrozbách, kterým čelila mobilní zařízení. Za první čtvrtletí vystoupaly na podíl 3,65 %, což je o 2,1 procentního bodu více než v posledním čtvrtletí roku 2019. Nejvíce uživatelů napadených těmito trojany bylo v Japonsku (0,57 %), Španělsku (0,48 %) a Itálii (0,26 %).

Vybílí účet, vezmou si půjčku

Útočníkům jde při kybernetických nájezdech trojských koní v první řadě o přihlašovací údaje k bankovním účtům. Na mobilní zařízení se přitom nesoustředí náhodou. Jednak lidé zpravidla zabezpečení mobilů a tabletů podceňují, jednak smartphony slouží k potvrzování nejrůznějších operací na bankovních účtech.

Nejde tedy pouze o platby, prostřednictvím SMS zpráv se na mobilech potvrzují například i přijetí předschválených půjček od banky. V případě, že útočníci ovládnou chytrý telefon, mohou tedy uživatele připravit i o peníze, které na účtu ani nemá.

„V době šíření koronaviru, kdy museli být lidé zavření doma v karanténě, začali daleko častěji užívat svá mobilní zařízení pro on-line bankovnictví. Z mobilů se tak stal jeden z hlavních nástrojů komunikace, nakupování a spravování financí. Proto bychom je měli dobře chránit před podvodníky a internetovými piráty,“ uzavřel Čebyšev.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si Češi zabezpečují počítače a mobily

Zabezpečení chytrých telefonů je pro většinu Čechů již samozřejmostí, své přístroje si chrání nejčastěji pomocí čtečky otisků prstů. Co se hesel u počítačů...

Výběr článků

Načítám