Právě čtete

Moje oblíbené tipy, jak připravit kuskus. Dělám ho naslano i nasladko!

15202  
Sdílet: 

Moje oblíbené tipy, jak připravit kuskus. Dělám ho naslano i nasladko!

Kouzlu rychlé přípravy kuskusu jsem úplně propadla a stejně tak jeho variabilitě, protože bez nadsázky se dá říct, že kuskus lze připravit na tisíc způsobů. A to klidně i do deseti minut!

27. 5. 2020 4 min. čtení Inspired Kitchen
Moje oblíbené tipy, jak připravit kuskus. Dělám ho naslano i nasladko!

Asi není týdne, kdy bych si nepřipravila kuskus. Nejčastěji jako rychlý salát k večeři nebo do krabičky jako záchranný oběd do práce. Navíc s ním dost často zužitkuju i zbylé kousky zeleniny, sýra nebo rozdělanou plechovky cizrny, kterou zrovna najdu v lednici.

Co to je kuskus?

Kuskus je těstovina. Jsou to malinkaté kuličky pšeničné mouky s vodou, která je rozdrobená a usušená na malé kousky. Oproti těstovinám se kuskus liší přípravou. Není nutné ho vařit ve velkém množství vody, ale stačí ho zalít horkou tekutinou, která se do něj všechna vsákne. Protože pro jeho zhotovení není nutný sporák (postačí i rychlovarná konvice), je to pro mě ideální jídlo na trek, dovolenou nebo záchrana do situace, když jsem v časovém presu.

Jak připravuji kuskus?

Závisí, jak moc chci kuskus ochutit a kolik mám času. Když spěchám a mám chuť na něco obyčejnějšího, jednoduše dám kuskus do misky, osolím, zaliji horkou vodou, pak misku zakryji pokličkou nebo talířem a nechám odpočinout zhruba 5 minut. Během té doby se vsákne všechna tekutina a vznikne pára, díky které se kuskus hezky nakypří. Potom kuskus promíchám a přidám další suroviny.

kuskus

Kolik přidat tekutin?


Kuskus vždy zalévám v poměru 1:1,2, tedy na jeden hrnek kuskusu o něco větší hrnek horké tekutiny

Ochucujte už na začátku

Když chci kuskus použít samostatně jako přílohu a zároveň mám čas, pohraju si s ním mnohem víc. Místo vody použiju horký zeleninový vývar, přidám sušené bylinky nebo nějaké koření. Ať už kuskus připravím jakkoliv, snažím se nezapomenout na olivový olej, který mu dodá vláčnost a bohatší chuť. V případě, že chci kuskus připravit na sladko, nepoužiju vodu, ale ohřáté mléko. Pak ochutím medem, doplním lžící tvarohu, oříšky a sušeným nebo čerstvým ovocem, které zrovna doma je.

Jeden kuskus, několik druhů!

Kuskusu není jenom jeden druh. V regálech supermarketů nejčastěji narazíte na kuskus pšeničný bílý, ale už je hodně rozšířená i jeho celozrnná varianta. Má oproti klasickému větší množství vlákniny, tmavší barvu a také oříškovější chuť. Ve speciálních obchodech se zdravou výživou seženete i kuskus špaldový nebo jeho bezlepkovou verzi, kuskus kukuřičný a rýžový. Upřímně mám nejraději pšeničnou klasiku v jeho celozrnné variantě. To kvůli té jeho oříškovosti a výživové hodnotě. Díky vyššímu množství vlákniny mě totiž zasytí na delší dobu.

Naslano i nasladko

Kuskus je hodně chuťově neutrální, takže se dá připravit opravdu různě. Já ho chystám naslano i nasladko, je skvělý studený (například do salátů) i teplý jako příloha. Může se zapékat, uvařit na kaši, použít jako zavářka do polévek nebo jako náplň do pečených paprik či zelných závitků. Zkrátka u jeho přípravy je možností opravdu spoustu a dá se říct, že když k němu zvolíte k sobě pasující suroviny, nikdy neuděláte chybu. Abych vám to ulehčila, níže najdete můj oblíbený recept a také pár tipů na kombinace, které mám s kuskusem nejraději. :-)

6 chuťových kombinací, které fungují

1. Teplý salát s grilovanou zeleninou: Orestuji na kostičky nakrájené kuřecí prso, cuketu, červenou a žlutou papriku a lilek. Grilovanou zeleninu pak smíchám s již připraveným kuskusem a mými oblíbenými bylinkami, nejvíce se hodí provensálské.

2. Kuskus jako příloha: Kuskus zaliji horkým zeleninovým vývarem, přidám kari koření, sůl a pepř. Perfektně tak nahradím rýži nebo těstoviny.

3. Studený salát: Kuskus je perfektní surovinou do salátu. Připravte si ho den předem třeba do krabičky nebo do sklenice a máte vyřešený oběd do školy či do práce.

4. Kuskus jako náplň: Kuskus používám i jako náplň do závitků, plněných paprik nebo rajčat. Do směsi vždy přidávám kousek rozdrobeného sýra, který se při pečení hezky rozpustí a náplň ochutí.

5. Sladká snídaně: Kuskus zaliji horkým mlékem, pak přidám jogurt, naše oblíbené ovoce a oříšky. Během chvilky mám výživnou a zdravou snídaňovou kaši.

6. Zapečený kuskus jako dezert: Kuskus občas také zapékám. Mně osobně zapečený nejvíc chutná s tvarohem, skořicí a strouhanými jablky, trochu tak připomíná rýžový nákyp. Kuskus zaliji horkým mlékem, ochutím cukrem a skořicí, dám do pekáče vymaštěného máslem. Přidám tvaroh rozmíchaný s vejcem a trochou cukru, nastrouhaná jablíčka a peču 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Zapečená rajčata s kuskusem, bylinkami a sýrem feta

Tento recept mám ráda pro jeho jednoduchost a lehkost, skvěle se hodí jako zdravá, ale přitom chutná večeře do teplých dní. Místo sýru feta lze také použít nastrouhanou mozzarellu. Z ingrediencí v mém receptu připravíte jídlo pro 2 osoby. Příprava zabere asi 20 minut a pak už zbývá jen vydržet, než se vše upeče. :-)

Suroviny:

  • 100 g bílého kuskusu
  • ½ lžičky soli
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 6 velkých rajčat
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ½ lžičky černého mletého pepře
  • 50 g sýru feta
  • 2 lžíce olivového oleje + na vymaštění pekáče

Postup:

  1. Kuskus dejte do mísy, osolte a zalijte horkým zeleninovým vývarem. Zakryjte pokličkou nebo talířem a nechte 5 minut nabobtnat.
  2. Rajčata omyjte, odkrojte jim vršky a středy vydlabejte.
  3. Dužinu z rajčat pokrájejte na malé kousky a pak promíchejte s kuskusem, bylinkami, pepřem, nadrobeným sýrem feta a olivovým olejem. Směsí naplňte vydlabaná rajčata.
  4. Pekáč vymastěte olivovým olejem. V případě, že vám nějaká kuskusová směs zbyde, rozložte ji na dno pekáče.
  5. Pak vložte rajčata, která přiklopte jejich odříznutými vršky. Pečte 30‒35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Zapečená rajčata skvěle chutnají i za studena, takže si je také někdy balíme do krabičky s sebou na výlety. Pro dospělé můžete přidat také čerstvě nasekané chilli a další pikantnější koření.

Pomocníci na vaření

Pomocníci na vaření

Výbavu do kuchyně najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články